Loonbrief

Elke maand kijken we uit naar het moment dat we onze loonbrief mogen ontvangen, want vlak daarna krijg je namelijk je salaris! Money money money! De meesten kijken alleen naar het nettoloon op hun loonbrief, want dit is wat je uiteindelijk op je bankrekening krijgt. Maar wat betekenen nu eigenlijk al die andere getallen op al je loonbrieven?

Loonbrief online

Vroeger kreeg je loonbrieven per post toegestuurd of op je werk uitgedeeld. Dit was een papiertje met daarop handgeschreven het bruto- en nettoloon en de stappen daartussen. Vervolgens met de komst van de computer konden werkgevers het in de computer typen en uitprinten voor medewerkers. Maar tegenwoordig… bestaan er allemaal online systemen en omgevingen waar je jouw loonbrief online zelf kan opzoeken. In deze systemen worden jouw uren bijgehouden en je bruto- en nettoloon wordt toegelicht. Wil je weten wat er nou precies van jouw brutoloon afgaat? Hieronder hebben wij dit even op een rijtje gezet, zodat je bij het lezen van jouw loonbrief online alle getallen en gegevens begrijpt!

Wat staat er op mijn loonfiche?

Op je loonfiche staat vermeld wat er allemaal van jouw brutoloon af wordt gehouden. Hieronder bespreken we de meest voorkomende zaken die worden afgehouden van het brutoloon:

  • RSZ

    Het RSZ staat voor Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. Je salaris min de RSZ-bijdragen is het belastbaar loon. Deze bijdragen worden gebruikt om enerzijds arbeiders en bedienden die niet werken een vervangingsinkomen te verschaffen (ziekte, werkloosheid, pensioen, beroepsziekte) en anderzijds voor kinderbijslagen en verzekeringen voor gezondheidszorgen. Je belastbaar loon is dus je brutoloon min je RSZ-bijdragen.


  • Bedrijfsvoorheffing

    Op je loonfiche staan ook bedrijfsvoorheffingen. Deze worden van het totaal belastbaar inkomen afgehaald. Om het bedrag van de bedrijfsvoorheffing te bepalen wordt er gekeken naar de hoogte van jouw loon, je burgerlijke staat en je gezinssituatie. De loonfiche vermeldt dus het ingehouden bedrag aan bedrijfsvoorheffing. Dit hangt geheel van jouw contract en bedrijf af. Zo betalen jij en een collega die beide hetzelfde verdienen, niet hetzelfde aan voorheffing. De bedrijfsvoorheffing is slechts een voorschot op de belasting die je uiteindelijk verschuldigd bent. De echte, definitieve afrekening gebeurt wanneer je de jaarlijkse belastingaangifte hebt gedaan. Wat je na de bedrijfsvoorheffing nog overhoudt, is je nettoloon. Dit bedrag krijg je uiteindelijk op je bankrekening gestort en zie je ook helemaal onderaan op je loonbrief staan.

Schrijf je nu in bij StudentJob

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.

Inschrijven

Alles over Loon