Afgestudeerd

Eindelijk, na jaren ploeteren en doorbijten ben je eindelijk afgestudeerd! Je hebt je diploma binnen en bent zeker toe aan een welverdiende vakantie. Lekker achterover zitten en niks doen, ideaal toch? Maar wat ga je doen na je vakantie? Wil je een tussenjaar nemen en nog meer reizen? Of wil je het liefst jezelf gelijk in het werkende leven storten? Of heb je nog geen idee wat je wilt nadat je bent afgestudeerd? Vrees niet, wij hebben allemaal tips voor je verzameld om je te helpen nadat je bent afgestudeerd!

Afgestudeerd, en nu?

Hier komt dan de grote vraag die velen hebben: “Ik ben net afgestudeerd, en nu?” Het is ten eerste altijd goed om je opties te verkennen. Je bent afgestudeerd, en nu kun je eens rustig gaan kijken wat je wilt gaan doen. Wil je een nieuwe studie volgen, of reizen? Of dacht je dat je een bepaalde studie wilde gaan volgen, maar kom je er nu achter dat je helemaal die richting niet op wilt? Dit is allemaal oké, zolang je maar een idee hebt. Om je op wat meer ideeën te brengen hebben wij hieronder een lijstje voor je met wat je kan doen na je studie:

 • Een nieuwe studie volgen
  Het is niet voor iedereen weggelegd natuurlijk, maar soms besef je je na vier jaar dat jouw opleiding misschien toch niet helemaal jouw ding was. In dat geval is het mogelijk om een nieuwe studie te volgen. Om je studerende leven én alle leuke dingen daarnaast te kunnen bekostigen, kun je ervoor kiezen een studentenjob te nemen. Zo heb je meer budget om maandelijks te besteden!

 • Een taalcursus volgen
  Heb je altijd al een nieuwe taal willen leren, maar heb je er nooit tijd voor gehad? Dan is dit je kans. Dit kan je in Nederland doen of in het buitenland. Er zijn tegenwoordig zo veel cursussen die je kan volgen. Zo kun je bijvoorbeeld naar Japan gaan om Japans te leren, naar Dubai gaan om Arabisch te leren of naar Portugal om Portugees te leren. De opties zijn eindeloos. Dit is de meest efficiënte manier om een taal te leren en met een taalreis creëer je ook nog eens nieuwe kansen voor jezelf.

 • Een traineeship volgen
  Velen van ons maken het mee; je wilt na je studie aan het werk, maar elk bedrijf waar je voor solliciteert vraagt om minimaal één jaar ervaring. Dan vraag je je zeker af “hoe verwachten ze dat ik ervaring heb na vier jaren te hebben gestudeerd?!” Er is een oplossing daarvoor en dat is het volgen van een traineeship. Dit houdt in dat je werken combineert met leren. Je wordt betaald voor de opleiding en leert wat nodig is. Zo word je opgeleid tot de perfecte kandidaat voor de baan en kan je na het traineeship gelijk in dienst worden genomen.

 • Reizen
  Dit is iets wat je waarschijnlijk sowieso in gedachte had, echter doet het geen pijn om je eraan te herinneren dat dit nog steeds een optie is. Je kan naast recreatief reizen ook lekker in het buitenland werken.

Fijn dat je bent afgestudeerd, en nu door met het echte leven! Zijn de opties hierboven toch niks voor jou en wil je jezelf toch wel in het werkende leven storten? Dan zijn er een aantal dingen die je goed moet onthouden.

Ten eerste is het goed om even rustig te gaan zitten en te bedenken hoe jij je toekomst ziet. Schrijf op wat in je opkomt. Zo krijg je vanzelf een lijstje met wat je wel en niet wilt. Dit geeft jou meer richting en zo wordt het wat makkelijker om te besluiten wat voor baan je wilt. Ten tweede is het belangrijk om je netwerk in te schakelen. Zorg dat je op je LinkedIn hebt staan dat je op zoek bent naar een fulltime baan en vraag rond bij vrienden, kennissen en familie of ze voor je kunnen rondvragen. Zo heb je in ieder geval meerdere mensen die voor jou op zoek zijn. Ga dan niet voor elke baan die je wordt aangeboden, maar ga echt na of je jezelf dit ziet doen voor een langere periode. Vind op de StudentJob website een aantal sollicitatietips die je zeker zullen helpen bij je zoektocht en bekijk dan ook gelijk onze vacatures! Misschien vind je jouw toekomstige baan wel via StudentJob.

Wat je niet moet doen na het afstuderen

Er zijn een aantal dingen die je vooral niet moet doen na het afstuderen. Veel punten spreken voor zich, maar toch vergeten we dit in momenten van paniek en besluiteloosheid.

 • Als een kip zonder kop solliciteren
  Hier word je echt niet gelukkig van. Het is begrijpelijk dat je niet voor een langere periode stil wilt zitten na je afstuderen, maar solliciteren op elke vacature die je ziet, zelfs als het niet bij je past, zal je niks goeds doen. Ga voor ‘quality over quantity’!

 • Denken dat je gelijk een droombaan gaat vinden
  Verwacht niet dat de eerste baan nadat je afgestudeerd bent gelijk je droombaan is. Je legt de lat dan wel erg hoog. Begin gewoon ergens en kom er zo achter waar je goed in bent, waar je niet goed in bent, wat je wilt doen en wat je niet wilt doen. Hier kom je alleen achter door ervaring op te doen. Niet elke baan hoeft de perfecte baan te zijn, want aan het einde van de dag zal het je toch ervaring opleveren.

 • Stilzitten en afwachten
  Het is natuurlijk niet erg om na je afstuderen even niks te doen, want dat heb je opzich wel verdiend! Maar het is niet de bedoeling dat je verwacht dat er iets uit de lucht komt vallen. Je moet er zelf achteraan. Het blijkt dat de meeste mensen via via een baan krijgen, dus zet je netwerk in en laat iedereen weten dat je op zoek bent en waar je naar op zoek bent.

 • Denken dat het nooit gaat lukken
  Na wanhopig solliciteren en geen succes is het vrij logisch dat je op een gegeven moment gedemotiveerd wordt. Maak je er niet teveel zorgen om, want zolang jij weet wat je wilt en je best doet om iets bijpassends te vinden, komt het wel.

Als laatste willen we je nog geluk wensen op je zoektocht naar geluk, al is dat met een baan, een wereldreis of een nieuwe studie. Iedereen heeft een eigen pad en je hoort jouw pad dan ook niet te vergelijken met een ander.

Schrijf je nu in bij StudentJob

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.

Inschrijven

Alles over Overig