Werken in het buitenland

Wil jij graag even ontsnappen aan je leven thuis en werken in het buitenland? Ervaring opdoen in een ander land biedt enorm veel kansen voor bijvoorbeeld je loopbaan en je persoonlijke ontwikkeling, én het is natuurlijk heel gaaf! Je ontmoet nieuwe mensen en ontdekt een nieuwe cultuur en taal! Wij hebben alles wat je moet weten voordat je gaat werken in het buitenland op een rijtje gezet!

Kansen om in het buitenland te werken

Er zijn verschillende opties die je kan doen in het buitenland. Je kunt ervoor kiezen om te gaan reizen voor een paar maanden óf te studeren, maar ook in het buitenland werken is een fantastische ervaring! Check hieronder welke opties je hebt om in het buitenland te werken!

  • Jobs in het buitenland
    Werken in het buitenland is een toffe ervaring, ongeacht je leeftijd of waar je heen gaat! Er zijn genoeg redenen waarom je dit dus moet doen. Heb je bijvoorbeeld al leuke vacatures in het buitenland gezien? Of weet je dat je in het buitenland meer verdient met jouw huidige baan? StudentJob heeft bijvoorbeeld hele gave fulltime jobs in het buitenland of gewoon een leuke zomerbaan voor tijdens de zomervakantie. Op deze manier blijf jij je ontwikkelen en nieuwe ervaringen opdoen. Ook als je net afgestudeerd bent of je examens hebt gehaald, is werken in het buitenland een leuke, nieuwe uitdaging tijdens bijvoorbeeld een tussenjaar!

  • Stages in het buitenland
    Wil je niet te lang werken in het buitenland? Je kan ook kijken of je bijvoorbeeld zes maanden stage kan lopen bij een internationale organisatie in het buitenland! Dit staat super goed op je cv wanneer je na je studie gaat solliciteren. Tip: kijk vooral naar steden in het buitenland waarvan bekend is dat daar veel studenten wonen en studeren. Zo kom je ook snel met leeftijdsgenoten in contact! In de avonden en weekenden heb je dan maten om het land waar jij bent gaan werken, te ontdekken.

  • Vrijwilligerswerk in het buitenland
    Wil je graag een bijdrage leveren aan de maatschappij? Dan is het misschien een idee om te kijken naar vrijwilligerswerk in het buitenland. Sommige bedrijven vragen een eigen bijdrage om deel te nemen aan een vrijwilligersproject, maar er zijn er ook mogelijkheden om gratis vrijwilligerswerk in het buitenland te doen. Hierbij worden de meeste kosten door de organisatie vergoed! Met het doen van vrijwilligerswerk geef je gratis je tijd op, maar je levert wel echt een bijdrage aan de samenleving.

Checklist werken in het buitenland

Er zijn een aantal dingen die je vooral niet moet doen na het afstuderen. Veel punten spreken voor zich, maar toch vergeten we dit in momenten van paniek en besluiteloosheid.

  • 1. Doe onderzoek
    Je moet goed onderzoek doen voordat je naar het buitenland gaat. Zo doe je onderzoek naar het land, de stad, de mensen, de cultuur, de omgeving en het klimaat. Maar ook het bedrijf, de cultuur, de job en het salaris moeten bij je passen. Met onderzoek vergroot je de kans om te werken in het buitenland!

  • 2. Beslis
    Je gaat alle informatie op een rijtje zetten. Wikken en wegen. Altijd handig om tijdens het beslissingsproces je vrienden en familie te raadplegen. Zij kennen jou het beste en weten dus ook wat goed bij jou past of juist niet. Uiteindelijk hak je de knoop door!

  • 3. Blijf bij je beslissing
    Het komt vaak voor dat wanneer dingen definitief worden, je gaat twijfelen. Je vraagt je af of je wel zo lang weg kan zijn van huis en of je je vrienden niet heel erg gaat missen. Dit is super logisch, maar niet nodig! Blijf vooral enthousiast en je familie en vrienden lopen echt niet weg! Wie weet komen ze zelfs langs; nog meer redenen om enthousiast over te worden.

  • 4. Nieuwe woning
    Wanneer je in het buitenland gaat werken, ga je meestal als eerste op zoek naar een woning. Vaak helpen bedrijven hierbij, omdat zij ervaring hebben met internationale werknemers en bekend zijn in het land waar jij naar toe gaat. Mocht je toch ook zelf nog willen kijken? Gouden tip: Facebook-groepen! Je kan op Facebook gewoon zoeken naar groepen op bijvoorbeeld: Lisboa Housing. Wees creatief met je zoekopdracht en vaak verschijnen er ook meteen meerdere groepen! Hier komen kamers, studio’s en appartement in terecht om te huren.

  • 5. Verken je nieuwe hometown
    Nu is het tijd om de stad alvast te verkennen. Dit kan gewoon van te voren online! Zoek bijvoorbeeld op hoe het openbaar vervoer daar werkt, of wat de prijs/kwaliteit verhouding is in dat land? Zo kan je ook een beetje inschatten hoeveel geld je uit gaat geven per maand.

  • 6. Cultuur
    Het verschilt heel erg per land hoe mensen met elkaar omgaan. Wat kan je echt niet of juist wel doen in een cultuur? Er is altijd genoeg te vinden over een land of stad op het internet! Maar een goede voorbereiding is het halve werk. Zo weet je zeker dat je de eerste dag geen mensen beledigt, omdat je de cultuur nog niet kent. Natuurlijk ga je ook tijdens je verblijf nog genoeg leren hierover, dus don’t worry!

Studeren in het buitenland

Het is natuurlijk ook een optie om te studeren in het buitenland. Zo kiezen studenten er bijvoorbeeld voor om een minor of master in het buitenland te volgen. Wanneer je ervoor kiest om binnen Europa te studeren, heb je recht op een Erasmus+ Beurs. Deze is gemakkelijk via de Erasmus website aan te vragen. Wil jij liever naar de andere kant van de wereld? Super tof natuurlijk! Vraag aan je huidige universiteit welke beurzen zij daarvoor verstrekken, vaak zijn die er wel! Kijk ook eens op onze blog voor meer interessante en leuke verhalen over studeren in het buitenland en werken in het buitenland!

Schrijf je nu in bij StudentJob

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.

Inschrijven

Alles over Overig