STUDENTJOB BLOG

Heb je de verkeerde studie gekozen? Heeft je ware liefde het uitgemaakt of ben je he-le-maal klaar met het Nederlandse weer? Knijp er dan een jaartje tussenuit! Een gap year of tussenjaar is een ideale manier om je horizon te verbreden, een kijkje te nemen in een andere cultuur en jezelf op persoonlijk (of professioneel) vlak te ontwikkelen. Nieuwe mensen ontmoeten, een vreemde taal leren en een flinke dosis soul searching zal niet alleen je leven verrijken, het is ook nog goed voor je CV. Er zijn natuurlijk verschillende manieren waarop je een gap jaar kunt invullen. We beschrijven hier vier verschillende ideeën voor een tussenjaar in het buitenland. Je kunt ze natuurlijk ook combineren!

Inspiratie backpacken

1. Backpacken
Backpacken behoort tot de populairste opties voor een gap year. Steeds meer studenten kiezen ervoor om voor, tijdens of na hun studie een jaartje ertussen uit te knijpen om de wijde wereld in te trekken. Slechts gewapend met een rugzak en je eigen nieuwsgierigheid is dit een fantastische manier om op budget iets van de wereld te zien. Hiken door adembenemende landschappen in Chili, feesten op de Full Moon party in Thailand of surfen bij de mooiste stranden in Australië. Welk continent je ook kiest, je zult terugkomen met een hele hoop onbeschrijfelijke ervaringen, nieuwe vrienden en wijsheid.

 

inspiratie vrijwilligerswerk

2. Vrijwilligerswerk
Een tweede manier om je gap year in te vullen is met vrijwilligerswerk. Het is natuurlijk altijd goed om je tijd en energie te besteden aan een goed doel. Dit kan zowel in eigen land als in het buitenland bij Ngo’s die zich richten op mensen, dieren of het milieu. Denk bijvoorbeeld aan het helpen van vluchtelingen of weeskinderen, het bijdragen aan de conservering van een natuurpark of geld inzamelen tegen de uitsterving van een bepaald diersoort. Soms vragen organisaties ook voor een eigen bijdrage voor bijvoorbeeld accommodatie. Doe van tevoren goed onderzoek naar de organisatie waarbij je jouw vrijwilligerswerk wilt gaan doen, zodat je er zeker van bent dat je ook echt nuttig werk gaat doen en dat je geld en energie goed besteed wordt.

 

inspiratie bike touring

3. Bikepacken of bike touring
Een heel origineel - en sportief - idee voor een gap year is bikepacking of bike touring. Dit is te vergelijken met backpacken maar dan op een gravel bike, tourbike of racefiets. Een te gekke manier om een land en de lokale bevolking te leren kennen. Je kunt een stuk meer kilometers per dag afleggen dan met wandelen en je ziet veel meer dan reizen met de auto of bus. Wildkamperen onder de waanzinnige sterrenhemel, opstaan met zonsopgang en rijden door de meest betoverende landschappen. Klik hier voor meer informatie over bikepacking.

 

inspiratie talen leren

4. Een taal leren
Je kunt je tijd tot slot natuurlijk ook besteden aan het leren van een vreemde taal. Een leuke manier om een land te leren kennen en ook nog eens productief bezig te zijn. Vooral als je internationaal bent ingesteld, en je jezelf wellicht ziet werken bij een internationale organisatie later, is dit een aanrader. Spaans leren in Buenos Aires, een poging wagen Japans te leren in Tokyo of toch je Frans verbeteren in Frankrijk? De keuzes zijn eindeloos!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.