Motivatiebrief voorbeeld

Motivatiebrief

De motivatiebrief is een belangrijk gedeelte van je cv, het is daarom ook belangrijk dat je er tijd in besteed. De meeste werkgevers vragen naar je motivatiebrief, dus wees voorbereid. Een motivatie is persoonlijk en verschilt per bedrijf. Je kan dus niet dezelfde motivatiebrief naar verschillende bedrijven sturen. Door een unieke motivatiebrief te maken laat je jezelf zien dat je veel van het bedrijf af weet en precies weet wat voor skills de werkgever zoekt. Een motivatiebrief bestaat namelijk uit 3 delen: de inleiding, het midden en het slot. In dit artikel voorzien we je met verschillende motivatiebrief voorbeelden, gericht op een studentjob, vast contract, stage plek en een korte motivatiebrief voorbeeld.

De inleiding
 • Waarom verstuur je de motivatiebrief?
 • Hoe heb je de vacature gevonden?
 • Waarom reageer je op de vacature?

Enkele inleidingsvoorbeelden:
“Bij het zien van de vacature ‘Nespresso boutique hostess Zaventem’ op StudentJob, wist ik direct dat deze studentenjob perfect bij mij past! Als koffieliefhebber met ervaring in een high-end omgeving kan ik niet wachten mijn favoriete merk te representeren.”

“Na het lezen van de vacature ‘junior account manager’ op uw website werd ik meteen enthousiast! Ik ben namelijk zelf al jaren een heel tevreden klant van [..] en zou het enorm leuk vinden anderen er ook van te overtuigen voor [..] te kiezen.”

Een origineel inleidingsvoorbeeld, kan zijn:
“In het nieuws las ik gisteren dat 1 op de 10 huishoudens in België wel eens doneren aan een goed doel. Als actief voorstander van ontwikkelingshulp wil ik dit percentage ontzettend graag omhoog helpen, een vakantiejob als promotiemedewerker voor goede doelen bij [..] is mij dan ook op het lijf geschreven!”

Het midden
 • Leg nadruk op waarom je wilt werken in het bedrijf
 • Wat heb jij het bedrijf aan te bieden
 • Persoonlijke skills en ervaring uit het verleden
 • Optioneel: Vertel over je behaalde diploma’s (houdt het kort, want dit staat al vermeldt in je cv)

Het slot
 • Houdt dit kort en krachtig
 • Herhaal waarom je solliciteert bij het bedrijf of maak je grootste motivatie nog eens duidelijk

Voorbeeld van een goed slot:
“In het bijgevoegd Curriculum Vitae kunt u meer informatie vinden over mijn ervaringen en opleidingen. Graag had ik u dan ook verder toegelicht in een persoonlijke gesprek en kunnen we dieper op mijn motivatie ingaan.”

“Ik ben ervan overtuigd een toegevoegde waarde te zijn voor [..] en zou dan ook graag langskomen voor een gesprek waarin we dieper op mijn kennis kunnen ingaan.”

Wat nu?
Hopelijk helpen we je tot nu toe al goed op weg! Met onze voorbeelden krijg je een nog beter beeld van hoe een motivatiebrief eruit zou kunnen zien! Gebruik deze motivatiebrieven gerust als basis, maar neem ze niet precies over!

Meld je aan voor jou volgende studentenjob

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures? Maak een account aan op StudentJob, solliciteer eenvoudig op vacatures, sla vacatures op en doe je email notificaties aan voor de leukste studentenjobs, allemaal op één plek.

Voorbeeld motivatiebrief - jobstudent


motivatiebrief voorbeeld

Voorbeeld motivatiebrief - vast contract


motivatiebrief voorbeeld

Voorbeeld motivatiebrief - Stage / weinig werkervaring


motivatiebrief voorbeeld

Nog steeds op zoek naar een bijbaan?

Neem eens een kijkje tussen onze vacatures voor bijbanen, stages en fulltime banen!

FAQs over de motivatiebrief

 • Wat moet er in een motivatiebrief?

 • Geen idee hoe je een motivatiebrief moet schrijven? Bekijk hier al onze tips voor een goede motivatiebrief.

 • Wat zit er in een goede motivatiebrief?

 • Je vertelt waar jouw interesses liggen en waarom je geschikt bent voor de functie. Ook kun je aan familie en vrienden vragen om je te omschrijven en dit gebruiken als motivatie.

 • Wat is het verschil tussen een motivatiebrief en sollicitatiebrief?

 • Een sollicitatiebrief gaat in de eerste plaats over je CV. Waar heb je gewerkt, wat heb je gestudeerd, waar ben je goed in? In je motivatiebrief vertel je meer over jezelf, wie je bent, wat je ambities zijn en waarom je denkt dat de baan bij je past.

Bekijk ook andere sollicitatietips