Mindfulness

De meeste mensen hebben vast weleens gehoord van mindfulness, maar vaak is het nog niet helemaal duidelijk wat het nu precies is. Wat is mindfulness en wat kun je ermee? Wij leggen het voor je uit!

Wat is mindfulness?

Wat is nou een modernere en effectievere vorm van omgaan met stress dan mindfulness? Maar wat is mindfulness precies? Mindfulness is een training van de hersenen om jezelf te herfocussen naar het heden, waarbij je het verleden en de toekomst laat voor wat het is. Oké, op deze manier klinkt het wel een beetje zweverig dus laten we het zo zeggen: je focust op je huidige problemen en niet die al zijn geweest of nog moeten komen. Dit doe je door middel van mindfulness oefeningen en meditatie.

Wat is het verschil tussen mindfulness en meditatie?

Nu het duidelijk is wat de grote lijn is van mindfulness, wat wordt er dan gedaan om dit te doen? Bij mindfulness ga je jezelf focussen om van de automatische piloot af te halen. Dit doe je door middel van mindfulness oefeningen. Doordat je jezelf van de automatische piloot haalt, zullen plotseling erg veel problemen waar je mee struggelt naar voren komen. Door de begeleiding van de mindfulness oefeningen zal je al deze problemen een plekje kunnen geven wat erg belangrijk is voor stressmanagement. Als je al deze problemen nooit een plekje geeft, dan blijven deze problemen cirkelen in je onbewuste gedachten dat voor erg veel stress zorgt. We spreken van meditatie wanneer je een activiteit koppelt aan een mentale activiteit. Ook meditatie is een hele goede manier om te relaxen en zeker de moeite waard om een keer uit te proberen! Vaak weten mensen niet eens waardoor ze stress krijgen, maar door middel van mindfulness kom je achter de oorzaak en kan je actie ondernemen. Om je te helpen om te beginnen met mindfulness hebben wij hieronder een aantal oefeningen gegeven die je vandaag al kan gaan doen!

Mindfulness oefeningen

Om je te helpen, gaan wij een aantal mindfulness oefeningen omschrijven zodat je deze oefeningen kan doen om te helpen met stressmanagement. Dit zijn nog lang niet alle oefeningen, maar het is een begin. Merk je dat je dit erg fijn vindt? Kijk dan eens op internet naar een mindfulness cursus. Hier zijn er veel van te vinden.

1. Twee minuten focussen
Tijdens deze mindfulness oefening neem je twee minuten de tijd om even stil te zitten en rustig te ademen. Tijdens deze twee minuten ga je nadenken over wat je nog moet doen vandaag. Wanneer je dit allemaal in kaart hebt gebracht, ga je per activiteit deze “loslaten”. Dit doe je door je te focussen op je ademhaling, en elke keer wanneer je uitademt ‘de activiteit mee uit te ademen’. De reden waarom dit werkt is omdat je een activiteit koppelt aan een mentale activiteit, wat voor een effectiever resultaat zorgt. Dit noemen we ook wel meditatie.

2. Lekker luisteren
Voor deze mindfulness oefening focus je je op de omgeving. Je gaat hiervoor even goed zitten en voor 5 minuten sluit je je ogen en adem je rustig in en uit. Tijdens deze 5 minuten ga je je volledig focussen op de geluiden die vanuit de omgeving komen. Al deze geluiden ga je koppelen aan een activiteit en waar het vandaan komt. Vergeet niet dat je je ogen gesloten moet houden en dat je ook moet blijven focussen op rustig ademen. Door deze 5 minuten heb je een overzicht gecreëerd wat er in je omgeving gebeurt. Dit zorgt voor rust in de hoeveelheid prikkels die je moet verwerken vanuit je omgeving.

3. Concentreer je op de omgeving en jezelf
Bij deze mindfulness oefening sluit je weer je ogen en focus je je 5 minuten op je ademhaling. Tijdens dit moment ga je je naast het ademen, focussen op wat je op dat moment voelt. En met voelen bedoelen we letterlijk voelen, dus waar zijn de contactpunten van je kleren met je huid, welke spieren voelen aangespannen en waar maak je contact met de stoel of de grond? Dit zorgt ervoor dat je even alle andere gedachten laat gaan, maar dat je wel bewust met jezelf bezig bent.


Zoals je waarschijnlijk al had opgemerkt komt mindfulness voornamelijk neer op even een paar minuten voor jezelf nemen. Ook bij symptomen van een burn-out zijn dit praktische tips om eens te proberen om te relaxen. Tijdens dit moment ga je je focussen op een van de aspecten van je omgeving of van jezelf. Dus de volgende keer als je je gestresst voelt, neem een moment voor jezelf en doe een paar oefeningen, of volg online een mindfulness cursus. Because it really works.

Schrijf je nu in bij StudentJob

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.

Inschrijven

Alles over Welzijn