Alles over het cv

Een goed cv maken is erg belangrijk, met een cv of curriculum vitae geef je namelijk al een eerste indruk aan je toekomstige werkgever en sta je één stap dichter bij die nieuwe job! Daarom is het dus van groot belang dat jij weet hoe je nu eigenlijk een cv moet opstellen. Meestal dien je je cv in combinatie met je sollicitatiebrief of motivatiebrief in.

Wij trachten jou aan de hand van een voorbeeld cv duidelijk te maken wat de belangrijkste zaken op je cv zijn. Ook zullen we onder het cv voorbeeld elk onderdeel beter gaan uitleggen. Maar eerst beginnen we met enkele punten die het belang van een cv zullen verduidelijken.

In dit artikel lees je hoe je een goed cv moet maken en hierbij voorzien wij jou van een voorbeeld en een uitleg per onderdeel van het cv:

CV studentjob

Hoe maak je nu een goed cv?

Duidelijkheid

Je kunt jouw cv zo gek, mooi en creatief maken als jezelf wilt. Maar belangrijk is wel dat de boodschap helder blijft. Het doel van je cv is om jezelf te gaan presenteren aan je toekomstige werkgever. Daarom is het dan ook handig om eerst een basis cv te maken. Later kan je van hieruit dan jouw cv gaan verbeteren naar het bedrijf waarvoor je solliciteert. Denk dus goed na over hoe je wilt overkomen en maak je cv zo overtuigend mogelijk.

Laat geen vragen onbeantwoord

Na het overlezen van je cv, denk zelf even na wat er zoal ontbreekt en wat de werkgever nog meer zou willen weten. Probeer deze dan zelf ook toe te passen in je cv. Heb jij bijvoorbeeld een lange tijd niet gewerkt? Laat dan weten wat je in die tussentijd hebt gedaan, cursussen, reizen, uitwisselingsprojecten, etc.

Opgemerkt worden

Het spreekt voor zich dat je voor een functie vaak niet de enige sollicitant zal zijn. Daarom is het dus belangrijk om bovenop de stapel aan cv’s te belanden. Aan de hand van je cv wordt bepaald of je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek of niet. Kies daarom voor een cv dat opvalt en onderscheid je van de rest. Creatieve cv’s kan je hier bekijken.

Kort en krachtig

Als je je cv gaat opstellen denk er dan ook aan dat je zo kort en krachtig mogelijk blijft. Een werkgever gaat uiteraard geen 2 A4 pagina’s over jou lezen, maar overleest je cv heel snel en beslist dan of jij op de “potentiele” of op de “afgewezen” stapel van cv’s terecht komt. Daarnaast heeft iedereen wel enkele punten dat je wil doen opvallen op je cv en hoe langer je cv, hoe minder deze punten tot zijn recht gaan komen. Zo bespaar je jezelf maar ook je toekomstige werkgever alleen maar kostbare tijd.

Spelling

Op spelling en grammatica kunnen we niet genoeg hameren, zo belangrijk is het! Laat je cv dan ook door anderen grondig nalezen voor je tot een definitieve versie komt. Eén enkel foutje op je cv, zal jou heel kostbaar komen te staan en zal je van de goede stapel naar de slechte brengen.

Nog meer tips en gruwelfouten die je moet vermijden, vind je als laatste onderdeel op deze pagina!
Ga rechtstreeks naar deze tips!

Om je verder op weg te helpen, hebben we hieronder een voorbeeld cv voor je opgemaakt. De uitleg van elk onderdeel van het cv, kan je onder de cv raadplegen.

Voorbeeld cv

Hier vind je ook andere cv voorbeelden; Voorbeeld CV

Maak nu een gratis CV!

Je kan een professioneel cv samenstellen met onze cv builder!

Begin nu

Informatie per onderdeel van het cv

Personalia en contact informatie

Belangrijk bij dit onderdeel is dat je gegevens correct zijn, zet ook altijd je persoonlijke gegevens bovenaan. Belangrijk om te vermelden is je naam, telefoonnummer, email, adres, nationaliteit, geboortedatum, geboorteplaats en je rijbewijs. Maar ook indien je gebruik maakt van LinkedIn of als je Twitter professioneel gebruikt, is het goed dit hier te vermelden. Bij ons voorbeeld deelt Saskia haar passie op haar website en is het daarom zeker goed dat ze dit hier vermeldt.

