Kilometervergoeding

Geld terugkrijgen voor de afstand die je aflegt naar werk en terug. Klinkt niet slecht, toch? Niet iedereen krijgt kilometervergoeding, maar wanneer je ervoor in aanmerking komt is dat erg gunstig. Maar wanneer heb je recht op kilometervergoeding, en hoeveel krijg je nu eigenlijk per kilometer?

Wanneer heb je recht op (wettelijke) kilometervergoeding?

Het is eigenlijk vrij simpel om in aanmerking te komen voor (wettelijke) kilometervergoeding. Wanneer je gebruik maakt van het openbaar vervoer en hiermee minimaal een afstand aflegt van 5 km dan heb je recht op de wettelijke kilometervergoeding. Als je je eigen vervoer, zoals je auto, neemt in plaats van het openbaar vervoer dan is niks meer verplicht voor de werkgever. Ook is het nog de vraag of de werkgever je het maximale bedrag gaat uitbetalen voor de kilometervergoeding. Het punt is namelijk dat zij zo laag mogen zitten als zij willen. Dus zorg ervoor dat alles goed staat in je contract, hier hoort namelijk onder andere de kilometervergoeding in te staan. Je kan dan namelijk ook kilometervergoeding krijgen om met je eigen auto naar werk te rijden. Wel is het belangrijk dat je bijhoudt hoeveel kilometers je per jaar rijdt. Als je namelijk meer dan 24.000 kilometers rijdt dan moet de werknemer de volledige kosten betalen over de kilometers die jij hebt afgelegd. Deze kilometers moeten wel gemaakt zijn met werkgerelateerde bezigheden en dus niet je vakantie naar Frankrijk.

Hoeveel bedraagt de kilometervergoeding dan?

Hoeveel de kilometervergoeding bedraagt, wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. De kilometervergoeding 2018 tot 2019 stond op €0,3573 per kilometer en de kilometervergoeding 2019 tot 2020 staat op een maximum van €0,3653 per kilometer. Werkgevers mogen een vergoeding lager geven dan dit bedrag. Momenteel is dit maximum bedrag €0,3542 per kilometer en is geldig van 1 juli 2020 tot en met 30 juni 2021 . Op 1 juli 2021 zal er weer een nieuw maximumbedrag staan voor de kilometervergoeding.

Extra kilometervergoeding!

Van de overheid kun je nog meer geld terug krijgen per kilometer in het geval van een aantal pijlers, ook wel de ‘drie pijlers van het mobiliteitsbudget’ genoemd. Deze hebben we hieronder voor je uitgeschreven:

Pijler 1
In een bedrijfswagen of een auto volgens bedrijfswagenbeleid rijden die voldoet aan specifieke ecologische eisen, oftewel deze auto is:

  • Elektrisch;
  • Heeft een max CO-uitstoot van 95 gram en een minimum uitstoot van andere luchtverontreinigende stoffen.

Pijler 2
Deze pijler is de verzamelnaam voor een aantal alternatieve en duurzame vervoersmiddelen, waaronder het openbaar vervoer, de fiets, de deelauto etc. In dit kader worden bepaalde huisvestingskosten, met betrekking tot een woning gelegen in de buurt van de normale plaats van tewerkstelling, bovendien gelijkgesteld met een wijze van vervoer.

Pijler 3
Bij deze pijler kun je geld terugkrijgen door een vergoeding te krijgen op de kosten die niet zijn uitgegeven bij de vorige twee pijlers. Deze pijler is wel minder interessant dan de andere pijlers, omdat je een sociale bijdrage moet leveren van 38,07% over de vergoeding.

Waar het op neerkomt is dat je wel extra kilometervergoeding kunt krijgen van de overheid, maar je moet er wel wat extra moeite voor doen door je te houden aan de pijlers.

Schrijf je nu in bij StudentJob

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.

Inschrijven

Alles over Secundaire Arbeidsvoorwaarden