STUDENTJOB BLOG

Blokken: als je een diploma wilt halen dan hoort het er helaas bij. De vakantie is bijna in zicht dus het is tijd voor de laatste tentamens. Hoogste tijd om de studieboeken erbij te halen en aan de slag te gaan! Jammer genoeg is dit makkelijker gezegd dan gedaan..

Iedereen herkent het wel: een trillende telefoon die je alsmaar van je werk afhoudt. Social media is niet meer weg te denken en het wordt steeds moeilijker om niet meer 24/7 bereikbaar te zijn. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je ook maar even op je telefoon kijkt, je 8 minuten nodig hebt om je weer te kunnen focussen. Reken maar uit hoeveel kostbare tijd dit kost tijdens het blokken. Daarom hebben wij een paar tips op een rij gezet om de drang, om continu op je telefoon te kijken, te verminderen zodat je geconcentreerd kan studeren.

Messages

Laat iedereen weten dat je aan het blokken bent
De reden dat jij zo vaak op je telefoon kijkt kan te maken hebben met het feit dat je bang bent dat je belangrijke berichten mist. Als jij aan vrienden en/of familie laat weten dat je ‘offline’ of minder bereikbaar bent zullen ze jou ook minder snel lastigvallen. Het idee dat je niets mist is voor jezelf ook prettig.

 

Zet je telefoon uit en leg hem ver bij je vandaan
De werking hiervan is eigenlijk heel simpel. De verleiding om op je telefoon te kijken wordt weggenomen op het moment dat jouw telefoon niet binnen handbereik is en je geen berichten ziet binnenkomen. Ben je er nog niet aan toe om zo ver van je telefoon verwijderd te zijn? Zorg dan dat je alle notificaties uit hebt staan en je telefoon op stil.

Zorg voor duidelijke deadlines
Wees streng voor jezelf en stel duidelijke deadlines. Bedenk van te voren wat je wilt bereiken en maak dat jouw hoogste prioriteit. Heb je de taak afgerond? Dan kan je jezelf belonen door even een pauze te nemen (met telefoon).

 

Naast de afleiding afkomstig van je telefoon blijft het altijd lastig om je voor een lange tijd te kunnen concentreren. Volg daarom ook deze tips op:

Plan ook leuke dingen
Zorg dat je naast het blokken ook leuke dingen onderneemt met bijvoorbeeld vrienden. Op deze manier ben je niet alleen maar bezig met studeren en heb je iets om naar uit te kijken. Je zult merken dat je jezelf weer beter kunt concentreren op het moment dat je even uit de ‘studiezone’ bent geweest.

Zorg dat je regelmatig pauze neemt
Tijdens het blokken gebruik je jouw hersenen intensief. Eis niet teveel van jezelf en gun jezelf ook wat rust door middel van een korte pauze. Na een uur studeren is jouw aandacht al tot een minimum gedaald. Spreek met jezelf af dat je na elk uur studeren een korte pauze van 5-10 minuten neemt waarin je bijvoorbeeld even op je, ja daar is die weer, telefoon kunt kijken. Na een paar studie blokken kan je een lange pauze inlassen. Je hersenen hebben namelijk ook de tijd nodig om alle informatie te verwerken.

Hopelijk brengen deze tips je iets dichter bij het halen van al je tentamens, succes!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.