STUDENTJOB BLOG

Een spontane sollicitatiebrief is een manier om jezelf op te dringen bij een werkgever zonder dat er een specifieke vacature openstaat. Hoewel het misschien wat eng kan zijn om zo'n brief te schrijven, is het wel een effectieve manier om jezelf op de kaart te zetten bij een bedrijf waar je graag zou willen werken. In dit artikel geven we je stap voor stap instructies over hoe je een goede spontane sollicitatiebrief schrijft. Daarnaast geven we je een voorbeeld van een spontane sollicitatiebrief.

 

Stap 1: Zoek een geschikte vacature

Voordat je begint aan je spontane sollicitatiebrief, is het belangrijk om een geschikte vacature te vinden. Zoek naar vacatures op verschillende websites of ga direct naar het bedrijf waar je graag wilt werken en bekijk hun openstaande vacatures. Kies een vacature die aansluit bij je opleiding en werkervaring en die ook bij je interesses en doelen past.

Stap 2: Doe onderzoek naar het bedrijf

Voordat je je sollicitatiebrief schrijft, is het belangrijk om te weten wat het bedrijf doet en wat hun doelen en waarden zijn. Zo kun je beter aansluiten op hun wensen en laten zien dat je een goede match bent voor het bedrijf. Doe daarom onderzoek naar het bedrijf door hun website te bekijken, artikelen over het bedrijf te lezen en misschien zelfs iemand te vragen die er werkt. Zo kun je beter inschatten wat het bedrijf zoekt en hoe jij daar op kunt inspelen.

Stap 3: Maak een lijst met je kwaliteiten en ervaringen

Voordat je aan je sollicitatiebrief begint, is het handig om een lijst te maken met je kwaliteiten en ervaringen die relevant zijn voor de vacature. Zoek specifieke voorbeelden die laten zien dat je de vaardigheden en ervaring hebt die het bedrijf zoekt. Dit kan bijvoorbeeld gaan over specifieke projecten waar je aan hebt gewerkt, prijzen die je hebt gewonnen of trainingen die je hebt gevolgd. Dit zal je helpen om je brief krachtig en overtuigend te maken.

Stap 4: Schrijf je sollicitatiebrief

Zodra je je kwaliteiten en ervaringen op een rijtje hebt, kun je aan de slag met je sollicitatiebrief. Begin met een krachtige en aantrekkelijke openingszin die de aandacht van de lezer trekt. Gebruik vervolgens de tweede alinea om te laten zien dat je de vacature hebt gelezen en dat je weet wat het bedrijf zoekt. Laat zien dat je een goede match bent door specifieke kwaliteiten en ervaringen te benoemen die aansluiten bij de vacature. In de derde alinea kun je meer vertellen over waarom je interesse hebt in het bedrijf en wat je zoekt in een nieuwe baan. Laat zien dat je gemotiveerd bent en dat je graag wilt bijdragen aan het succes van het bedrijf. Geef aan dat je bereid bent om te leren en te groeien en dat je enthousiast bent om deel te nemen aan het team.

Stap 5: Maak je sollicitatiebrief af met een sterk slot

Sluit je sollicitatiebrief af met een sterk slot waarin je aangeeft dat je graag wilt komen praten over de vacature en hoe je waarde kunt toevoegen aan het bedrijf. Bedank de lezer voor hun tijd en laat weten dat je beschikbaar bent voor verdere vragen of afspraken. Zorg ervoor dat je naam, contactgegevens en eventueel een LinkedIn-profiel of cv bij de brief zijn toegevoegd zodat de lezer je makkelijk kan bereiken.

Stap 6: Controleer en verstuur je sollicitatiebrief

Voordat je je sollicitatiebrief verstuurt, is het belangrijk om deze goed te controleren op spelling- en grammaticafouten. Laat de brief ook door iemand anders lezen om te zien of deze logisch en overtuigend is. Zorg ervoor dat je de brief verstuurt naar het juiste e-mailadres en dat je de naam van de lezer en het bedrijf correct hebt geschreven.

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.

Schrijf je nu in bij StudentJob

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.

Inschrijven