STUDENTJOB BLOG

Tips voor deadlines

Of het nu gaat om een examen, een presentatie op het werk of een deadline voor een factuur, je zal worden getroffen door deadlines in elk aspect van je leven. Het missen van deadlines kan negatieve gevolgen hebben voor al je andere taken. En dat is niet ideaal! Dus hoe beheer je jouw tijd?   

 

Vermijd uitstelgedrag

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen deadlines missen is uitstelgedrag. Iedereen heeft een haat-liefde relatie met uitstelgedrag. In werkelijkheid is dit, als het gaat om deadlines, een groot ding om te vermijden. Bedenk eens hoeveel dingen je had kunnen doen toen je onbelemmerd zat te denken over alles wat je moet doen! 

Reken af met slechte gewoontes 

Naast procrastinatie, zorgen slechte gewoonten er ook voor dat je je deadlines mist en je tijd verspilt. Begin een mentale notitie te maken van je slechte gewoontes en kijk of je deze kunt gaan vervangen door motiverende factoren. 

 

Misschien slaap je later dan dat je normaal gesproken doet. Vroegtijdig opstaan is vaak een eyeopener. Het is verbazingwekkend hoe lang de dag is als je eerder gaat slapen en op een redelijk tijdstip op staat. Vooral als je opstaat voor je familie of huisgenoten, kun je beginnen met je taken voordat je wordt afgeleid. Of ga 's morgens een kopje koffie drinken om je dag goed te beginnen. 

 

Gebruik een notitieboekje

Het kopen van een notitieboekje waarin je voor elke dag taken en verplichtingen kunt vastleggen is een must en een van je eerste stappen voor je organisatie. 

 

Schrijf eerst al je deadlines op. Het is heel anders om het geschreven op een pagina te zien dan te proberen elke datum in je hoofd te onthouden. Het geeft je de mogelijkheid om te zien hoeveel dagen je hebt voor de dag van de gevreesde deadline en het houdt je scherp.. Houd je boekje op één plaats, zodat je altijd weet waar het is. En verlies het niet!

 

  • Tijdschema's vaststellen

De volgende stap is het vaststellen van de taken die op korte termijn moeten worden uitgevoerd. Je prioriteit is de korte termijn, dus maak duidelijke deadlines en tijdschema’s. Geef om je deadlines, zodat je er serieus werk van maakt om ze te behalen. 

 

  • Opsplitsen van taken

Door je deadlines op te splitsen in taken die je moet uitvoeren, ben je efficiënter bezig in het behalen van je deadline. Gebruik je eigen inzicht om uit te zoeken wat een haalbare taak is.  Dit betekent dat je dan in staat bent om verschillende termijnen toe te wijzen voor de uitvoering van de taken. Zo weet je hoeveel tijd je nog over hebt om de resterende taken uit te voeren. Misschien kan je voor elke dag een bepaalde hoeveelheid lezen toewijzen voordat je een opstel begint te schrijven. 

 

Beheer je tijd door je planning voor een deadline in omgekeerde volgorde op te stellen. Na het uitwerken van alle stappen om je deadline af te ronden, kun je kijken naar de timing. Hoe lang duurt elke stap? Begin met waar je wilt eindigen en ga dan terug. Deadlines kruipen altijd op je af, vooral als je verrassingsopdrachten en spontane avonden uit hebt. Zorg er dus voor dat je een venster van tijd toevoegt om andere activiteiten mogelijk te maken. Op deze manier kun je zien wat je nog moet doen, zodat je op je gemakje kunt beginnen met het halen van je deadline.

 

  • Bepaal tijdstippen

Voeg tot slot een datum toe voor je taken.Soms moet je je realiseren dat het niet mogelijk is om af te spreken met vrienden, te werken, te winkelen én huiswerk in één dag te doen. 

 

Na het schrijven van een lijst met taken die elke dag moeten worden uitgevoerd, is het een goed idee om na te gaan of je op schema ligt. Probeer flexibel te zijn, want het kan nodig zijn om het tijdschema voor een specifieke taak aan te passen, maar probeer niet de hele deadline te verschuiven. Het lijkt misschien ongevaarlijk voor sommige deadlines, maar dit is een valkuil waar je gemakkelijk in kan vallen. Je laat je soepeler worden en loopt meer kans om je volgende deadline te missen. Je tijd kunnen beheren is een zeer bruikbare vaardigheid die zich zal onderscheiden in toekomstige sollicitaties. 

 

Haal ook het maximale uit je tijd. Ga je binnenkort op een lange treinreis, waar je gewoonlijk een uur scrolt op sociale media? Benut je tijd beter op het internet door bijvoorbeeld het doorlopen van je e-mails!

 

Slim werken 

Misschien kun je studeren en socializen met vrienden combineren in één dag. Ga naar een leuk café, maar neem ook je boeken mee! Zo haal je het beste uit beide werelden. 

 

Maar als je met krappe deadlines zit, zorg er dan voor dat je je met zo min mogelijk afleiding omringt. Het laatste wat je wilt als je onder tijdsdruk probeert te werken is dat mensen elke vijf minuten met je proberen te praten. Dus zet je telefoon uit en vind een rustige ruimte om te werken. 

 

“Opgeruimd staat netjes”

Je weet wat ze zeggen: ''Opgeruimd staat netjes''. Misschien kun je het letterlijk volgen en je bureau netjes opruimen als het nu ergens onder een berg van dingen staat.  Ruim je rommel op en maak dingen die je nodig hebt, zoals post-its, toegankelijk. Door te organiseren heb je een schone ruimte om te werken, waardoor je veel meer kans hebt om te beginnen met het schrijven van het volgende essay. 

 

Blijf doorgaan 

Als je op dit moment bekend staat om het missen van deadlines, leer er dan van! Probeer te achterhalen waarom je ze mist. Misschien ga je wel één keer te veel op een avondje uit per week! Hoewel je misschien niet wilt afzien van de zeer geliefde feestavonden, is misschien een avondje binnen precies wat je nodig hebt. 
Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.