STUDENTJOB BLOG

Je wilt graag geld verdienen met een studentenjob om uit te kunnen gaan terwijl je studeert. Of je nu jong of oud bent. Maar welke regels zijn er aan vast gebonden? Als je namelijk studeert en een studentenjob hebt zijn er meerdere voordelen. Je moet namelijk minder sociale bijdragen betalen en ook dat je geen belasting hoeft te betalen. Dit betekent dat je meer geld hebt om uit te geven aan leuke dingen zoals een nieuwe telefoon, gameconsole of een scooter! Dit klinkt goed toch? 

Maar er zijn wel regels die je hiervoor moet volgen. Wel kan je alvast onze studententjob vacatures bekijken en misschien zie je alvast iets leuks ertussen staan!

 

Hoe oud moet je zijn voor een studentenjob?

Dus je wilt graag beginnen en een beetje snel ook. Het geld ligt namelijk op je te wachten! Maar let op, je moet wel minstens 16 jaar oud zijn om een jobstudent te kunnen zijn als je geen diploma hebt. Ben je 15 en is dit te lang wachten voor je? Je kan ook beginnen als je 15 bent of ouder natuurlijk, mits je de eerste twee studiejaren van het middelbaar onderwijs gevolgd hebt. Als je gelijk wilt beginnen met zoeken kijk dan op onze vacatures voorgesorteerd op je leeftijd.


Ook mag je maximaal 600 uren per kalenderjaar als jobstudent werken, als je meer dan 600 uren werkt, betaal je normale sociale bijdragen moet betalen. Als je te veel werkt kan ook je kindergeld/groeipakket komen te vervallen. Dus als je een studentenjob vindt tussen onze vacatures wel eerst goed kijken hoeveel ze van je tijd vragen! Je mag dus ongeveer anderhalf uur per dag werken voordat deze mooie bonussen vervallen.

Best betaalde studentjobs voor jong en oud

Als je werkt wil je ook natuurlijk het meeste voor je tijd krijgen. Op onze studenten job vacaturelijst kan je makkelijk zien wat er betaald wordt voor bepaalde functies. Neem bijvoorbeeld salespromotor, dan kan je in het weekend werken na je studie of zelfs in je vakantie. Ook kan je natuurlijk doordeweeks werken, als het dan maar niet in de weg kom van je studie. 

 

Als je doordeweeks werkt voor of na je studie kan je wel het geld lekker uitgeven in het weekend. Met bepaalde salespromotor vacatures kan je tussen € 10,00 en € 20,00 per uur verdienen. Dat is niet niets! Wel moet je letten op je jaarlijkse inkomen. Als je boven de € 13.242 verdiend moet je een belastingaangifte gaan invullen, let wel op dat deze hoeveelheid voor 2022 is, voor 2023 kan de grens of hoger of lager liggen. Wanneer je boven de € 13.242 verdiend kan het zijn dat je ouders meer belasting moeten betalen. Dit is fijn voor jou maar niet voor je ouders!

Maar deze regels en tips zijn allemaal voor de jongere studenten die informatie nodig hebben. Wat kan je doen als je al op het hogeronderwijs zit of al bent afgestudeerd? Als volwassene met een universitair diploma in België zijn er veel verschillende banen beschikbaar buiten de universiteit, afhankelijk van jouw studierichting en vaardigheden. Hier zijn een aantal mogelijke opties:

 • Als je een diploma hebt in de technologie-sector, dan zijn er banen beschikbaar als software-ontwikkelaar, IT-consultant, of projectmanager.

 • Als je een opleiding hebt gevolgd in de gezondheidszorg, dan zijn er banen beschikbaar als verpleegkundige, apotheker, of onderzoeker.

 • Als je hebt gestudeerd in de financiële sector, dan zijn er banen beschikbaar als financieel analist, accountant, of belastingadviseur.

 • Als je een diploma hebt behaald in het onderwijs, dan kun je aan de slag als leerkracht in het basis-, voortgezet- of hoger onderwijs.

 • Tot slot zijn er banen beschikbaar in de overheidssector, zoals bij ministeries en gemeentelijke overheden.


