Sollicitatietips voor de motivatiebrief

De motivatiebrief of sollicitatiebrief is een belangrijke aanvulling bij je cv, het is daarom van groot belang ook hier aandacht aan te besteden. De meeste werkgevers zullen naar je motivatiebrief OF je sollicitatiebrief vragen. Dus bereid je optimaal voor met onze tips. Ben je op zoek naar het verschil tussen de motivatie- en sollicitatiebrief. Bekijk onze conclusies onderaan deze pagina.

In dit artikel lees je hoe je een goede motivatiebrief moet schrijven en hierna voorzien wij jou van 3 voorbeeld motivatiebrieven.

Motivatiebrief studentjob

Een motivatiebrief opstellen

Een motivatiebrief is heel persoonlijk en kan je dus niet naar meerdere bedrijven tegelijk sturen. Met een unieke motivatiebrief laat je zien dat je jezelf goed hebt geïnformeerd over het bedrijf en precies weet naar welke kwaliteiten de werkgever op zoek is.

De beste tip voor je motivatiebrief is wees jezelf, maar blijf formeel. En dan komt het helemaal goed. De lezer van je motivatiebrief zal namelijk snel doorhebben wanneer je woorden geforceerd zijn. In dit geval is de kans op een sollicitatiegesprek aanzienlijk lager!

Zo, nu weten we dat een motivatiebrief schrijven helemaal niet zo moeilijk is, maar je kan en moet je wel aan volgende opbouw houden;

De inleiding of openingszin

In het begin van je motivatiebrief laat je uiteraard weten waarom je de brief verstuurd, hoe heb je de vacature gevonden en waarom je erop reageert. Dit gedeelte is liefst zo origineel en krachtig mogelijk om de lezer aan te zetten tot het verder lezen van je motivatiebrief en je al met een goede start bent begonnen!

Enkele inleidingsvoorbeelden:

“Bij het zien van de vacature ‘Nespresso boutique hostess Zaventem’ op StudentJob, wist ik direct dat deze studentenjob perfect bij mij past! Als koffieliefhebber met ervaring in een high-end omgeving kan ik niet wachten mijn favoriete merk te representeren.”

“Na het lezen van de vacature ‘junior account manager’ op uw website werd ik meteen enthousiast! Ik ben namelijk zelf al jaren een heel tevreden klant van [..] en zou het enorm leuk vinden anderen er ook van te overtuigen voor [..] te kiezen.”

Een origineel inleidingsvoorbeeld, kan zijn:

“In het nieuws las ik gisteren dat 1 op de 10 huishoudens in België wel eens doneren aan een goed doel. Als actief voorstander van ontwikkelingshulp wil ik dit percentage ontzettend graag omhoog helpen, een vakantiejob als promotiemedewerker voor goede doelen bij [..] is mij dan ook op het lijf geschreven!”

Het midden

In dit gedeelte leg je de nadruk op wat jij het bedrijf te bieden hebt en waarom je er graag zou werken. Hierin mag je ook persoonlijke eigenschappen van jezelf vermelden. Ook ervaringen uit het verleden of behaalde diploma’s kan je hier aankaarten, alleen hou je dit beter kort en to the point want dit staat tenslotte al op je cv.

De beste tip die wij jou kunnen geven is verwerk en kaart enkele vaardigheden van de vacature in je motivatiebrief aan, zo bewijs je weer dat je goed geïnformeerd bent en helemaal weet waar ze naar op zoek zijn.

De moeilijkheid is om het middengedeelte kort en krachtig te houden, tenslotte wilt geen enkele werkgever een motivatiebrief dat langer is dan een A4. Uit onderzoek leren we dat de ideale lengte voor een motivatiebrief slechts een halve pagina is!

Het slot

In het slot is ons doel uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek! Er zijn veel verschillende manieren om af te sluiten. Je kan hier ook nog eens herhalen voor welke functie je solliciteert of je grootste motivatie nog eens duidelijk maken. Wij kozen ervoor om ons slot eenvoudig te houden, om zo onze motivatiebrief niet te lang te maken.

Voorbeeld van een goed slot

“In het bijgevoegd Curriculum Vitae kunt u meer informatie vinden over mijn ervaringen en opleidingen. Graag had ik u dan ook verder toegelicht in een persoonlijke gesprek en kunnen we dieper op mijn motivatie ingaan.”

