STUDENTJOB BLOG

Fijn toch, een dagje thuiswerken in plaats van naar kantoor of de schoolbanken? Maar dat thuiswerken is niet altijd even effectief (zeker niet als je op jezelf woont en verantwoordelijk bent voor het stofzuigen, eten en de was). Hoe kun je ervoor zorgen dat je je tijd nuttig besteedt?

1. Creëer een vaste werkomgeving
Een vaste werkplek helpt je om in je werkmodus te komen. Denk aan plekken als de keukentafel of een kantoorkamer in je huis. Woon je op kamers en beschik je maar over een paar vierkante meters ruimte? Dan is je bureau een fijne plek. Als je namelijk op je bed of op de bank blijft zitten, ben je al snel geneigd om te gaan chillen met een Netflixserie.

2. Plan je vrije momenten in
Thuis werken is natuurlijk iets relaxter dan een dag vol afspraken op school, kantoor of buiten de deur. Ook ideaal om de huishoudelijke taken dan uit te voeren, al is het niet helemaal de bedoeling dat je deze dag volplant met poetswerk, afwas en boodschappen doen. Plan bijvoorbeeld in dat je twee uurtjes werkt en dat je vervolgens een kwartiertje een klusje doet in je nederige stulpje. Heb je de neiging om alle klusjes te laten liggen voor deze dag? Iedere dag één klusje scheelt al. En ja, we snappen het ook dat je daar na een lange dag níet altijd zin in hebt.

3. Bedenk van tevoren wat je voor school of werk moet doen
Als je weet welke dingen je nog moet afmaken of bestuderen, kun je makkelijker aan de slag en tuur je niet eindeloos naar je boeken en computerscherm. Maak een haalbaar to-dolijstje. Dan is je zin om te werken niet al vergaan voordat je aan de slag gaat. Zijn er dingen die je op je werk of school móet doen, bijvoorbeeld omdat daar apparatuur staat die je nodig hebt? Houd daar rekening mee.

4. Maak je werkspot werkklaar
Heb je alles bij de hand om je werkdag tot een succes te maken, zoals je laptop, oplader, stopcontact een kladblok en iets te drinken? Zo kun je je goed focussen en loop je niet de hele tijd heen en weer om iets te pakken uit de keuken of slaapkamer.

5. Geef jezelf een begin- en eindtijd
Werk je normaal van 9 tot 5? Dan mag je op je thuiswerkdag ook om vijf uur je laptop dichtklappen (en misschien nog wel wat eerder). Om een beetje in je ritme te blijven is het wel handig om op tijd te beginnen. Natuurlijk heb je op je home office-dag iets langer om uit te slapen, aangezien je niet de trein of bus moet halen of moet wachten in de file. Ben je een early bird, dan kun je in de tijd dat je niet hoeft te reizen, werken. Pluspunt: Je kunt eerder stoppen.

6. Doe wat je normaal op kantoor of school zou doen
Heb je op een gewone werkdag nauwelijks tijd om te appen? Probeer om dit op je thuiswerkdag tot een minimum te beperken, om afleiding te voorkomen. En yes, het is fijn om in een comfortabele joggingbroek en sweater je werk te doen, maar je komt pas écht in je werkmodus als je je gewone werkkloffie draagt. Ga je normaal een frisse neus halen tijdens de pauze? Ga dan ook op deze thuiswerkdag even naar buiten om je weer goed te kunnen concentreren.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.