STUDENTJOB BLOG

Een goed én up-to-date curriculum vitae, ook wel cv genoemd, is belangrijk bij de zoektocht naar een job of stage. Jouw cv is namelijk het eerste wat de potentiële werkgever in handen krijgt als jij solliciteert naar een vacature. Je wilt dan natuurlijk een goede eerste indruk achterlaten met als gevolg een uitnodiging voor een eerste gesprek. Hier wat tips om je op weg te helpen.

Met een goed cv krijg jij die leuke baan!

Het doel van een cv

Bij het maken van een cv moet je je altijd bewust zijn van het doel van een cv: een goede indruk maken. Zoals je dat ook wilt als je iemand voor het eerst ontmoet. Je cv moet dan ook aan een paar dingen voldoen. Allereerst moet duidelijk worden wie jij bent, zodat het bedrijf weet met wie ze te maken hebben. Om op te vallen moet je onderscheidend zijn, er zijn namelijk genoeg andere kandidaten voor de functie waarop jij solliciteert. Je onderscheiden van de rest doe je door unieke ervaringen toe te voegen aan je cv of door een opvallende opmaak van je cv.

Ondanks dat je graag wilt vertellen over jezelf en jouw ervaringen moet je er wel voor zorgen dat je cv kort maar krachtig is. Een cv is bedoeld om snel doorheen te kunnen lezen. Uitgebreide informatie kun je in het gesprek kwijt.

Zorg er daarnaast voor dat jouw cv geen vragen onbeantwoord laat. Klinkt logisch, maar kan nog best lastig zijn, let hier dus goed op. Tot slot: neem je spelling en grammatica serieus en laat je cv door een ander checken voor je hem verstuurt! Een cv met spelfouten kan een slechte indruk achterlaten bij jouw nieuwe werkgever.

De inhoud van een cv

Een goed cv kan het verschil maken tussen een uitnodiging voor het sollicitatiegesprek en een afwijzing. In jouw cv staat samengevat informatie over jezelf, waardoor anderen snel een beeld van jou krijgen. Het is belangrijk om je cv aan te passen aan de functie waarop je solliciteert, zodat je in je cv al laat blijken dat je past bij het bedrijf. De onderdelen die een cv in ieder geval bevat zijn:

  • persoonlijke gegevens;

  • opleidingen;

  • werkervaring;

  • vaardigheden;

  • hobby’s en sport.

Tip

Probeer je cv zo visueel mogelijk te maken. Gebruik zo min mogelijk tekst, want dat doet iedereen al. Zoek relevante (!!) afbeeldingen die bij de tekst passen of creëer zelf een unieke opmaak. Je wilt opvallen tussen alle anderen, dus wees creatief!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.