STUDENTJOB BLOG

Je hebt het zeker wel eens meegemaakt: je hebt een ton aan huiswerk, presentaties of testen tegen morgen, maar uiteindelijk besluit je toch om iets anders te doen, of nog beter... een dutje. Iedereen heeft wel last van wat uitstelgedrag. Bij sommigen is het gewoon wat extremer dan bij anderen.

 Uitstelgedrag? Doe er wat aan!

Net zoals er verschillende types studenten zijn, zijn er ook verschillende types van 'uistellers'.
Weet jij welke type uitsteller jij bent? We hebben tips speciaal voor elke soort type. Welk type uitsteller ben jij?

Bange uitsteller
Je bent bang om je opdracht in te leveren, omdat je bang bent voor de kritiek. Wat als mijn presentatie niks wordt? En wat als ik ben afgestudeerd? Krijg ik Ć¼berhaupt een baan? Kan ik mijn master wel aan? Dit soort negatieve gedachten staan in je weg.

Ontspannen uitsteller 
Je hebt al eens iets op het laatste moment gedaan en het is je gelukt. Daarom denk je nu dat je het best werkt onder druk. Dat schijnt niet waar te zijn. Je werkt dan waarschijnlijk slordiger en levert werk af dat beter had gekund.

Twijfel-uitsteller
Je bent bang om definitieve beslissingen te nemen. Als je een opdracht inlevert kun je niet meer terug. Had je niet beter toch een andere opdracht kunnen kiezen?

Groep uitsteller
 Als je samenwerkt met een groep mensen, waarvan je denkt dat je niks kunt leren, of je moet een opdracht maken die te saai voor je is. Waarom zijn de mensen om me heen zo weinig ambitieus?

 

Tips per type!

 

Voor de bange uitsteller
Weet wat er van je wordt verwacht. Vergelijk met medestudenten en zorg ervoor dat iemand je steunt. Werk met een beloningssysteem en verdeel de opdracht in stukjes.

Voor de ontspannen uitsteller
Als je een opdracht saai vindt moet je het direct doen, dan ben je er ook meteen vanaf. Als je begint met uitstellen, geraak je er nooit. Je moet van je gedachten af die zegt dat je beter presteert onder druk. Wat jou enorm kan helpen zijn strenge leerkrachten of ouders.

Voor de twijfel-uitsteller
Zorg ervoor dat je meteen een beslissing neemt. Het liefst als je leerkracht erbij is. Als je nog twijfelt, spreek dan met iemand die jou argumenten kunt geven, die jou keuze ondersteunt. 

Voor de groep uitsteller
Je zit hoogstwaarschijnlijk op een verkeerd niveau. Probeer wat meer hooi op je vork te nemen, of gewoon de moeilijkere taken op te nemen. Zorg dat je iemand om je heen hebt die jou af en toe extra stimuleert en je aan het denken zet (op een positieve manier).

 

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.