STUDENTJOB BLOG

Hoe bespaar je als student op autokosten?

Het is als student natuurlijk super fijn om een eigen auto te hebben. Het is handig en het scheelt je veel tijd. Maar het is wel een grote kostenpost. Gelukkig kun je veel doen om daarop te besparen! Hieronder volgen handige tips!

studenten

Besparen op brandstof

Op brandstof kun je veel besparen. Met de volgende tips gebruik je minder benzine:

  • Gebruik de auto zo min mogelijk voor kleine afstanden. De meeste brandstof wordt verbruikt wanneer de motor nog koud is, dus is het slimmer om voor alleen afstanden langer dan 15 minuten je vierwieler te pakken. Parkeer altijd in de rijrichting, dus zodanig dat je de volgende keer zó weg kunt rijden, zonder te keren. Waar je echter het meeste geld mee kunt besparen, is door uit te zoeken waar de brandstof het goedkoopst is (dus zeker niet aan de snelweg!). Woon je in de grensstreek, dan kun je het beste steeds in Duitsland je tank volgooien en bovendien kun je dan daar meteen je boodschappen doen, die zijn daar ook goedkoper.

 

  • Zorg dat je autobanden altijd de juiste spanning hebben. Als de banden te zacht zijn, is de wrijving op het wegdek namelijk veel groter en gebruik je meer brandstof. Bovendien is het veiliger én gaan je banden langer mee.

 

  • Gebruik de airco alleen als het echt nodig is: als je de airco aanzet, verbruik je 10% meer brandstof. Ook met het dichthouden van de ramen bespaar je tot zo’n 20%: open ramen zorgen voor meer weerstand.

 

  • Zorg ervoor dat je altijd in de juiste versnelling rijdt en laat de auto uitrollen in de versnelling wanneer je moet stoppen voor een verkeerslicht. Je bespaart daar niet alleen benzine mee, maar ook je remschijven zullen minder snel slijten. Op de snelweg rijd je het best met cruise-control: het scheelt je brandstof én boetes.

 

  • Controleer en onderhoud regelmatig de olie, het brandstoffilter, luchtfilter en bougies. Ook daar kun je mee besparen op brandstof en ergere (lees duurdere) problemen mee voorkomen.

 

Autobanden

Je las het hierboven ook al even, de spanning van je autobanden is erg belangrijk. Daarnaast moet je ook de staat van je autobanden in de gaten houden en ze op tijd vervangen indien nodig. Het is ook aan te bevelen om een aparte set zomer- en winterbanden te hebben. Is dat voor jou niet mogelijk, ga dan voor goede allseasonbanden. Tip: kijk even op autodoc

 

Besparen op je autoverzekering

Vergelijk online even de autoverzekeringen: het kan goed zijn dat je een goedkopere versie kunt vinden.

 

Afschrijvingskosten van een auto

Met een tweedehands auto kun je flink winst behalen op de afschrijvingskosten. Als je auto van na 2002 is, kun je deze kosten bij benadering berekenen op.  Je voert slechts het kenteken, de nieuwprijs, het bouwjaar en de kilometerstand in en krijgt direct te zien wat de afschrijving voor dit jaar zal zijn.

Wanneer je bovenstaande tips in acht neemt, zullen je maandelijkse autokosten veel lager uitvallen.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.