Uitzendarbeid

Uitzendarbeid is al een tijdje erg populair onder jongeren. Maar wat is uitzendarbeid? En wat voor voordelen heeft het voor jou? Op deze pagina zullen we je alles vertellen over uitzendarbeid.

Wat is uitzendarbeid?

Wat is uitzendarbeid nu precies? Uitzendarbeid is wanneer een uitzendkracht (werknemer) in dienst wordt genomen door een uitzendbureau (werkgever). Het uitzendbureau leent de uitzendkracht vervolgens uit aan een klant om daar tijdelijk arbeid te verrichten. Normaal is er een verbod op het uitlenen van personeel aan andere bedrijven, maar uitzendarbeid is een uitzondering hierop.

Uitzendarbeid verrichten

Uitzendarbeid wordt voornamelijk gezien als tijdelijk werk dat kan variëren van 1 dag tot meerdere maanden. Vaak zijn het weekcontracten, maar de maximumduur kan anders zijn afhankelijk van het motief. Hieronder wordt beschreven wanneer uitzendarbeid is toegestaan:


 • Als een vaste werknemer moet worden vervangen
  In dit geval hangt de duur van het contract af van de terugkeer van de afwezige werknemer;
 • Om een tijdelijke stijging van werkzaamheden op te vangen
  Als dit het geval is moet de duur van het contract worden afgesproken met de vakbondsvertegenwoordigers;
 • Om bijzonder werk te verrichten
  Dit motief heeft een maximale gebruiksduur van uitzendarbeid in de CAO geregeld. Deze maximale gebruiksduur is meestal 6 maanden, maar kan worden verlengd;
 • Om personeel te werven via het motief instroom
  De duur van dit contract is minimaal een week en maximaal 6 maanden. Als de uitzendkracht dan voldoet aan de eisen voor de functie, moet hij een contract voor onbepaalde duur krijgen na zijn uitzendperiode. Als dit niet gebeurt mag de uitzendkracht het uitzendbureau vragen om een schriftelijke uitleg.

Eén van de bovenstaande motieven moet in de arbeidsovereenkomst worden vermeldt. Daarnaast bestaan er ook interim dagcontracten, maar dit is alleen toegestaan als er wordt voldaan aan specifieke voorwaarden en het bedrijf aan de hand van cijfers het gebruik van interim dagcontracten kan beargumenteren.

Waarom uitzendarbeid?

Uitzendarbeid is vooral weggelegd voor mensen die graag ‘s avonds en in het weekend werken. Ook beginnen veel jonge mensen hun carrière via uitzendarbeid. Het wordt gezien als een soort proefperiode voor de werkgevers. Als je goed bent, mag je meestal blijven. Veel van de uitzendkrachten die vast werk hebben gevonden zijn in dienst bij het bedrijf waar ze hun laatste uitzendopdracht uitvoerde. Naast jongeren heb je ook mensen die er bewust voor kiezen om tijdelijk werk te doen en mensen die gewoon wat willen bijverdienen. Voor degene die tijdelijk werk zoekt is het voordeliger om als uitzendkracht aan de slag te gaan dan als zelfstandige, omdat uitzendarbeid je de meeste sociale sociale rechten garandeert.


Naast de bovengenoemde redenen om als uitzendkracht aan de slag te gaan heb je ook nog recht op vakantiegeld! Degene die dit uitbetaald is afhankelijk van het feit dat de uitzendkracht een arbeider of een bediende is.

Schrijf je nu in bij StudentJob

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.

Inschrijven

Alles over Contract