STUDENTJOB BLOG

Ben je (minimaal) 15 jaar en op zoek naar je eerste studentenjob of vakantiejob? Het kan! Volgens de wet in België kan je beginnen met studentenwerk of vakantiewerk vanaf een 15 jarige leeftijd, als je al de eerste 2 studiejaren van het secundair onderwijs achter de rug hebt. 15 jarigen hebben het recht om jobs te doen die licht, niet-industrieel werk inhouden. Benieuwd naar wat voor soort jobstudent vacatures je precies kan solliciteren vanaf 15 jaar en hoe? Wij sommen hier de do’s and don’ts op van het zoeken naar een bijbaantje als minderjarige en delen dé beste studentenjob suggesties.

 

Goed om te weten

Volgens de wet mogen studenten onder de 18 jaar niet langer dan 8 uur per dag werken op een studenten- of vakantiejob. Overuren mogen dus niet. Daarnaast moet je werkgever je van (genoeg) pauzes voorzien - pauzes nemen op de werkplaats is (gelukkig!) verplicht. Meer informatie over de arbeidsreglementering voor jeugdige werknemers in België kan je hier terug vinden.

 

Hoe kan ik best solliciteren als 15 jarige?

Er zijn verschillende manieren om een studentenjob op 15 jaar binnen te scoren. De makkelijkste en efficiëntste solliciteer methode is garanti online; online vind je een ruim aanbod aan verschillende studentenjobs over heel België. Hier op StudentJob BE kun je zoeken naar zowel vakantie- als studentenjobs over heel het jaar. Van winkelwerk tot horeca; wij bieden ook een ruim vacature aanbod in verschillende werksectors. Als je je inschrijft bij StudentJob, sturen wij je een bericht wanneer we leuke studentenjobs of vakantiejobs in jouw buurt vinden. Super handig dus!

Een andere efficiënte manier om een studentenjob te vinden is gewoon in persoon. Dit houdt simpelweg in dat je op stap gaat met kopieën van je cv in de hand. Trek naar een winkel, bakker of resto in je streek en vraag of zij kunnen doen met wat hulp. Belangrijk is dat je een goede first impression maakt: doe je best om vriendelijk en charismatisch over te komen en zie dat je cv tip top in orde is. Hier vind je onze tips voor het maken van een goede cv!

Een andere handige techniek is natuurlijk door te netwerken. Vraag bijvoorbeeld aan je tante of de buurman of zij iets over een eventuele studentenjob of vakantiejob werkgelegenheid weten. Er is een hoge kans dat iemand in je kring wel van iets weet in de buurt. Rondvragen is de boodschap!

Ga op zoek naar een bijverdienste!

Wil je weten welke jobs er allemaal voor jou zijn? Registreer je en blijf op de hoogte van allerlei leuke bijbaantjes bij jou in de buurt.

   

 

Weekend- en vakantiewerk suggesties voor 15 jaar

Je weet nu hoe te solliciteren, maar nu stel je jezelf waarschijnlijk de vraag: voor wat?! Er bestaat zeker een lijstje van studentenwerk die je op 15 jarige leeftijd niet mag doen; in de horeca alcohol serveren, achter de kassa werken of industrieel werk. Maar wat mag dan wel? Onze studentenjobs en vakantie- en weekendwerk aanraders voor 15+ers staan hieronder!

Een heel logische optie is natuurlijk babysitting! Maar je moet je helemaal niet limiteren tot enkel de baby’s. Tegenwoordig is het trendy om ook op huisdieren te passen. Ja hoor, er valt geld te verdienen door de cavia van de buurvrouw te verzorgen.

Weekendwerk voor 15 jaar kan ook bestaan uit lichte werkzaamheden zoals schoonmaak jobs. Je kunt op 15 jarige leeftijd solliciteren voor kuisdienst op verschillende leuke plekken zoals vakantieparken of maneges.

Een andere suggestie is lichte werkzaamheden doen in een winkel. Hierbij doe je dag-tot-dag bezigheden als de rekken bijvullen en het helpen inpakken van verschillende producten.

In de horeca werken is ook een vette aanrader. In een kantine of restaurant bedien je de klanten of doe je dienst als afwasser.

Last but not least, is er promotiewerk;  flyers uitdelen en reclamedruk bezorgen kan ook een goede verdienste opleveren voor iemand van 15 jaar. Vacatures hiervoor vind je vaak online.

Nog veel succes op je studentenjob zoektocht!

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.