STUDENTJOB BLOG

Brandend Geld

Het is weer zover; de scholen zijn begonnen, de kosten zijn opgeschoven van bier zuipen en vakanties houden naar het kot onderhouden en de studie betalen (en nog een beetje bier zuipen). Maar die kosten kunnen toch aardig hoog oplopen en het gemak van geld verdienen valt meestal toch wel flink tegen. Natuurlijk kan je in aanmerking komen voor de studietoelagen, maar als je dat niet hebt of het is gewoon te weinig, wat kan er dan nog gedaan worden? Smeken bij ons moeder en vader hoeft ook geen succes te garanderen.

De andere optie

Natuurlijk is er nog altijd de optie om te lenen, maar als een student wordt dat niet bepaald gemakkelijk gemaakt. Een bank wil over het algemeen dat de financiële situatie wel een bepaalde vorm van stabiliteit heeft. En wij studenten kunnen daar toch wel wat moeite mee hebben. Zelf geniet ik zeer van een avond uit of een set nieuwe kleren, maar dit is zeker niet bevorderend voor een stabiele financiële situatie. Niet getreurd, zelfs als student kan een lening toch echt afgesloten worden. Hierbij komen tools waarbij je gemakkelijk kan vergelijken altijd van pas, zoals het vergelijken van leningen (welke het minste geld terug vraagt) en het vergelijken van verzekeringen en banken (want je hoeft niet altijd de duurste optie). Voor wie minder geld wilt uitgeven kan je besparen op geld.nl. Hier kan je de lening vinden die zelfs met studenten in zee wilt gaan, maar het blijft gelden dat een stabielere situatie de keuze in opties vergroot.

Tips voor stabiliteit

Een aantal redenen voor de snelheid dat geld uitgegeven wordt kan liggen in de details. Alleen kunnen deze details gemakkelijk over het hoofd gezien worden, daarom een paar tips waarbij ik zelf al vaak de fout ben ingegaan: 

  • De maandelijkse automatisch afschriften

In deze afschriften kunnen zeer onverwachte kosten liggen. Zelf bleek ik al twee jaar  lang maandelijks 5 euro te betalen aan een tijdschrift abonnement waarvan ik letterlijk niet een van die tijdschriften heb gelezen.

  • Boodschappen doen kan ook goedkoper

Af en toe de goedkoopste variant kiezen is niet altijd de goedkoopste optie, soms kan een duurdere optie beter zijn voor de portefeuille omdat het uiteindelijk per kg goedkoper is.

  • De standaard mobiele providers zijn niet altijd de beste

Er zijn meerdere goedkopere varianten te vinden dan jouw huidige provider als je goed blijft zoeken.

Dit kan allemaal helpen voor een stabielere situatie in de portefeuille, maar een bijbaan is natuurlijk altijd handig. Ben je nog op zoek naar een leuke bijbaan voor naast je studie? Neem dan een kijkje tussen onze vacatures en solliciteer snel!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.