Sollicitatiegesprek

Gefeliciteerd! Je cv en motivatiebrief zijn beide goedgekeurd en nu ben je uitgenodigd voor je sollicitatiegesprek. Nu begint het echte werk pas. Hier vind je alle nodige informatie om de volgende klus te klaren. Misschien zit je daar zonder CV of motivatiebrief? Geen zorgen, wij hebben u gedekt. Pak een kopje koffie en bekijk onze informatie voor je CV en motivatiebrief voor al het nuttige advies dat je nodig hebt!

Het sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is een gesprek tussen jou en de vertegenwoordiger van het bedrijf waar je solliciteert. Normaal wordt dit gesprek fysiek afgenomen maar tegenwoordig wordt een sollicitatiegesprek ook online of met de telefoon gedaan. Het doel van het sollicitatiegesprek geldt voor beide partijen. Het bedrijf probeert jou beter te leren kennen en te zien of jij geschikt bent voor de positie. Daarnaast wil jij weten of je er wel echt wil werken en of de functie bij jou past. In dit artikel kom je alles te weten over het sollicitatiegesprek.

Sollicitatiegesprek voorbereiden

De indruk die je maakt tijdens een sollicitatiegesprek is erg belangrijk, omdat dit natuurlijk bepaald hoe het gesprek verloopt. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je je het best kan voorbereiden voor je sollicitatiegesprek. Het voorbereiden gaat niet zo makkelijk als je denkt, dit kost tijd en energie.

Hoe bereid je je nou goed voor je sollicitatiegesprek? Iedereen weet hoe stressvol het kan zijn, vaak is het een nieuwe stap in je carrière. Daarom is een beetje spanning niet heel erg, dit kan je namelijk helpen om gefocust en geconcentreerd te blijven. Door je goed te voorbereiden op je sollicitatiegesprek is het halve werk gedaan en zul je je veel minder gestrest voelen. De 4 stappen hieronder zullen je helpen met het voorbereiden van je sollicitatiegesprek:

  • Bereid een korte introductie voor
    Je eerste indruk is heel belangrijk. Zorg dat je je goed introduceert. Denk aan hoe je jezelf wilt presenteren en probeer zelfverzekerd te overkomen. Als je wordt gevraagd om jezelf voor te stellen, vertel dan in een paar minuten wie je bent en waarom jij moet worden aangenomen voor de functie. In deze korte introductie laat je weten wat jou anders maakt dan de competitie. Zorg dat je elevator pitch ready is. Dit is het moment waarvoor je hebt geoefend op school.

  • Ken je eigen zwakke punten
    Tijdens je sollicitatiegesprek is er een grote kans dat de werkgever vraagt wat je zwakke punten zijn. Probeer eerlijk te zijn maar niet te eerlijk. Dit is voor de meeste best lastig omdat je geen negatief beeld over jezelf wilt vormen. Denk dus bij het beantwoorden van deze vraag na over waar je kunt verbeteren. Wat wil je beter doen en hoe werk je eraan om dit te verbeteren. Probeer een positieve draai te geven aan je zwakke punten door ze om te zetten in sterke punten.

  • Bereid je voor op eventuele vragen
    Tijdens je sollicitatiegesprek kan je veel verschillende vragen verwachten. Daarom is het belangrijk om je voor te bereiden op mogelijke vragen die gesteld kunnen worden. Dit maakt het beantwoorden van deze vragen een stuk makkelijker. Vind hier de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek.

  • Bereid je eigen vragen voor
    Heb je vragen over het bedrijf of de functie waarvoor je solliciteert? Zorg ervoor dat je deze vragen opschrijft zodat je het niet vergeet. Door vragen te stellen laat je de werkgever zien dat je interesse hebt in de positie, dit werkt allemaal in jou voordeel.

Meld je aan voor jou volgende studentenjob

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures? Maak een account aan op StudentJob, solliciteer eenvoudig op vacatures, sla vacatures op en doe je email notificaties aan voor de leukste studentenjobs, allemaal op één plek.

Sterke en zwakke punten tijdens het sollicitatiegesprek

    Tijdens een sollicitatiegesprek wil je het beste van jezelf laten zien. Tegelijkertijd moet je jezelf niet te veel druk opleggen. Een ontspannen zelf is het beste recept voor een succesvol gesprek. Daarom hebben wij een aantal tips voor je sollicitatiegesprek. De volgende do’s en don'ts helpen je sollicitatiegesprek soepel te laten verlopen.

