STUDENTJOB BLOG

werkstress

Van een studentenjob in de horeca tot schoonmaak vakantiewerk; ongeacht in welke sector, iedere baan kan stress opleveren! Je overspannen voelen op het werk, kan het resultaat zijn van verschillende factoren. Een hoge werkdruk bijvoorbeeld, prestatie angst of een gebrek aan steun binnen je team. Dit wil je uiteraard allemaal vermijden, want een hoog stressniveau kan je werkervaring erg negatief beïnvloeden. Wij delen 5 tips die je zullen helpen in het beter omgaan met werkstress!

 

Voorbereiden

Deze gouden tip voor school geldt ook op de werkplaats; bereid jezelf op de dag de dag! Het kan enorm voordelig zijn om elke dag voor het werk snel te evalueren aan welke taken je vandaag wilt werken. Ook na een werkdag, raden wij aan om terug te blikken op wat je precies die dag gedaan hebt. Deze simpele vorm van voorbereiding en evaluatie geeft je het gevoel dat je je projecten en taken beter onder de knie hebt en dit zal je werkstress verminderen.



Plannen

Een goede planning is essentieel op de werkplaats om zo de werkdruk te reduceren. Wanneer ga je wat doen? Waar moet je vandaag op focussen? Houd een agenda bij waarin je van uur tot uur inplant wanneer je wat doet. In deze agenda kan je ook een to-do-list maken, waarin je goed bijhoudt wat je vandaag/deze week nog moet afmaken en tegen welke deadline.



Pauze nemen

Mensen hebben vaak intuïtief de neiging om in stressvolle situaties hard door te werken en daardoor pauzes te skippen. Dit is enorm af te raden; pauzes zijn essentieel voor het vermijden van enorme stress op het werk. Vergeet dus nooit 15 minuutjes voor jezelf te maken in zowel de voormiddag als namiddag!

 

Spreek erover

 

Een andere tip tegen werkstress is om erover spreken! Het is erg belangrijk dat je hierover open bent met anderen, dus ook naar je collega’s toe. Vraag hoe zij zich  erbij voelen. Misschien hebben je collega’s advies uit eigen ervaring over wat te doen tegen werkstress.

 

Als de werkstress echt teveel wordt, kan je het doorgeven aan je manager. Als je duidelijk uitlegt dat je je overwerkt voelt, kan je manager hier rekening mee houden, bijvoorbeeld door je minder projecten te geven of je een bepaalde taak beter verspreid over een langere periode.



Thuis ontspannen

Hoewel het niet altijd zo lijkt, hebben stress op het werk en stress thuis vaak met elkaar te maken. Mensen met een stressvolle thuissituatie riskeren deze druk ook mee te nemen op de werkplaats. Probeer je zo goed mogelijk bewust te worden van deze belangrijke scheiding. In het geval van ernstige thuissituaties, die je onmogelijk uit je hoofd kunt zetten in een werkomgeving, is het beter om je manager op de hoogte te houden. Details zijn niet nodig, maar het kan voor je manager een verduidelijking zijn van je gedrag en/of je prestaties op het werk.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.