Pensioen

Het duurt nog wel even voordat je met pensioen gaat, maar het is altijd verstandig om alvast bezig te zijn met de toekomst! Op een dag ben je klaar met werken en mag je met pensioen. Dit pensioen moet je zelf sparen tijdens al die jaren dat je hebt gewerkt. Wil jij weten hoe je moet pensioensparen en hoe je je pensioen kan berekenen? Wij hebben dit hieronder even voor je op een rijtje gezet!

Hoe werkt pensioensparen?

Nu vind je het misschien nog wat vreemd om al te pensioensparen, maar na 45 jaar werken ben je blij dat je zo vroeg bent begonnen! In België heb je drie soorten pensioenen:

  • De overheid die het wettelijk pensioen betaalt;
  • Eventueel een aanvullend pensioen dat je opbouwt terwijl je werkt;
  • Een pensioengedeelte waarvoor je zelf kan sparen (pensioensparen).

Het wettelijk pensioen

Het wettelijk pensioen is bij de wet vastgelegd. De hoogte hiervan is afhankelijk van het aantal jaren dat je hebt gewerkt en hoe hoog jouw inkomen was. Ook wanneer je werkloos, lang ziek of een ander soort loopbaanonderbreking hebt gehad, kan dit meetellen voor de berekening van je wettelijke pensioen. Deze regels liggen vast en hangen ervan af of je een werknemer, zelfstandige of ambtenaar bent. Meer informatie hierover vind je onderaan dit artikel over je ‘pensioen berekenen’.

Een aanvullend pensioen

Voor werknemers voorziet een werkgever of bedrijfssector in een aanvullend pensioen. Als je geen of een laag aanvullend pensioen opbouwt bij je werkgever of bedrijfssector, kan je zelf voor een aanvullend pensioen sparen. Dit aanvullend pensioen krijg je overigens of in één keer uitbetaald of gespreid in de tijd. Dit staat op je loonbrief vermeld.

Het pensioensparen

Hiervoor kan je zelf regelmatig een bepaald bedrag opzij zetten. Dit bedrag wordt vervolgens belegd in een pensioenspaarfonds of in een pensioenspaarverzekering. Voor het bedrag dat je stort in het kader van pensioensparen, krijg je dan een vermindering in jouw personenbelasting! Dit is dus niet verplicht, maar wel heel handig voor later.

Hoe kan ik mijn pensioen berekenen?

Wanneer je gaat werken, begin je vaak ook met pensioensparen. Op je loonbrief zie je dat hiervoor een deel van je salaris wordt ingehouden. We snappen dat jij als student nog niet moet denken aan je pensioen! Je staat pas aan het begin van je carrière en moet nu al aan dit soort zaken denken, dat voelt wat gek. Vraag jij je af waar dat bedrag op gebaseerd is? Je kan zelf je pensioen berekenen en wij helpen je daar een handje bij!

De pensioenberekening is gelukkig niet al te moeilijk gemaakt in België. Er is een verschil voor werknemers, zelfstandigen en ambtenaren, maar in principe heeft iedereen die 45 jaar heeft gewerkt recht op een volledig pensioen. Voor werknemers wordt de eerste pensioenbijdrage van elk loopbaanjaar apart berekend. Dus verdiende je in 2018 meer dan in 2019? Dat betekent dan dat je pensioenbijdrage in 2018 groter was dan in 2019. Makes sense? Omdat je dat jaar meer verdiende, kon je ook een groter bedrag missen aan je pensioensparen.

Wil je jouw wettelijk pensioen berekenen? Er zijn verschillende instanties die daar heel goed bij kunnen helpen. Je kan bijvoorbeeld gratis het telefoonnummer 1765 bellen en terecht met vragen over het wettelijk pensioen. Kijk ook eens op de website van de Federale Pensioendienst voor de juiste pensioenberekening voor werknemers en ambtenaren. Bij het RSVZ kan je terecht voor informatie over het wettelijk pensioen voor zelfstandigen. Op MyPension.be kan je een overzicht van jouw loopbaan bekijken en dus je pensioendossier raadplegen. Super handig!

Schrijf je nu in bij StudentJob

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.

Inschrijven

Alles over Overig