Samenvatting

In de samenvatting leg je de nadruk op je motivatie voor de betreffende functie, een samenvatting op je cv is geen verplichting maar het geeft heel kort en krachtig neer wie je bent en waar je naar op zoek bent. Probeer deze zo professioneel mogelijk aan te pakken! Een samenvatting is normaal tussen de 2 tot 4 zinnen lang en hoort een professionele doelstelling van jezelf te weerspiegelen.

Werkervaring

Onder werkervaring komt een opsomming van al de voorgaande jobs die je hebt gehad. Begin ook hier met de recentste jobs eerst! Opgelet, als je heel wat vakantiejobs achter de rug hebt, hoef je die hier uiteraard niet allemaal op te lijsten, dat maakt jouw cv alleen maar minder aantrekkelijk. Je vermeldt best de jobs die het relevantst zijn jegens de functie waarvoor je solliciteert. Als we solliciteren voor een marketing job, horen we dus niet te vermelden dat we in Augustus 2011 een maand voor een kuisfirma hebben gewerkt! Belangrijk om te vermelden is, het bedrijf, wat je functie was, en een functieomschrijving.

Opleidingen

Het volgende wat we gaan vermelden op ons cv zijn de recente en relevante opleidingen en eventueel cursussen die je volgt of gevolgd hebt. Vermeld hierbij: naam van de school, opleiding, jaartal en eventueel het behaald diploma. Let hier vooral op dat je je meest recente opleidingen bovenaan plaatst. Indien je nog bezig bent aan een opleiding, geef je je startjaar tot heden in, voorbeeld: ”2012-heden”.

Vaardigheden

Bij vaardigheden ben je vrij dit op te delen zoals je wilt, belangrijkste zaken hier zijn dat je je persoonlijke eigenschappen, je computer of IT-skills en je talenkennis vermeldt. Een mogelijkheid om je talenkennis mee te geven is door ze te scoren volgens de gemeenschappelijke Europese quotering of CEFR, en deze werkt als volgt:
C2 = Moedertaal of perfecte bekwaamheid
C1 = Professionele vaardigheid, je kan de taal dus volledig professioneel gebruiken
B2 = Verstaan van moeilijkere zaken en een standpunt kan je volledig verdedigen in de taal
B1 = Belangrijkste punten uit een conversatie halen lukt en je kan jezelf verstaanbaar maken in de taal
A2 = Eenvoudig taalgebruik
A1 = Beginner
Indien dit systeem je niet gekend is, kan je ook schrijven, Nederlands: moedertaal, Engels: vloeiend, Frans: goed, Duits: basisvaardigheid.

Bij computervaardigheden kan je zaken vermelden zoals, Microsoft Office, Adobe programma’s maar ook software development skills zoals HTML/CSS en eventueel behaalde certificaten zijn hier natuurlijk toegelaten.

Hobby’s en interesses

Dit onderdeel hou je best onderaan jouw cv, omdat het minder van belang is voor de functie. Maar het geeft de werkgever wel een idee over wie of wat voor persoon jij bent. Kies hiervoor voor echte hobby’s, op café gaan met de vrienden telt dus helaas niet mee als een hobby!

De sollicitatiebrief

Nog meer tips en gruwelfouten die je moet vermijden

Jouw cv verbeteren en corrigeren is essentieel om de kans op een sollicitatiegesprek te vergroten, maar eerst moeten we zeker zijn dat we volgende gruwel fouten niet gemaakt hebben:

 1. Gebruik een representatief e-mailadres. Vermijd e-mails die jouw naam helemaal niet bevatten: piet.cornelissen@gmail.com is dus veel beter dan hotmama666@gmail.com.
 2. Wees eerlijk. Liegen in je cv doe je beter niet! Ook zelfs na je de job hebt kan een leugen tegen jou keren en ontslag als gevolg hebben. Blijf eerlijk en verbloem jezelf niet té veel!
 3. Voorkom spelfouten. Hoe mooi en origineel je cv ook is, één spellingsfout kan jou direct onderaan de stapel brengen! Laat je cv altijd nalezen door meerdere personen zodat je zeker bent dat deze eruit zijn!
 4. Bekijk je laatste social media posts. Ben jij niet actief op Facebook, LinkedIn of Twitter? Dan hoef je met dit puntje geen rekening te houden. Voor de andere 99% van ons is het belangrijk dat je beseft dat tegenwoordig elke werkgever jou zal gaan googelen voor het antwoorden van je sollicitatie. Een sociaal leven is belangrijk en wordt ook geapprecieerd maar probeer er toch voor te zorgen dat je dronken foto’s niet online staan en je profielfoto niet offensief is.
 5. Contactgegevens. Zorg dat al je contactgegevens op je cv te vinden zijn en correct zijn! E-mail, telefoonnummer en je naam zijn uiteraard van cruciaal belang!

Zo, nu dat we van deze grote fouten af zijn, kunnen we verder met het verbeteren van onze cv. En dat gaan we je aanbrengen met volgende tips:

 1. Pasfoto ja of nee? Een foto op je cv is niet verplicht en is vaak sector gebonden, maar voor de meeste functies is het wel aangeraden om je cv te voorzien van een foto. Maar let wel op, zorg ervoor dat de foto een neutrale en recente pasfoto is waarop je liefst een glimlach toont. Indien je geen gepaste foto vindt, ga je beter voor geen pasfoto!
 2. Gebruik juiste termen. Laat aan je potentiele werkgever zien dat je kennis hebt van de functie waarnaar je solliciteert. Dit doe je door uitgebreid onderzoek te doen naar de functie waarvoor je solliciteert. Wat je hiervoor kan doen is op zoek gaan naar mensen met een zelfde functie die de job uitvoeren en bekijk indien mogelijk hun cv en leg contact. Welke vaardigheden zien we elke keer opnieuw terug komen? Goed idee om deze ook in onze cv te verwerken! Dit onderzoek zal jouw cv een positieve geloofwaardigheid bezorgen.
 3. Pronk met relevante prestaties. Bespreek indien mogelijk enkele relevante prestaties, ga je solliciteren voor leerkracht of trainer dan is het misschien wel relevant om te vermelden dat je ervaring hebt als leider in de scouts. Deze prestaties zijn kleine details maar ze kunnen jouw cv net dat stukje beter maken!
 4. Uitdagende kwaliteiten. Ga niet steeds voor de meest voorkomende kwaliteiten zoals kalm, rustig, sociaal… Ga je lezer uitdagen. Perfectionist, Go-Getter, Team-leader.
 5. Gebruik hyperlinks waar mogelijk. Als je op je cv verwijst naar LinkedIn of Twitter is het altijd een goed idee om een hyperlink bij te voegen. Selecteer de tekst die je hyperlink wilt maken, klik op rechtermuisknop en kies ‘hyperlink…’. Vervolgens vul je de URL in van de site waarnaar je wilt verwijzen. Voorbeeld: LinkedIn
 6. Begin bij een basis cv. Beginnen met een basis cv is altijd handig, deze kan je dan gaan verbeteren naar het bedrijf en functie waarvoor je solliciteert! Dit is ook wat wij hierboven hebben gedaan.
 7. Cv als pdf. Ben je helemaal klaar met je cv? Sla hem dan op in pdf, dit zorgt er namelijk voor dat de inhoud niet zal verschuiven zoals het bij Word soms doet! Print het pdf bestand ook eens uit. Veel werkgevers bekijken cv’s nog steeds op papier, dus als er iets misgaat bij de print is dat uiteraard niet goed voor je cv.

Nu weet je een heel pak meer over het maken van een goed cv. Dus kunnen we verder naar de volgende onderdelen die van belang zijn voor je sollicitatie, de sollicitatiebrief en/of de motivatiebrief. En eens we gesolliciteerd hebben, kunnen we ons gaan voorbereiden op sollicitatiegesprek.

CV aanmaken

[[user_feedback]]