Motivatiebrief

De motivatiebrief

De motivatiebrief of sollicitatiebrief is een belangrijk gedeelte van je cv, het is daarom ook belangrijk dat je er tijd in besteed. De meeste werkgevers vragen naar je motivatiebrief, dus wees voorbereid. Met onze tips kun je je optimaal voorbereiden. In dit artikel kom je erachter hoe een motivatie is opgesteld en hoe je een goede motivatie schrijft. Daarnaast vindt je op onze website een voorbeeld van een motivatiebrief voor meerdere gelegenheden.

Een motivatiebrief opstellen

Een motivatie is persoonlijk en verschilt per bedrijf. Je kan dus niet dezelfde motivatiebrief naar verschillende bedrijven sturen. Door een unieke motivatiebrief te maken laat je jezelf zien dat je veel van het bedrijf af weet en precies weet wat voor skills de werkgever zoekt. Wees jezelf tijdens het schrijven, maar probeer formeel te blijven. De lezer van je motivatiebrief kan gauw doorhebben wanneer je woorden zijn geforceerd. Dit zorgt namelijk voor minder kans op een sollicitatiegesprek.

Zo, nu we weten hoe je een motivatiebrief moet schrijven, moet je je alleen nog aan de opbouw houden.

De inleiding
In het begin van je motivatiebrief vertel je waarom je de brief verstuurd, hoe je de vacature hebt gevonden en waarom je erop reageert. De inleiding moet zo origineel en krachtig mogelijk zijn, je moet de lezer aandrijven om je motivatiebrief verder te lezen.

Enkele inleidingsvoorbeelden:
“Bij het zien van de vacature ‘Nespresso boutique hostess Zaventem’ op StudentJob, wist ik direct dat deze studentenjob perfect bij mij past! Als koffieliefhebber met ervaring in een high-end omgeving kan ik niet wachten mijn favoriete merk te representeren.”

“Na het lezen van de vacature ‘junior account manager’ op uw website werd ik meteen enthousiast! Ik ben namelijk zelf al jaren een heel tevreden klant van [..] en zou het enorm leuk vinden anderen er ook van te overtuigen voor [..] te kiezen.”

Een origineel inleidingsvoorbeeld, kan zijn:
“In het nieuws las ik gisteren dat 1 op de 10 huishoudens in België wel eens doneren aan een goed doel. Als actief voorstander van ontwikkelingshulp wil ik dit percentage ontzettend graag omhoog helpen, een vakantiejob als promotiemedewerker voor goede doelen bij [..] is mij dan ook op het lijf geschreven!”

Het midden
In dit gedeelte leg je de nadruk op waarom je wilt werken bij het bedrijf en wat jij te bieden. Daarnaast vertel je wat voor persoonlijke skills je hebt of een ervaring uit het verleden. Je kan een gedeelte van de motivatiebrief vertellen over je behaalde diploma’s, maar houdt dit dat kort, want dit staat namelijk al vermeld op je cv.

Een goede tip is om de kijken naar de vacature en schrijf de skills op waar het bedrijf naar vraagt in je motivatiebrief. Zo laat je interesse zien en weet je ook waar het bedrijf naar op zoek is.

De moeilijkheid is om het middengedeelte kort en krachtig te houden, tenslotte wilt geen enkele werkgever een motivatiebrief dat langer is dan een A4. Uit onderzoek leren we dat de ideale lengte voor een motivatiebrief slechts een halve pagina is.

Het slot
In het slot is je doel om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Je kan op vele manieren je motivatiebrief afsluiten. Je kan weer herhalen waarom je solliciteert bij het bedrijf of maak je grootste motivatie nog eens duidelijk. Wij kiezen voor een eenvoudig slot, om de motivatiebrief niet te lang te maken.

Voorbeeld van een goed slot:
“In het bijgevoegd Curriculum Vitae kunt u meer informatie vinden over mijn ervaringen en opleidingen. Graag had ik u dan ook verder toegelicht in een persoonlijke gesprek en kunnen we dieper op mijn motivatie ingaan.”

“Ik ben ervan overtuigd een toegevoegde waarde te zijn voor [..] en zou dan ook graag langskomen voor een gesprek waarin we dieper op mijn kennis kunnen ingaan.”

Meld je aan voor jou volgende studentenjob

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures? Maak een account aan op StudentJob, solliciteer eenvoudig op vacatures, sla vacatures op en doe je email notificaties aan voor de leukste studentenjobs, allemaal op één plek.

Het verschil tusssen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief

Is er een verschil tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief? Dit is een vraag die we vaak krijgen bij StudentJob en er is inderdaad een klein verschil tussen de twee.

    Motivatiebrief:

  • Motivatie uiten. Waarom ben jij meer geschikt dan andere kandidaten?
  • Kennis van de functie benadrukken
  • Waarom heb je gekozen voor dit bedrijf?

Doel: Overtuig het bedrijf van jouw motivatie

    Sollicitatiebrief:

  • CV-gericht
  • Uitleg van je cv, dieper ingaan op studies, ervaring, skills en je motivatie
  • Waarom solliciteer je

Doel: Verduidelijk je cv en overtuig het bedrijf

Zoals je ziet zijn er niet veel verschillen tussen een motivatiebrief en sollicitatiebrief. Tijdens het schrijven van een motivatiebrief en/of sollicitatiebrief is het vaak normaal dat het een mix van de twee wordt. Dat is geen probleem, omdat de opbouw van de twee bijna hetzelfde is. Daarnaast wordt door de werkgever vaak geen enkel onderscheid gemaakt tussen de twee. De sollicitatiebrief kan langer zijn, omdat je meer in details zal gaan. Toch weten we uit ervaring dat een korte motivatiebrief of sollicitatiebrief veel aantrekkelijker is.

Nu je veel meer weet over de motivatiebrief en sollicitatiebrief, kunnen we naar de volgende onderdelen die net zo belangrijk zijn, alles over het cv. Als de sollicitatie is opgestuurd, kunnen we ons gaan voorbereiden op het sollicitatiegesprek.

Nog steeds op zoek naar een bijbaan?

Neem eens een kijkje tussen onze vacatures voor bijbanen, stages en fulltime banen!

FAQs over de motivatiebrief

  • Wat mag niet ontbreken in een motivatiebrief?

    • Je reden om te solliciteren bij de functie
    • Wat jou zo aantrekt aan het bedrijf
    • Waarom jij geschikt bent voor de positie

  • Hoe lang moet een motivatiebrief zijn?

  • De standaard voor de lengte van een motivatiebrief is meestal tussen 300 en 400 woorden.

  • Hoe begin je een motivatiebrief?

  • Maak meteen duidelijk wat je wilt. Probeer de aandacht van de lezer te trekken door het doel van je motivatiebrief meteen naar voren te brengen in de inleiding.

Bekijk ook andere sollicitatietips