STUDENTJOB BLOG

Hoe gemotiveerd te blijven tijdens je studie of werk 

Of je nu op school zit of een fulltime baan hebt, of dat je studie en werk combineert, we raken allemaal wel eens gedemotiveerd. Soms kun je zelfs een burn-out krijgen. We zijn er allemaal gevoelig voor. De fysieke en emotionele uitputting wordt veroorzaakt door een gebrek aan interesse en langdurige stress. Het kan zijn omdat je te veel te doen hebt of omdat je te hoge verwachtingen stelt. Maar onthoud, je komt er wel doorheen. Ook nu ben je gemotiveerd genoeg om dit artikel te lezen! 

 

Gun jezelf een pauze

Zorg ervoor dat je niet door je pauzes heen werkt! Lunchpauzes zijn er niet voor niets en het is een goed moment om je computerscherm uit te schakelen. Maak een wandeling, of neem een mini-shopping spree. Etalageshoppen, of naar een nabijgelegen barretje met vrienden gaan is ook leuk. De mini-pauze helpt je hersenen met het stoppen van overwerken en zo kun je even lekker je hoofd leegmaken. 

 

Onderzoek toont aan dat we met pauzes moeten werken om het meest productief en gemotiveerd te zijn. Werk een uurtje en neem dan een pauze van 15 minuten. Je wilt je energie gebruiken wanneer deze het meest is om zo het meeste uit je productiviteit te halen. Uitputting van het werk zal je daarentegen demotiveren en je productiviteit verlagen. Dus, neem morgen nog die pauze! 

 

Misschien kun je zelfs een ontspanningsperiode opzetten, zoals yogasessies op je werkplek, of een vereniging op je universiteit opzetten om jezelf en anderen te helpen kalmeren tijdens drukke periodes. Het zijn dingen zoals deze waar werkgevers dol op zijn en die gebruikt kunnen worden op je cv. Het opzetten van ontspanningssessies toont je initiatief om tot oplossingen te komen en bouwt aan vaardigheden als leiderschap en organisatie.   

 

Tijd verlenging voor deadlines

Of het nu op het werk is of school deadlines, je kunt met je mentor praten over deadlines. Als je meerdere school deadlines tegelijk hebt, dan zal de school meestal mild zijn in het verlengen ervan. Als je persoonlijke problemen ondervindt, praat dan met de aangewezen persoon op school hiervoor. Het is een kleine moeite. Dit zal een deel van de druk wegnemen en geeft jou extra tijd om je deadlines te behalen.

Praat met je werkgever

Bijbanen zijn goed voor vaardigheden, inkomen en netwerken, maar soms wordt het allemaal te veel. Het extra geld is super naast je studie, maar breng hier wel balans in zodat je ook tijd hebt om te ontspannen. 

 

Praat met je werkgever. Zodra ze weten hoe jij je voelt, zullen ze hun best doen om je te helpen. Praten zal helpen om je werkdruk weg te nemen en jouw werkgever in staat te stellen jou te motiveren. Misschien kunnen ze je nieuwe mogelijkheden geven met extra training of nieuwe rollen om je werkdagen interessanter te maken. Dit is ook een goede kans om nieuwe vaardigheden te leren. 

 

Een andere optie kan zijn om je werkuren te verkorten om minder dagen te werken. Ook kun je een deel van je vakantiedagen gebruiken om te ontspannen. 

 

Het leven buiten werk en school 

Had je eerder een hobby waar je van hield? Of wil je iets nieuws doen? Of het nu gaat om sporten, lezen of het leren van een taal, ga er voor! Dit is de perfecte manier om vaardigheden te behouden of te leren en het zal je helpen om te concentreren wanneer je werkt of studeert. Maak tijd vrij om kleine dingen te doen die je dag opfleuren, zoals even afspreken met je vrienden.  

 

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.