Concurrentiebeding

Je hebt net je nieuwe contract op zak en ziet het woord ‘concurrentiebeding’ er tussen staan. Hè? Wat is concurrentiebeding? No worries, hier vind je alle informatie over concurrentiebeding en wanneer je hiermee te maken krijgt.

Wat is een concurrentiebeding?

De betekenis van een concurrentiebeding is niet in twee woorden samen te vatten. Oké, wat is een concurrentiebeding dan precies? Makkelijk gezegd zijn het een aantal beperkingen die zijn afgesproken bij het aangaan van een arbeidscontract. Dit zijn beperkingen wanneer de werknemer voor een andere werkgever gaat werken of een eigen bedrijf wil starten.

Stel, je werkt voor een bedrijf die shampoo verkoopt op de marketingafdeling. Na een paar jaar van trouwe dienst besluit je om bij een ander shampoo bedrijf te gaan werken; de concurrent. Ook daar wil je aan de slag op de marketingafdeling. Je oude werkgever vindt dat natuurlijk niet zo fijn. Je weet immers precies de missie, visie en budget van het shampoo bedrijf, en kan daar zo je voordeel mee doen bij je nieuwe bedrijf. Om dit te voorkomen, wordt er een concurrentiebeding opgenomen in je arbeidscontract.

Oké. Maar wat staat er precies in een concurrentiebeding?

In een concurrentiebeding staan beperkingen waar jij je aan moet houden tijdens en na je contract. Het is deel van je contract en als het dus niet op papier staat is het niet geldig. In het contract staat ook hoe lang het concurrentiebeding geldig is, maar dit mag niet langer dan 12 maanden na de afloop van het contract zijn. Verder zijn dit een aantal voorbeelden van beperkingen:


 • Het soort werk dat je doet: je mag je oude werkzaamheden niet bij een nieuwe werkgever uitoefenen.
 • Je nieuwe werkgever: je mag niet bij een directe concurrent van je oude werk gaan werken.
 • De plaats van je nieuwe werk: je mag niet gelijk hetzelfde werk doen in dezelfde regio als je vorige baan.

Niet alle punten hierboven moeten in een concurrentiebeding te staan. Het kan er soms één zijn of meerdere. Hoe dan ook, je moet je altijd houden aan een concurrentiebeding als het in je contract staat. Doe je dit niet? Dan moet je de compensatievergoeding terugbetalen en daarbovenop ook nog een vergelijkbare schadevergoeding. Het is mogelijk dat het bedrag bij overtreding ook onder het kopje concurrentiebeding op je contract staat, maar dit mag niet meer dan driemaal je maandloon zijn.

Geldigheid concurrentiebeding

Voor de geldigheid van een beding, moet het concurrentiebeding:


 1. 1. Schriftelijk worden vastgesteld, bij het in dienst nemen of later;
 2. 2. Betrekking hebben op een arbeidsovereenkomst waarin het jaarloon meer bedraagt dan € 35.761 bruto op het moment van de verbreking van de overeenkomst;
 3. 3. Betrekking hebben tot vergelijkbare activiteiten;
 4. 4. Geografisch beperkt zijn tot de plaatsen waar de werknemer werkelijk met de werkgever kan concurreren (en in geen geval buiten België);
 5. 5. Niet langer dan 12 maanden lopen vanaf de dag dat het contract eindigt;

Verder zijn er een aantal loongrenzen die moeten worden nageleefd bij een concurrentiebeding:


 • Als het jaarloon van de werknemer langer is dan € 35.761 bruto, dan kan er geen concurrentiebeding worden opgenomen in de arbeidsovereenkomst.
 • Als het jaarloon van de werknemer tussen de € 35.761 bruto en € 71.523 bruto is, mag het beding alleen worden toegepast op categorieën van functies of functies die genoemd worden in de sectorale collectieve arbeidsovereenkomst.
 • Als het jaarloon van de werknemer boven de € 71.523 bruto is, kan een concurrentiebeding zonder verdere beperkingen worden opgenomen in de arbeidsovereenkomst. Tenzij dit wordt uitgesloten in een sectorale cao of ondernemings-cao.

Je concurrentiebeding bij ontslag

Stel je voor: je bent op zoek naar een nieuwe baan, maar je moet je nog houden aan een concurrentiebeding. Hoe ga je dan om met de concurrentiebeding bij ontslag? En wat nou als de regels eigenlijk veel te streng zijn? Dan is het goed om even te gaan zitten met je (ex-)werkgever en je concurrentiebeding bij ontslag bespreken. Leg uit wat de problemen zijn waar je tegenop loopt en bekijk de mogelijkheden. Misschien kan het beding worden afgezwakt? Of kan het concurrentiebeding helemaal worden vervallen? Als het je niet lukt om tijdens het gesprek tot een overeenkomst te komen kan je een derde partij erbij betrekken, zoals een mediator. Die kan helpen om tot een goede oplossing te komen. Zorg er wel voor dat alles op papier staat, zodat er geen verwarringen kunnen ontstaan!

Schrijf je nu in bij StudentJob

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.

Inschrijven

Alles over Contract