Minimumloon

Je hebt een super leuke baan gevonden die goed bij jou past! Nu is het wel fijn om te weten op hoeveel salaris jij recht hebt. In dit artikel vind je alles over het minimumloon en hoe hoog het op dit moment is, want het minimumloon wordt vaak gewijzigd.

Het minimumloon wordt in België anders berekend dan in de meeste Europese landen. In België wordt het minimumloon bepaald aan de hand van onderhandelingen tussen vakbonden, werknemers en werkgevers. De afspraken die door middel van de onderhandelingen worden gemaakt komen te staan in verschillende Collectieve Arbeidsovereenkomsten. De belangrijkste overeenkomsten, wanneer het op het minimumloon aankomt, zijn de CAO 43 en de CAO 50. De afspraken moeten worden nageleefd: dit staat in art. 51 van de CAO-wet.

Minimumloon jobstudent

Het minimumloon van een jobstudent verschilt veel in vergelijking met die van bijvoorbeeld een senior. In België is het minimumloon niet vastgelegd in de wet. De minimumloon leeftijd voor volwassenen is vastgesteld op 21 jaar. Voor werknemers tussen 15 en 20 jaar geldt het minimumjeugdloon. De hoogte van het minimumloon van een jobstudent hangt verder af van je leeftijd. Het minimum jeugdloon kan per leeftijd verschillen en wordt berekend aan de hand van het percentage van het minimumloon voor werknemers van 21 jaar of ouder. Het minimumloon bedraagt in 2021 €1.501,82 voor medewerkers vanaf 21 jaar. Hieronder staat het minimumjeugdloon op basis van een fulltime job:

  • 16 jaar of jonger: 70% van het minimumloon: € 1.051,27;
  • Vanaf 17 jaar: 76% van het minimumloon: €1.414,38;
  • Vanaf 18 jaar: 82% van het minimumloon: €1.231,49;
  • Vanaf 19 jaar: 88% van het minimumloon: €1.321,60;
  • Vanaf 20 jaar: 94% van het minimumloon: €1.411,08.

Bovenstaande percentages worden per leeftijd vastgesteld. Hier moeten werkgevers zich aan houden, omdat dit in de wet staat vermeld. Maar het is wel mogelijk voor een werkgever om zijn werknemer meer te betalen natuurlijk! De werknemers, oftewel de jongeren, moeten voltijd werken namens de CAO 50. Wanneer zij parttime werken, worden alleen de gewerkte uren uitbetaald. Het maakt verder niet uit of je een contract voor onbepaalde duur of een contract voor bepaalde duur hebt.

Wettelijk Minimumloon

Ben jij al 21 jaar of ouder? Dan geldt voor jou dus een ander wettelijk minimumloon. Het minimumloon wordt altijd berekend op basis van een fulltime job van minimaal 38 uur werken. Een medewerker kan naast het minimumloon meer verdienen door het maken van overuren en onregelmatige uren.

Het wettelijk minimumloon vanaf 21 jaar komt uit op een bedrag van €1.501,82. Wanneer een medewerker ouder is of meer werkervaring heeft, heeft deze recht op meer inkomen:

  • Medewerker vanaf 21 jaar: €1.501,82;
  • Medewerker vanaf 21,5 jaar met 6 maanden werkervaring: €1.541,67;
  • Medewerker vanaf 22 jaar met 12 maanden werkervaring: €1.559,38.

Onder het wettelijk minimumloon wordt het bruto inkomen verstaan. Van dit bruto loon moeten dan nog sociale premies en belastingen worden afgetrokken, waardoor je op het netto loon uitkomt.

Minimum Uurloon

Ook het minimum uurloon wordt bepaald op basis van een fulltime job van minimaal 38 uur. Wanneer je weet wat jij op basis van 38 uur minimum moet verdienen per maand, kan je het maandelijkse bedrag delen door 4 (weken). Vervolgens deel je dit bedrag weer door 38 (uur per week). Zo kom je op jouw minimum uurloon uit! Vanuit hier kan je ook weer het uurloon naar maandloon berekenen. Hieronder vind je een voorbeeld:


Stel, jij bent 21 jaar en krijgt een baan voor 24 uur per week. Je wil graag weten hoeveel jij per uur minimaal volgens de wet moet verdienen. Je deelt dan €1.501,82 door 4 weken. Dit komt uit op €375,45 per week. Dit is allemaal nog op basis van 38 uur. Daarom deel je €375,45 door 38 uur. Dan kom je uit op €9,88 per uur. Om erachter te komen hoeveel je voor 24 uur verdient, vermenigvuldig je €9,88 met 24 uur per week. Dit is €237,13 per week. Dit komt uit op een minimumloon van €948,52 per maand op basis van 24 uur!


In bovenstaand voorbeeld reken je dus van uurloon naar maandloon. Dit is voor elk aantal uren toe te passen. Deze getallen zijn allemaal gebaseerd op het brutoloon. Hier moeten dus nog sociale premies en belastingen worden afgetrokken.

Schrijf je nu in bij StudentJob

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.

Inschrijven

Alles over Loon