Social Media en solliciteren

Als je gaat solliciteren voor je eerste job of voor een vakantiejob, zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden. Als je daarboven nog eens online actief bent op de vele sociale media kanalen zijn er zeker dingen waarop je moet letten. Er zijn genoeg voorbeelden waarop mensen afgewezen worden voor een job omwille van een verkeerde foto of verkeerde uiting op Facebook. Dit wil je natuurlijk ten allen tijden voorkomen, daarom zijn er een paar belangrijke “do’s en don’ts” die we jou willen meegeven. Wees voorbereid als je gaat solliciteren, dus ook op social media.

Social Media en solliciteren

Do's:

1. Interesse tonen in het bedrijf

Het is zeker van belang om je goed voor te bereiden op een sollicitatie, dus wat is beter dan jezelf informeren over hoe het bedrijf het op social media doet. Zo toon je ten eerste ook al interesse in het bedrijf, maar je kan ook te weten komen wat de activiteiten en de sfeer binnen het bedrijf is. Zo zie je bijvoorbeeld op ons Instagram account dat wij op vrijdag gezellig een pint delen op kantoor en soms zelfs een pingpong toernooi houden.

2. De sociale kanalen

De meeste bedrijven zijn actief op Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. Bedrijven weten ondertussen dat het een goede investering is om zichtbaarheid te creëren en het bedrijf te promoten. De online reputatie en imago van het bedrijf wordt hier in belang gehouden. Niet alleen gebruiken de bedrijven deze kanalen voor zichzelf, ook gaan zij jouw profiel bekijken als je solliciteert! Dus ben jij sociaal geëngageerd en solliciteer je voor een Online Marketing functie, zou dat wel eens een mooie plus kunnen zijn.

LinkedIn sollicitatie tips StudentJob3. LinkedIn

LinkedIn verdient een apart puntje omdat dit platform gericht is op een professionele sfeer en het wordt zelfs gebruikt om te solliciteren of mensen te rekruteren voor een functie. Daarom is het dus van groot belang jouw profiel op LinkedIn zakelijk te houden. Via dit social media kanaal vergroot jij je kansen voor een job en zorg jij voor een uitgebreid en professioneel netwerk.


Don'ts:

1. Jouw privé zaken openbaar

Je privé uitingen horen niet door zomaar iedereen gezien te worden. Wees dus zeker dat je ongepaste foto’s vermijdt en persoonlijke posts verbergt.

Op Facebook kan je makkelijk nagaan hoe je profiel er voor anderen uitziet door naar jouw eigen profiel te gaan en op de 3 bolletjes ●●● te klikken, daarna klik je op “View as…” of “Weergeven als…”

Facebook Voorbeeld

Zijn er zaken te vinden die je liever niet met de hele wereld deelt? Pas dan allereerst bij instellingen > Privacy > Wie kan mijn dingen zien? Openbaar aan naar “vrienden”.

Facebook Voorbeeld

Zie je hierna nog zaken opduiken voor de hele wereld? Ga dan naar “View Activity Log” of “Activiteitlogboek weergeven” en zoek de post die je wenst te verbergen/verwijderen.

Natuurlijk als je erg actief bent op Facebook en anderen wenst te inspireren, hou je die posts openbaar.

2. Wees jezelf

Laat jezelf van de beste kant zien en ga geen nep-informatie plaatsen. Dit kan slecht naar voren komen mocht het bedrijf hiernaar vragen op het sollicitatiegesprek. Doe jezelf niet voor als een ander.

3. Stalken

Wanneer je je voorbereidt op het sollicitatiegesprek, ga dan niet de persoon die jou zal interviewen of andere mensen in het bedrijf stalken. Als jij plots persoonlijke zaken bovenhaalt in het bedrijf komt dit heel ongemakkelijk over.


Verdere tips voor het gebruik van social media

Sollicitatietips StudentenWerk gebruik Twitter Twitter

Ook Twitter is een uitstekende tool om direct in contact te komen met recruiters en bedrijven. Door de Twitter accounts van bedrijven en recruiters te volgen ben je altijd op de hoogte van de meest recente vacatures.

Op Twitter wordt veel gebruikgemaakt van #hashtags. Deze helpen je bij het zoeken naar bijvoorbeeld vacatures. Als je in de zoekbalk intypt: #vacature, krijg je waarschijnlijk een waslijst aan getwitterde vacatures. Andersom kun je er zelf natuurlijk ook een tweet uitgooien, bijvoorbeeld: jr. business analyst zkt een #job in #antwerpen #solliciteren. Hierdoor kunnen werkgevers die op deze onderwerpen zoeken jou vinden.

Maak je profielen recruiter-proof

Social media inzetten bij je zoektocht naar een job kan in je voordeel werken, je kan er echter ook de plank behoorlijk mee mis slaan. Anno 2017 kun je er vanuit gaan dat elke recruiter je googelt voordat je uitgenodigd wordt op gesprek. De kans is groot dat je social mediakanalen bovenaan in Google komen te staan. Al je gegevens, foto’s, tweets en prikbordberichten zullen dus omhoog komen bij zo'n zoekopdracht. Je hoeft jezelf niet te presenteren als de ideale persoon, wees vooral jezelf maar hou er rekening mee dat je profielen gecheckt worden.


Helemaal klaar om te solliciteren? Zoek nu naar vacatures!