Ook zonder een diploma zijn er in België verschillende banen beschikbaar voor volwassenen. Hier zijn enkele mogelijke opties:

 • In de horecasector zijn er banen beschikbaar, zoals kelner, barman, of kok. Ervaring is vaak belangrijker dan een diploma.

 • In de detailhandel zijn er banen beschikbaar als verkoper, kassamedewerker of assistent-winkelmanager. Ook hier is ervaring vaak belangrijker dan een diploma.

 • Als je van fysiek werk houdt, zijn er banen beschikbaar in de bouw- en transportsector, zoals magazijnmedewerker, heftruckchauffeur of bouwvakker.

 • In de schoonmaaksector zijn er banen beschikbaar, bijvoorbeeld als schoonmaker in kantoren of openbare gebouwen.

 • Ten slotte zijn er banen beschikbaar in de hulpverlening, zoals in de thuiszorg, kinderopvang, of als vrijwilliger bij een organisatie voor maatschappelijke ondersteuning.

 

Met deze regels en tips in je gedachte kan je lekker op zoek naar een studenten job op onze vacaturelijst en beginnen met inschrijven! Als er niets tussen staat wat je nu interesseert kan je je altijd inschrijven voor onze vacature nieuwsbrief en dan krijg je een mailtje als er nieuwe vacatures zijn! Ook kan je een account maken op studentjob.be als je wel een leuke vacature ziet en dan snel en gemakkelijk jezelf voor die vacature inschrijven.

Zoek je een studentjob en ben je 15?

Als je 15 jaar bent en op zoek bent naar een studentenjob in België, zijn er een aantal regels waar je rekening mee moet houden. Volgens de Belgische wetgeving mag je op deze leeftijd bepaalde lichte en niet-schadelijke taken uitvoeren. Hieronder staan enkele belangrijke regels voor studenten van 15 jaar:

 • Je mag maximaal 8 uur per dag werken, en slechts 38 uur per week.

 • Je mag alleen werken tussen 6 uur 's ochtends en 8 uur 's avonds.

 • De taken die je uitvoert mogen niet gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld het bedienen van zware machines.

 • Je moet toestemming krijgen van je ouders voordat je kunt beginnen met werken.

 • Je mag niet werken tijdens schooluren en er zijn beperkingen tijdens de schoolvakanties.

Deze regels zijn belangrijk om te zorgen dat studenten van 15 jaar veilig en legaal kunnen werken. De regels zijn gebaseerd op het principe dat het belangrijk is dat studenten de mogelijkheid hebben om werkervaring op te doen, maar dat dit niet ten koste mag gaan van hun onderwijs. Als dit verder allemaal goed klinkt kan je hier kijken voor vacatures en aanvullende info. Jonger of ouder? Check onze pagina met leeftijdsgroepen.

Veelgestelde vragen

Wat is de best betaalde studentjob onder 18?

 • Vacatures komen en gaan, wat vandaag de beste studenten job is kan morgen weg zijn. Als je op studentjob.be kijkt kan je daar alle studenten jobs vergelijken en benaderen. Vaak zijn enquêtes het best betaald voor hoeveel werk je erin moet stoppen. Maar meer actieve banen die meer ervaring nodig hebben betalen meestal beter per uur. En dit is belangrijk omdat je het uurlimiet van 600 in de gaten moet houden!

Wat kan ik voor een job doen als student?

 • Je kan de meeste jobs al als jonge student doen. Maar niet alle jobs, als ze met gokken te maken hebben, kan het namelijk een minimumleeftijd van 18 of 21 hebben vanwege de gok wetten. Ook moet je natuurlijk kijken bij de vacatures wat ze van je verwachten.

Kan ik als student in het weekend werken?

 • Natuurlijk kan dit! Als je oud genoeg bent kan je bijna alles doen wat je wilt. Wel moet je op je uren letten en dat het totaal niet boven de 600 uren komt in een jaar anders verlies je allemaal top bonussen zoals minder belasting en sociale bijdrage.

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.