STUDENTJOB BLOG

Het komt je wel bekend voor, je scrolt casually op Facebook en ineens krijg je een notificatie: een Facebook invite voor een Youth for Climate protest in een nabije stad. Je hebt eerder wel eens een Facebook invitatie voor een fuif of spaghetti avond ontvangen, maar voor een klimaatbetoging... dat is voor velen een eerste keer! Heb je al in de klimaatmars gelopen, of interesseer je je misschien in wat dit protest betekent en wat zij willen bereiken? Lees dan snel even verder!

 

Een politieke betoging komt altijd wel pakkend over, maar het Youth for Climate protest maakt écht indruk op mens en media. Nog nooit eerder heeft België iets gelijkaardig gezien; dit is het eerste protest van z’n soort. Een protest volledig geïnitieerd en gevoerd door Belgische jongeren, allemaal georganiseerd via Facebook. Het is daadwerkelijk een protest van de nieuwe generatie.

 

Elke donderdag draaien duizenden Belgische jongeren hun rug naar de schoolbanken. Ze doen dit om aan te tonen dat er te weinig actie wordt genomen vanuit de regering in de klimaatstrijd. De spandoeken lezen “Don’t ruin our future” en “There is no planet B”. Het zijn krachtige boodschappen, die een grote impact op de oudere generaties achterlaten.

 

Niet alleen toont deze unieke mars het engagement van de jongeren voor het klimaat, maar het illustreert eveneens the power of social media. De schoolstakingen zijn deels geïnspireerd door de 15-jarige Zweedse Greta Thunberg, die vorig jaar haar boodschap over klimaatverandering voor het Zweedse parlement uitdroeg. Video’s van haar krachtige boodschap gingen sindsdien viraal op social media en maakten indruk op social media’s grootste gebruikers; de jongeren. Als reactie hierop, worden er wekelijks Facebook events georganiseerd, die massaal gedeeld worden in de hoop zo veel mogelijk studenten op straat te krijgen.

 

De eerste demonstratie vond plaats in Brussel, maar nu kan je de wekelijkse spijbel acties in verschillende steden onder ogen komen. Deze protesten vinden al 3 weken op een rij plaats en betrokken tot nu toe al 35.000 studenten.

 

Wat vind jij van de Youth for Climate demonstraties voor het klimaat? Misschien heb je zelfs al meegelopen? Laat het ons in de comments weten!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.