STUDENTJOB BLOG

working holiday

Je zit in je laatste jaar van het middelbaar en je weet nog niet goed wat nu? Je bent afgestudeerd maar nog niet klaar voor de arbeidsmarkt? Je zou graag gaan reizen maar hebt nog niet genoeg gespaard?

Als je “ja” hebt geantwoord op een of meer van deze vragen, lees dan zeker verder. Dit artikel is het duwtje in de rug dat je nodig hebt.

 

Op de vraag waarom toekomstige of pas afgestudeerde jongeren niet gaan reizen na hun studies, antwoorden ze vaak dingen als: “Mja, ik zou wel willen, maar ik heb niet genoeg geld”. Begrijpelijk, maar wat weinig mensen weten, is dat je werken en reizen ook kan combineren! Inderdaad, landen als Australië en Nieuw-Zeeland bieden de kans om een “working holiday visa” aan te vragen. Met dat visum kan je reizen EN werken voor 12 maanden, met verlenging mogelijk. Deze landen trekken al heel wat mensen aan, maar degenen die een tussenjaar willen nemen, weten het niet altijd. Sommige studenten hebben spijt dat ze hier gewerkt hadden in plaats van in Australië. Maar waarom is dat eigenlijk zo spijtig? Omdat er heel wat voordelen zijn van een job down under:

 

working holiday

 

Om te beginnen is het - financieel gezien - wel aantrekkelijk om te werken in een land waar de lonen gemiddeld hoger liggen dan in je eigen land. Dit is het geval in Australië en Nieuw-Zeeland. In een boerderij kan je bijvoorbeeld 1000 AUD verdienen per week (echt waar)! Na enkele weken heb je eigenlijk al genoeg verdiend om je vliegtuigtickets te betalen. Zelfs als je al je geld uitgeeft aan het reizen, dan nog heb je de mogelijkheid om bij je terugkomst terug te trekken van de belastingen. Resultaat: je bent niet blut! Hoe cool is dat?! Goed nieuws dus: reizen hoef je nooit uit te stellen omdat je eerst moet sparen. Je kan beginnen met een klein startkapitaal en verder blijven verdienen aan de andere kant van de wereld.

 

working holiday

 

 

Werken in Nieuw-Zeeland of Australië is natuurlijk niet enkel interessant voor het geld, maar ook voor het soort ervaring dat je er kan opdoen. Naast de typische jobs als receptionist of kelner kan je ook terecht in ski-resorts, scholen, cruises of grote boerderijen. Nog een optie, hoewel minder sexy, is om halftijds aan de slag te gaan als poetsman of -vrouw. Denk dan gewoon “What doesn’t kill me makes me stronger”, dat helpt altijd. Beloofd. Je kan zelf kiezen voor hoe lang je werkt. Sommigen werken bijna heel hun verblijf omdat ze veel kunnen verdienen en nog kunnen terugtrekken van de belastingen, anderen gaan liever meer rondreizen. En dat gevoel van vrijheid nemen ze je nooit meer af.

Tot slot is zo'n ervaring altijd een mooie troef op je cv. Het toont aan dat je zelfstandig bent, zin voor initiatief hebt en vloeiend Engels spreekt! Dus een verloren jaar? No way!

Voel je het al kriebelen? Waar wacht je nog op?

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.