“Ik ben ervan overtuigd een toegevoegde waarde te zijn voor [..] en zou dan ook graag langskomen voor een gesprek waarin we dieper op mijn kennis kunnen ingaan.”

Voorbeeld motivatiebrief - jobstudent

In deze voorbeeld motivatiebrief solliciteren we voor een studentenjob in de horeca bij Mise En Place.

Je naam
Je adres
Je postcode en woonplaats
(Optioneel) je telefoonnummer

Naam van het bedrijf
Adres van het bedrijf
Postcode en plaats van het bedrijf

Datum en plaats van het schrijven van je motivatiebrief. (vb.: “Datum: 26 maart 2017, Antwerpen”)

Betreffende: Motivatie naar aanleiding van “Werken op festivals en evenementen”


Beste heer/mevrouw,

Bij het zien van de vacature ‘werken op festivals en evenementen’ op StudentJob was ik meteen verkocht: als fervent festivalbezoeker heb ik dan ook altijd willen weten hoe het er nu achter de schermen aan toegaat.

Wat me erg aanspreekt aan de job is het sociale aspect, zien dat bezoekers mede dankzij mij een onvergetelijke dag zullen beleven is echt fantastisch! Daarnaast ben ik ook een heel actief persoon, tijdens mijn eerste jaar aan de universiteit had ik al snel gemerkt dat stilzitten niets voor mij is.

In mijn eerdere studentenjob bij Subway heb ik geleerd om te gaan met een hevige werkdruk, op de lunchuren kon je het einde van de rij soms zelfs niet zien. En met deze bijkomende stress heb ik dus al enorm veel ervaring.

Als student vind ik het daarnaast ook super dat Mise en Place de focus legt op plezier en flexibiliteit. En ik ben er daarom ook 100% van overtuigd dat ik mij direct zal thuis voelen in deze werksfeer. Graag had ik daarom mijn motivatie en cv verder toegelicht in een persoonlijk gesprek. Graag zie ik uw reactie tegemoet.


Met vriendelijke groet,

(optioneel) je handtekening

"voor- en achternaam"

In bijlage: CV

Voorbeeld motivatiebrief - vast contract

In dit motivatiebrief voorbeeld solliciteren we voor een eerste job als verkoper bij een Proximus winkel in Koksijde.

Je naam
Je adres
Je postcode en woonplaats
(Optioneel) je telefoonnummer

Naam van het bedrijf
Adres van het bedrijf
Postcode en plaats van het bedrijf

Datum en plaats van het schrijven van je motivatiebrief. (vb.: “Datum: 31 maart 2017, Koksijde”)

Betreffende: Motivatie naar aanleiding van de vacature “Sales promotor in Koksijde”Beste heer De Munter,

In De Standaard zag ik gisteren uw advertentie voor de functie van ‘Sales promotor in Koksijde’. Als recent afgestudeerde in Sales management en ervaring hebbende in de sector ben ik de perfecte fit voor uw vacature. Ik ben zelf onlangs overgestapt naar Proximus en was aangenaam verrast door de service in de shop en zou daarom graag deel uit maken van dit schitterende team!

Tijdens mijn studies had ik een bijverdienste als promotor bij Pepperminds, hierin heb ik enerzijds geleerd mezelf te verkopen en mensen te overtuigen en anderzijds geleerd wat voor soort verkooptechnieken werken bij de verschillende doelgroepen.

Daarom is het ontwikkelen en perfectioneren van mijn verkoop skills iets waar ik heel hard naar uit kijk. Maar waarom ik aan de slag wil bij Proximus? Dat is simpel, Proximus is wat mij betreft de beste telecom provider van ons land, ook hebben jullie een doorgroeimogelijkheid die voor mij heel aantrekkelijk is. Verder vind ik technologie en de technologische vooruitgang fascinerend en zou ik graag deze passie met de klanten delen.

Ik hoop door middel van deze brief uw interesse opgewekt te hebben en dat we samen in een gesprek kunnen verder gaan op mijn cv en motivatie.

