STUDENTJOB BLOG

Je kent het wel de maand is nog niet eens begonnen en er is nu al een tekort aan geld. Je moet de rest van de maand overleven op die €88,69 en daarvan zal waarschijnlijk €4,20 in de spaarrekening gaan. Op dit tempo zal je naar die droomvakantie naar indonesië na 20 jaar genoeg geld hebben. Waarom gebeurt dit nou elke keer? 

De reden waarom sparen zo moeilijk is.

Ligt het aan mij? Heb ik gewoon zo’n groot gat in mijn hand? Rustig maar het ligt niet aan jou. Vandaag de dag is sparen moeilijker dan ooit tevoren, dit heeft verschillende redenen:

Ten eerste de huidige maatschappij is gefocust op consumeren. Het is normaal om veel spullen te kopen, eten te bestellen en zo veel mogelijk geld uit te geven. Dit wordt continu getoond in films series en natuurlijk sociale media. Naast het feit dat het idee normaal is dat wij geld uitgeven wordt iedereen vanuit elke hoek beïnvloed om meer geld uit te geven. Alles in de winkel is tot de puntjes uitgewerkt zodat jij die extra spullen koopt en die paar extra euro’s uitgeeft. 

Ten tweede de barrière van geld uitgeven is afgenomen tot praktisch nul. Pinnen vandaag de dag is gemakkelijker dan ooit, er is praktisch geen één winkel waar je niet kan pinnen. Maar door deze ontwikkeling hoeven wij nooit meer fysiek geld weg te geven. Alles gaat digitaal en je ziet op het moment van de transactie zelf er niks van. Hierdoor voel je ook geen schuldgevoel tijdens het uitgeven van geld.

Ten derde is er geen goal meer om naar toe te sparen. Natuurlijk kan je dus sparen voor die droomvakantie naar Indonesië, maar dat goal is eigenlijk te groot om daar fatsoenlijk naar toe te sparen. Vroeger was het doel om naartoe te sparen een huis, maar dit is nu praktisch niet meer te betalen. Plus vandaag de dag zijn er veel meer afleidingen door alle leuke spullen die je kan kopen, vroeger waren er veel minder opties aan spullen waar je je geld aan uit kon geven. 

Dus wat kan ik doen?

Als je echt graag wilt sparen (wat ik goed begrijp, geld hebben is altijd wel fijn) dan heeft StudentJob hier een aantal tips voor je.

  • Zet een spaardoel voor jezelf, maar maak dit doel haalbaar binnen een maand.
  • Zet een limiet aan geld dat je mag uitgeven per week.
  • Probeer weer met contant geld te betalen omdat dit zorgt voor een fysieke barrière tijdens het uitgeven van geld.

Nog meer tips nodig? Wij hebben er nog meer! En natuurlijk helpt werken ook altijd met sparen.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.