Salarisonderhandeling: in vijf stappen naar het juiste salaris

Heb je succesvol de sollicitatieronde doorlopen en ga je beginnen aan de onderhandelingen over je salaris? Veel mensen vinden het eng of weten niet goed hoe ze het aan moeten pakken. Een goede voorbereiding is daarom het halve werk. Met onze tips kan het niet meer fout gaan.

Advies salarisonderhandeling StudentenWerk
  1. Wat ben je waard?

    Om tot een reële salariseis te komen, moet je weten wat je waard bent. Je waarde hangt af van je opleiding, ervaring, leeftijd, vaardigheden, de precieze functie-inhoud, de mate waarin je vervangbaar bent en de arbeidsmarktsituatie. Zomaar een salarisindicatie opgooien heeft geen zin en wordt waarschijnlijk snel verworpen.

    Vergelijk je salaris met dat van anderen met soortgelijke werkervaring. Op internet vind je verschillende loonwijzers die je kunt invullen maar je kunt natuurlijk ook eens om je heen vragen wat gangbaar is.

  2. Bepaal je eisen van te voren

    Bedenk van tevoren wat je uit de onderhandelingen wilt halen. Zonder goede voorbereiding heeft onderhandelen geen zin. Bepaal je ondergrens (bedenk dus ook echt: voor minder dan €.. doe ik het niet) en je openingsbod maar blijf wel reëel. Naast je salaris kun je je ook richten op je secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals extra vakantiedagen, een laptop, een mobiele telefoon of een opleiding op kosten van de zaak.

  3. Volg een strategie tijdens het gesprek

    Bepaal aan de hand van je eisen welke strategie je gaat toepassen. Denk niet alleen aan jezelf maar ook aan degene met wie je gaat onderhandelen. Probeer van tevoren een inschatting te maken van de onderhandelingsstijl van je gesprekspartner. Zorg dat je argumenten aansluiten bij zijn belangen en doelstellingen. Een veel gebruikte strategie is de werkgever eerst te laten bieden. Op deze manier loop je niet de kans om lager te bieden dan wat je werkgever in gedachte had.

    Hou in je achterhoofd dat je niet meteen hoeft te reageren op een eventueel bod van je werkgever. Je kunt altijd vragen of je er thuis over na mag denken voordat je akkoord gaat.

  4. Durf te onderhandelen

    Kom met sterke argumenten en voorbeelden die je van tevoren hebt verzameld. Zo weet je (potentiële) werkgever gelijk dat je je huiswerk hebt gedaan en dat je weet waar je over praat. Het is verstandig om je argumenten te doseren, als je gelijk je hele strategie weggeeft ben je je onderhandelingspositie snel kwijt. Laat je niet afschepen en kom met tegenboden.

    Als je er echt niet uit komt, kom dan met creatieve oplossingen. Stel bijvoorbeeld voor om de verhoging een half jaar later in te laten gaan of onderhandel over je secundaire arbeidsvoorwaarden. Het belangrijkste tijdens het gesprek is: Durf te onderhandelen. Bedenk je dat het nu of nooit is, als je eenmaal ja hebt gezegd, zal er de komende jaren weinig meer veranderen.

  5. Dubbelcheck voordat je een handtekening zet

    Als je besluit akkoord te gaan, zal de werkgever alle gemaakte afspraken op papier zetten. Lees je contract en je arbeidsvoorwaarden helemaal door voordat je de handtekening eronder zet. Check of echt alle afspraken die jullie gemaakt hebben op papier staan en laat ouders of vrienden het ook even doornemen.

[[user_feedback]]