Wachtend op uw antwoord.Met vriendelijke groet,

(eventueel je handtekening)

"voor- en achternaam"

Bijlage: CV

Voorbeeld motivatiebrief - Stage / weinig werkervaring

Wanneer je voor het eerst stage gaat lopen, mis je vaak relevante werkervaring. Heel belangrijk is dan om enthousiast over te komen. Ook heb je wel enkele vaardigheden opgedaan op school die relevant kunnen zijn voor de functie, of heb je ervaring als leider in de scouts, dit kan allemaal in je voordeel spelen!

Saskia Van De Velde
Bruggenlaan 44
2000 Antwerpen, België
+32499 88 77 11

StudentJob International
Siriusdreef 12
2132WT Hoofddorp, Nederland

Antwerpen, 31 maart 2017

Betreffende: Motivatiebrief voor vacature “Online marketing stage met veel verantwoordelijkheid bij StudentJob in Hoofddorp”


Beste mevrouw Gielen,

Naar aanleiding van de vacature ‘Online marketing stage met veel verantwoordelijkheid bij StudentJob in Hoofddorp’ op de website van StudentJob, wilde ik graag mijn motivatie in deze brief benadrukken.

Van waar mijn keuze voor online marketing? Tijdens mijn studie heb ik een erg kleine introductie gehad over online marketing en leerde hier bijvoorbeeld dat Google Analytics van groot belang is in deze job, de statistieken en gegevens achter dit programma maakten mij meteen enthousiast voor het vak. Verder vind ik het super om te achterhalen hoe Google websites rankt en hoe we dit kunnen verbeteren. Jammer genoeg bleef dit echter bij een korte introductie… Maar dit maakt mij nu wel super gemotiveerd voor het bijleren van al deze nieuwe technieken!

Het opnemen van veel verantwoordelijkheid is iets wat van kinds af bij me past: in groepsprojecten zal je mij dan ook altijd als eindverantwoordelijke vinden. Leergierigheid is een andere van mijn eigenschappen. Daarom was ik ook heel erg blij als ik las dat er echte trainingssessies in de stage zitten. Als student zijnde lijkt het me verder super om mensen van dezelfde leeftijd als doelgroep te hebben.

In het bijgevoegd Curriculum Vitae kunt u meer informatie vinden over mijn ervaringen en opleidingen. Graag had ik u dan ook verder toegelicht in een persoonlijke gesprek en kunnen we dieper op mijn motivatie ingaan.


Met vriendelijke groet,

Saskia Van De Velde

Bijlage: CV

Sollicitatiebrief

Verschil tussen een sollicitatiebrief en een motivatiebrief

Wat is nu eigenlijk een motivatiebrief en wat een sollicitatiebrief? Is er een verschil? Of maakt het weinig uit?

Het is een vraag die we hier bij StudentJob vaak krijgen en inderdaad er is een klein verschil tussen de twee. Door de werkgever wordt vaak geen enkel onderscheid gemaakt tussen een sollicitatiebrief en een motivatiebrief

Motivatiebrief

 • Motivatie uiten
  Waarom jou en niet iemand anders?
 • Kennis van functie benadrukken
 • Waarom bij het bedrijf?

Doel: Overtuig het bedrijf van jouw motivatie

Sollicitatiebrief

 • CV-gericht
 • Uitleg bij de cv onderdelen, dieper ingaan op:
  • Studies
  • Ervaring
  • Jouw sterke punten
  • Motivatie
 • Waarom solliciteer je?

Doel: Verduidelijk je cv en overtuig het bedrijf

Zoals je hier al kan zien, zijn er veel overlappende onderdelen in de brieven. Vaak gebeurd het dan ook dat jouw motivatiebrief en/of sollicitatiebrief eigenlijk een mix van de twee wordt. Dat is dus helemaal geen drama en heel normaal, tenslotte is de opbouw en de doelstelling van de twee ongeveer gelijk. De sollicitatiebrief zal echter iets langer uitkomen omdat je meer in detail zal gaan. En uit ervaring weten we dat een kortere brief veel aantrekkelijker is!

Nu weet je een heel pak meer over het maken van een sollicitatie- of motivatiebrief. Dus kunnen we verder naar de volgende onderdelen die van belang zijn voor je sollicitatie, alles over het cv. En eens we onze sollicitatie hebben opgestuurd, kunnen we ons gaan voorbereiden op het sollicitatiegesprek.

Profiel aanmaken

[[user_feedback]]