Ben je 15 jaar en op zoek naar een studentenjob?

Jij bent 15 jaar en wilt geld. Goed nieuws: als 15-jarige kun je in België officieel gaan werken. En maar goed ook, want met dat maandelijkse spaargeld heb je echt niet genoeg om een smartphone te kopen. Of een extra paar schoenen.

Hieronder staan enkele tips over leuke studentenjobs en vakantiejobs voor iemand van 15 jaar. En ook enkele algemene tips die je als jobstudent goed kan gebruiken.

Leuke vakantiejobs voor iemand van 15 jaar

Tijdens de vakanties werken? Gaat zonder probleem. Dat kunnen officiële vakantiejobs zijn, zoals bijvoorbeeld bedrijven schoonmaken, of kranten bezorgen. Jij kiest dan of je een maand of een week werkt, tijdens de zomer- of herfstvakantie.

Je kan daarnaast ook klusjes doen. Zo verdien je geld zonder een contract te moeten opstellen. Welke klussen? Auto’s wassen van familie of buren, oude kleren verkopen op een markt, of wafels maken en verkopen, bijvoorbeeld. Speel je een instrument? Neem dat dan met je mee en ga in een winkelstraat zitten. Voor je het weet heb je een hele hoop geld.

Leuke studentenjobs voor iemand van 15 jaar

Werk je liever na school, of tijdens het weekend? Er zijn verschillende studentenjobs en weekendjobs voor iemand van 15 jaar. Je kunt in een supermarkt beginnen, en daar de rekken vullen. Of bij de bakker of de slager om de hoek, om maar een paar dingen op te noemen. Heb je daar geen zin in, dan kun je ook enkele ideeën opdoen via de tips in dit artikel.

Nuttige informatie

Met je 15 jaar kun je dus al werken. Maar er zijn wel nog enkele voorwaarden. Zo moet je sowieso de eerste twee jaar van je middelbaar gedaan hebben.

Ook zijn niet alle jobs geschikt voor iemand van 15 jaar. Redelijk wat jobs vereisen dat je minstens 16 jaar bent. Dat heeft vaak te maken met het werk dat je er doet. Zo mag je nog niet in een café of club werken. Meer nuttige informatie vind je hier, op de site van VDAB.

Waar vind je dan een leuke job voor iemand van 15 jaar?

Niet eenvoudig om te weten waar je kunt werken als 15-jarige jobstudent. Gelukkig kan het ook gemakkelijker. Als je je inschrijft bij StudentJob, sturen wij je een bericht wanneer we leuke studentenjobs of vakantiejobs in jouw buurt vinden. Dan kan jij eens checken wat je ervan denkt. Lijkt het werk je leuk, dan kan je snel en gemakkelijk solliciteren. Benieuwd? Inschrijven doe je hier.