Gewaarborgd Loon

Ben je ziek of heb je bijvoorbeeld een ongeval gehad? Dan zit werken er voor jou even niet in helaas… Wel heb je recht op gewaarborgd loon. Dit houdt in dat je gewoon doorbetaald wordt tijdens je afwezigheid, en dus niet zonder loon komt te zitten! Het Rijksinstituut voor Ziekte en Invaliditeit (RIZIV) regelen dit soort zaken en storten tijdens je ziekteverlof je loon. Wie het daadwerkelijk uitbetaalt en hoe hoog jouw loon is, is verschillend voor bedienden en arbeiders.

Wat is gewaarborgd loon?

Dat is heel simpel uit te leggen. Het is het loon waar je recht op hebt als je door ziekte of een ongeval niet in staat bent om te werken. Ben je een bediende? Dan betaalt jouw werkgever je loon van de eerste maand volledig uit. Voor een arbeider is het gewaarborgd loon dat je slechts twee weken wordt uitbetaald. Hieronder gaan we nog iets meer in op het verschil voor een arbeider en een bediende.

Gewaarborgd loon arbeider

We hebben het gewaarborgd loon van een arbeider even in een overzichtelijk rijtje gezet voor je:

  • 1-7 dagen ziek: 100% uitbetaald door werkgever;
  • 8-14 dagen ziek: 85,88% uitbetaald door werkgever;
  • 15-30 dagen ziek: 25,88% uitbetaald door werkgever + 60% door het RIZIV.

Er zijn wel enkele voorwaarden waar je bij het gewaarborgd loon van een arbeider aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor gewaarborgd loon bij ziekte. Zo moet je minstens een maand ononderbroken werken bij een organisatie, maar hier zit een lastige uitzondering aan vast. Als je als arbeider die maand anciënniteit bereikt in de periode dat je ziek bent, kan je alsnog aankloppen bij je werkgever om de resterende dagen van de eerste maand gewaarborgd loon bij ziekte ontvangen. Dit klinkt wat ingewikkeld he? We leggen het even uit aan de hand van een voorbeeld!

Stel, je bent 22 dagen aan het werk bij een bedrijf en je wordt ziek. De eerste acht dagen van jou ziekteperiode krijg je geen gewaarborgd loon bij ziekte. Maar vanaf de negende dag wel, omdat je dan een maand in dienst bent bij de onderneming. Snap je het nu wat beter?

Gewaarborgd loon bediende

Voor het gewaarborgd loon van een bediende wordt er onderscheid gemaakt tussen twee gevallen en het verschil in uitbetaling:

  • Bedienden die in dienst zijn voor onbepaalde tijd of voor een bepaalde tijd van minstens drie maanden. Heb jij een contract als bediende in dit geval? Dan krijg je gewoon een maand lang je loon uitbetaald door jouw werkgever.
  • Bedienden die voor een bepaalde tijd voor minder dan drie maanden in dienst zijn. Heb jij een contract als dit soort bediende? Dan wordt je gezien als arbeider. Je krijgt dan maar twee weken gewaarborgd loon van je werkgever, als ze een maand anciënniteit in het bedrijf kunnen voorleggen.

Het gewaarborgd loon voor een bediende met een contract van onbepaalde duur of een bepaalde duur van minstens drie maanden:

  • 1-30 dagen ziek: 100% gewaarborgd loon werkgever

En voor bedienden met een contract van minder dan drie maanden:

  • 1-7 dagen ziek: 100% uitbetaald door werkgever;
  • 8-14 dagen ziek: 86,93% uitbetaald door werkgever;
  • 15-30 dagen ziek: 26,93% uitbetaald door werkgever + 60% door het RIZIV.

Schrijf je nu in bij StudentJob

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.

Inschrijven

Alles over Welzijn