STUDENTJOB BLOG

Al in april wordt er door veel studenten vol verwachting naar juni uitgekeken, dan vinden de jaarlijkse examengala’s plaats. Is het dit jaar jouw beurt en wil je kledingstress vermijden? (Je hebt tenslotte al genoeg examenstress gehad.) Lees dan dit artikel en in een paar minuten weet je precies in welk tenue je verwacht wordt. Zodat jij je op de avond zelf alleen nog maar druk hoeft te maken of je de cocktails wel lekker vindt in plaats van dat je zit te balen dat je als enige met sneakers rondloopt.

Uitnodiging

Op een officiële gala-uitnodiging staat niet alleen de datum en locatie aangegeven maar ook in welke dresscode je wordt verwacht. Voor een gala is dat black tie of white tie. Hieronder geven we je een opsomming van wat onder deze begrippen wordt verstaan.

Black tie

Black tie is letterlijke vertaald zwarte das. En inderdaad, volgens de traditionele regels wordt een zwarte strik (ook wel vlinderdas genoemd) gedragen. Tegenwoordig zijn de regels wat losser en mag je ook in een stropdas verschijnen of in een gekleurde vlinderstrik. Kies iets wat bij jouw persoonlijkheid past, zodat jij alleen nog maar hoeft te genieten van de avond. In vogelvlucht:

 • Smoking jasje (Een zwart jasje met satijn revers. Tegenwoordig wordt ook steeds meer donkerblauw gedragen)

 • Smoking broek (Een pantalon met een satijn bies aan de zijkant. Een satijn bies is een lange band van satijn die aan de buitenkant van de broekspijp helemaal van boven naar beneden loopt. Hij is meestal zo’n 1 tot 2 cm breed en geeft de broek een chique uitstraling)

 • Een geplisseerd wit overhemd (Een dure term, maar het is eigenlijk gewoon een overhemd waarbij de knoopjes aan de voorkant verborgen zijn doordat er een witte band overheen valt. Het wordt ook wel een blinde sluiting genoemd. Maar het is prima als jij voor een gewoon net overhemd gaat. Overigens is het leuk om ook in het overhemd wat afwisseling aan te brengen. Als jij bijvoorbeeld voor lichtblauw of chic rood wil gaan is dat ook prima.)

 • Een vest of een cumberband (Voor jouw gala niet verplicht, maar het geeft wel extra dimensie aan je outfit. Een cumberband is een band die om je middel wordt gedragen. Zwart is een gebruikelijke kleur maar je hebt ze ook in wit,  donkblauw, rood of bordeaux. )

 • Een zwarte strik (Maar wil je hierin variëren zodat je een persoonlijk accent aan je outfit kunt toevoegen, dan kun je dat zeker doen. Kies bijvoorbeeld voor rood of donkerblauw of ga voor een fluweel exemplaar. Wil liever een stropdas kopen? Let er dan op dat je een model kiest van satijnzijde, deze bezit een rijke glans en luxe uitstraling.

 • Zwarte sokken

 • Zwarte lakschoenen (Mocht je deze niet hebben dan zijn net zwarte zakelijke schoenen ook prima).

White tie

White is net nog een stukje chiquer dan black tie. Een stropdas is bij dit tenue niet op zijn plaats, de eer is aan de vlinderstrik. Zoals de naam al zegt hoort hij officieel wit te zijn, maar ook donkerblauw of bordeaux zijn mooie kleuren. Wat draag je?

 • Een zwart rokkostuum (Inderdaad, zo’n jasje met 2 lange punten aan de achterkant. Ook wel billentikkers genoemd)

 • Een zwarte pantalon

 • Een wit overhemd

 • Een witte vlinderstrik

 • Een wit pochet

 • Zwarte bretels (Niet met klemsluitingen maar met lederen lussen die aan knoopjes aan de binnenkant van je tailleband bevestigd kunnen worden).

 • Zwarte sokken

 • Zwarte lakschoenen (Wil je het echt volgens de regels doen, kies dan voor schoenen met een gesp en vermijd veters).

Wat vooral niet doen?

Volgens de traditionele étiquette laten zowel de heren als de dames hun horloge uit, immers gezelligheid kent geen tijd.

Kies jij voor een paar chique heren bretels, laat dan vooral je riem thuis. Bretels en riemen gaan niet samen.

En wat dacht je van de regels ‘dames gaan voor’. Deze ligt toch iets genuanceerder dan je in eerste instantie zou denken. Als je met een groep aankomt, dient één heer voorop te lopen en de door open te houden voor alle dames, de andere heren sluiten achteraan aan in de rij. Ga je de trap op, loop dan voorop. Het voelt onbeschoft maar deze regel komt nog uit oude tijden toen het niet beleefd was als de man een blote damesenkel zou zien.

En wat vooral wel doen?

Mocht je banksaldo het niet toelaten om te investeren in een duur kostuum? Je kunt ook een smoking of rokkostuum huren. Het voordeel hiervan is dat je ruimte over houdt in je eigen kledingkast en dat je je niet druk hoeft te maken als je een paar jaartjes verder een andere maat blijkt te hebben.

En tenslotte: Ontspannen en genieten van de avond met je mede-studenten. Je hebt er hard voor gewerkt en dik verdiend!

Dit artikel is geschreven door Stropdassenwinkel.be.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.