    Sterke punten tijdens het sollicitatiegesprek:


  • Kom op tijd
    Zorg ervoor dat je minstens 10 minuten te vroeg arriveert op de locatie waar je moet zijn. Zeker niet te vroeg en niet te laat. Denk aan het wegverkeer, hoe lang het duurt om je auto te parkeren of mogelijke vertragingen in het openbaar vervoer. Zorg ervoor dat je niet aan het haasten bent om op tijd te komen, dit zorgt alleen maar voor meer stress. Mocht het zo zijn dat je toch te laat komt, laat dit aan de interviewer weten. Dit wordt gewaardeerd door je gesprekspartner.

  • Draag gepaste kleding
    Wees verzorgd en kleed je niet alleen voor jezelf, maar doe research of dit bij het cultuur van het bedrijf past. Zorg ervoor dat je tijdens je sollicitatiegesprek nette schoenen draagt, een net kapsel hebt en geen overkill aan make up en parfum. Lees meer over wat voor soort kleding gepast is voor een sollicitatiegesprek.

  • Een stevige handdruk en oogcontact
    Wanneer je kennis maakt met je gesprekspartner, zorg ervoor dat je een stevige handdruk geeft, oogcontact maakt en glimlacht. Door oogcontact te maken, kom je met meer zelfvertrouwen over en hierdoor wordt alles wat je verteld serieuzer genomen. Je gesprekspartner zal met meer interesse naar je luisteren. Zelfs als je gesprekspartner aan het woord is, zorg ervoor dat je oogcontact maakt.

  • Stel relevante vragen
    Stel relevante vragen tijdens je sollicitatiegesprek. Dit zijn de vragen die je zelf niet hebt kunnen beantwoorden tijdens je research over het bedrijf. Door relevante vragen te stellen, laat je aan het gesprekspartner zien dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf en wat je al weet en niet weet. Bekijk hier de meest relevante vragen om te stellen tijdens je sollicitatiegesprek.

Zwakke punten tijdens het sollicitatiegesprek:

  • Je gesprekspartner onderbreken
    Niet je gesprekspartner onderbreken. Zelfs als je geen idee hebt waar de vraag over gaat of als je het antwoord weet, dit kan voor veel irritaties zorgen. Zorg ervoor dat je je gesprekspartner de vrijheid geeft om zich te laten horen. Daarnaast, wees respectvol en blijf met interesse luisteren naar de recruiter.

  • Geen research doen
    Een grote fout wat de meeste mensen maken is om geen of te weinig research te doen over het bedrijf waar ze solliciteren. Als de recruiter vraagt waarom jij hebt gekozen voor dat bedrijf, probeer dan zo specifiek mogelijk te antwoorden. Natuurlijk moet je een idee hebben waar je precies voor solliciteert en waar het bedrijf zich mee bezig houdt. Als je laat merken dat je niet veel weet, is er een grote kans dat jouw naam gelijk wordt doorgestreept.

  • Alleen denken aan het loon
    Praten over je salaris tijdens je sollicitatiegesprek is niet erg, maar zorg ervoor dat je niet te gefocust bent op het loon. Werkgevers zullen je snel afwijzen als je laat zien dat je geïnteresseerd bent in de job alleen om het loon. In plaats van je loon, stel vragen over het bedrijfsleven, functie en de potentiële collega's.

  • Negatief zijn
    Negativiteit, in welke vorm dan ook, is een no go tijdens je sollicitatiegesprek. Ook al heb je geen goede ervaring gehad met oude collega’s, blijf positief. Praat nooit slecht over oude collega’s of werkgevers. Een goede houding hebben is ook belangrijk, als je met je armen over elkaar zit en zit te gapen of zit te kijken met een lui gezicht, kan je ongeïnteresseerd overkomen. Probeer voor al je antwoorden positief en open te zijn.

Kleding sollicitatiegesprek: Wat moet ik aandoen?

Je eerste indruk tijdens een sollicitatiegesprek gaat niet alleen om je houding of opmerkingen, de manier hoe je je kleed en verzorgt je bent kan ook een grote impact hebben. Maar hoe kies je nu de juiste sollicitatie outfit uit voor een sollicitatiegesprek, bekijk dan de onderstaande tips.


Sollicitatie outfit vrouwen

Pakken, hoge hakken en fel rode lippenstift? Dit is niet langer meer de norm voor vrouwen in bedrijven. Tegenwoordig is het normaal om een nette broek en rokken met blouses te dragen. Alleen is het belangrijk dat de rok niet te kort is en dat de blouse niet te hoog valt. Je wilt niet dat je kleding zorgt voor een afleiding.

