STUDENTJOB BLOG

Ben jij bijna afgestudeerd of ben je al begonnen met solliciteren? Er komt veel op je af als je net klaar bent met je opleiding. Je moet op zoek naar je eerste job, maar waar begin je? En wat kun je doen om jouw kansen bij een sollicitatie te vergroten? Lees snel onze 5 tips en leer hoe jij opvalt tijdens elk sollicitatiegesprek! 


1. Verdiep je in het bedrijf

Als je solliciteert wil je potentiële werkgever natuurlijk weten waarom jij specifiek bij dát bedrijf wil werken. Zorg dus dat je je goed voorbereidt. Voor jij op sollicitatie gaat weet jij precies wat het bedrijf doet, wie hun doelgroep is en met welke projecten ze bezig zijn. Bekijk behalve de website van het bedrijf ook meteen hun LinkedIn pagina en andere social media kanalen.

Wil jij echt opvallen? Bekijk dan of je al verbeterpunten ziet in jouw vakgebied. Solliciteer je bijvoorbeeld als webdesigner? Kijk dan eens of je in het design van de website dingen opvallen die jij anders (lees: beter) zou doen. Zo laat je jouw deskundigheid zien!

laptop met cv
 

2. Laat zien dat je ondernemend bent

Een werkgever neemt het liefst iemand aan die niet alleen enthousiast is om bij het bedrijf aan de slag te gaan, maar ook van aanpakken weet. Ben jij die aanpakker? Ook als je nog geen relevante werkervaring hebt kun je dit aantonen. Heb je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk gedaan of was je voorzitter van jouw studentenvereniging? Dit is het perfecte moment om erover te vertellen!


3. Breid je kennis uit met een thuisstudie 

In vacatures voor starters wordt vaak al om enkele jaren werkervaring of kennis van bepaalde software gevraagd. Kennis is belangrijk, maar een flinke dosis motivatie levert jou zeker pluspunten op. Ook als je niet helemaal de juiste vooropleiding hebt voor een functie maak jij kans als je aantoont dat je deze job écht graag wilt.

Dat doe je bijvoorbeeld door in je eigen tijd een thuisstudie te volgen. Extra kennis opdoen laat de werkgever zien dat jij écht graag die job wilt. Jij bent namelijk bereid om er zelf tijd en energie in te steken. Bij NHA vind je veel beroepsopleidingen die jou op deze manier een voorsprong geven op de concurrentie. Bij jouw NHA opleiding krijg je bovendien een gratis headphone of tablet cadeau. Mooi meegenomen!

4. Geef concrete voorbeelden

Voorbeelden zeggen veel meer dan algemene uitspraken. Probeer in je sollicitatiegesprek jouw antwoorden dus te onderbouwen. Vraagt de werkgever bijvoorbeeld of je goed functioneert in een team? Vertel dan hoe jij de leiding nam in een groepsproject tijdens je studie, waar jullie vervolgens een geweldige beoordeling voor kregen.

5. Toon je ambities aan

Heb je al een duidelijk beeld van waar je over 5 of 10 jaar wilt staan in je carrière? Ook dat waarderen werkgevers, omdat het aantoont dat je ambitie hebt. Voor een bedrijf is het belangrijk dat medewerkers zich ook verder willen ontwikkelen. Het bedrijf wil tenslotte groeien. Geef dus in je sollicitatiegesprek gerust aan welke carrièrestappen jij hoopt te maken in de komende jaren. Maar zorg er wel voor dat je realistisch blijft.

Wil je meer tips voor jouw sollicitatie? Met deze vaardigheden verbeter je jouw CV!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.