Sollicitatie outfit mannen

Veel mensen denken dat mannen pakken moeten dragen naar interviews, maar ook dit idee is behoorlijk achterhaald. Vrijetijdskleding is het beste, afhankelijk van de stijl van het bedrijf. Denk aan een net shirt of trui met jeans (geen gaten) of een nette broek. Afhankelijk van het soort baan kan het echter nodig zijn om een ​​pak te dragen, dus we raden je aan om je gepast te kleden voor het sollicitatiegesprek.

Sollicitatie outfit non-binary

Voor de mensen die zich identificeren als non-binary kan je van alles dragen, als het maar wel gepast is voor de interview. Nette kleding is het beste voor de sollicitatiegesprek. Denk aan een net shirt of blouse en een nette broek of jeans zonder gaten.

Beslissingen: wat doe je als?

Je bent aangenomen:
Weet je niet zeker of je blij bent met de nieuwe job? Dan kun je om bedenktijd vragen. Er wordt dan uiteraard wel gevraagd naar een grondige reden. Als je dit gevoel al hebt kan het soms een goed idee zijn de job toch niet te accepteren. Het bedrijf zal je alleen maar dankbaar zijn dat je dit voor de kostbare trainingen en inloopweek doet.

Je bent niet aangenomen
Ontzettend jammer, maar helaas gebeurd dit nu eenmaal vaker dan aangenomen worden. Soms is het gewoon pech dat er een betere kandidaat voor de functie heeft gesolliciteerd. Maar niet getreurd, iedereen maakt dit minstens een keer mee in zijn leven.

Gebruik deze beslissing echter in je voordeel en vraag naar de reden waarom de andere is aangenomen en jij niet. Dit is voor jou het leermoment om te zien waar je vervolgens op moet letten. Pak dit echter vriendelijk aan, schuif geen schuldgevoelens in de ander zijn schoenen. Het is de bedoeling dat je iets bijleert. Accepteer het, ga iets anders doen om je gedachten te verzetten en vervolgens ga je gewoon opnieuw aan de slag bij een ander bedrijf. Je kan alleen maar beter worden in het solliciteren.

Ben je nog steeds op zoek naar een studentenjob?

Wij hebben meer dan genoeg jobs open staan. Check onze vacatures en vind jouw ideale studentjob!

Nog even samengevat

    Om goed voorbereid te zijn voor je sollicitatiegesprek is het goed om:

  • Een korte introductie voor te bereiden
  • Je eigen zwakke punten kennen
  • Voorbereid zijn op eventuele vragen
  • Je eigen vragen voorbereiden

    Voor een goed verlopende sollicitatiegesprek moet je:

  • Op tijd komen
  • Gepaste kleding dragen
  • Een stevige handdruk geven en oogcontact maken
  • Relevante vragen stellen

    Wat je NIET moet doen is:

  • Je gesprekspartner onderbreken
  • Geen research doen over het bedrijf
  • Alleen maar denken aan het loon
  • Negatief zijn

    Je eerste indruk tijdens je sollicitatiegesprek gaat niet alleen om je houding, maar ook om wat je draagt. Dus hoe kies je nu de juiste sollicitatieoutift, bekijk hiervoor de onderstaande tips:

  • Vrouwen: Een nette broek of een rok met en nette blouse
  • Mannen: Een net shirt of trui met jeans (geen gaten) of een nette broek
  • Non-binary: Nette kleding is het beste voor de sollicitatiegesprek. Denk aan een net shirt of blouse en een nette broek, jeans of rok zonder gaten.

FAQs over het sollicitatiegesprek

  • Hoe introduceer je jezelf tijdens een sollicitatiegesprek?

  • Begin met je naam en leeftijd en een paar karaktereigenschappen. Vertel in een paar zinnen wat jouw dagelijks bezighoudt en waar je passie ligt.

  • Hoe lang duurt een sollicitatiegesprek?

  • Gemiddeld duurt een sollicitatiegesprek 30 tot 40 minuten.

  • Hoe weet je of je bent aangenomen?

  • Een paar tekenen of je weet of je bent aangenomen zijn:

    • Ze vragen of snel je kan starten
    • Ze vragen of je sollicitaties hebt bij andere bedrijven
    • Het gesprek duurt langer dan verwacht

Bekijk ook andere sollicitatietips