STUDENTJOB BLOG

Je studeert momenteel, maar kun je niet wachten met het starten van een eigen bedrijf? Wacht niet tot het te laat is, begin vandaag nog met de start van jouw bedrijf. Hoe? Daar helpen wij je bij. Hierbij onze vijf tips.

Eigen Bedrijf

Een ́9 tot 5 ́ baan. Val je al in slaap bij die gedachte? Wil je liever na je afstuderen eigen baas zijn, werktijden hebben om vrij in te delen en jouw passie omzetten in een carrière? Dan kan het oprichten van een eigen bedrijf de juiste stap voor jou zijn. We hebben vijf tips voor jou op een rijtje gezet, waardoor jou niks in de weg staat op het pad naar succes.

Tip 1: Check, check & dubbel check
Jouw bedrijfsidee is de sleutel naar een succesvol bedrijfsplan. Het is daarom extra belangrijk dat je jezelf vooraf de volgende vragen stelt:

  • Hoe hoog is het potentieel?
  • Is er een markt?
  • Hoe groot is de concurrentie?
  • Wat kan ervoor zorgen dat de start mislukt? 
  • Wie is jouw doelgroep?
  • Hoe wil je de productie en distributie vormgeven?

Een goed begin is het halve werk, en deze begint bij het businessplan. Je hebt het niet alleen voor jezelf nodig, maar ook voor ontmoetingen met financiers - bijvoorbeeld banken, instellingen of particuliere sponsors. Als je een businessplan opstelt, kun je het bedrijfsconcept in gang zetten. Zo kun je snel inzien op welk gebied van de uitvoering problemen kunnen ontstaan.

Tip 2: Don't be busy, be productive
De combi van een startup onderneming en studie is niet altijd even gemakkelijk. Je ouders en andere omstanders zullen je vast willen waarschuwen over de risico’s. Dit is echter geen reden om niét de sprong in het diepe te wagen. Alles is mogelijk zolang je jouw aandacht effectief en productief verdeelt. Kortom, de sleutel naar jouw succes: tijdmanagement. Zorg daarom voor een gedetailleerde tijdsplanning. In dit schema zet je alle mogelijke afspraken, zowel op business als studie gebied: van seminars en lezingen op de uni, tot aan bankafspraken en workshops. Wie op zoek is naar een stage voor de studie, heeft misschien zelfs de mogelijkheid om dit te combineren met het opzetten van een bedrijf. Kies voor een stageplek bij een inspirerende onderneming en wees niet bang om vragen te stellen. Want zo ́n stageplek, bij een succesvolle onderneming zal je niet zo snel nog een keer tegen komen.

Tip 3: Netwerken werkt!
Netwerken is anno 2020 uiterst belangrijk. Wij raden je aan een bezoek te brengen aan startersbijeenkomsten of beurzen. Daar leer je veel mensen kennen die al met succes een bedrijf hebben opgericht. Je krijgt belangrijke tips en kan nu al naamsbekendheid maken. Hulpmiddelen zoals flyers, brochures van jouw aanbiedingen en vooral visite kaartjes met eigen design zullen jou helpen. Bespaar daarbij zeker niet op kwaliteit. Als jonge ondernemer heb je misschien niet veel geld tot je beschikking, maar de eerste indruk telt. Het overhandigen van een visitekaartje van slechte kwaliteit aan een andere ondernemer kan een slechte indruk geven. Deze herinnering zal in het ergste geval nog lang zo blijven.
Ook een goede LinkedInpagina is noodzaak in de startup wereld. Via jouw profiel kun je de connecties die je hebt opgedaan toevoegen aan een onlinenetwerk.

Tip 4: Hulp zoeken is succes boeken

Zelfs wanneer je de stap naar onafhankelijkheid alleen wilt zetten, werkt het helaas vaak niet zonder hulp. Wees niet bang om advies of hulp te vragen wanneer je met een probleem wordt geconfronteerd. Zoek ook in de opstartfase een mentor die jou ondersteunt bij de individuele processen en stappen. Wees niet te trots om hulp te zoeken, want zo sta je jouw eigen succes in de weg. Een ander zwakte punt is vaak je eigen knowhow. Veel oprichters onderschatten hoeveel taken er op hen wachten. Neem daarom deel aan seminars en cursussen op de uni of online over de volgende onderwerpen:

  • Boekhouding
  • Bedrijfskunde
  • Controle van
  • Distributie 
  • Marketing

Op de lange termijn zal de informatie jou helpen om de individuele aspecten van een bedrijf beter te begrijpen. Kijk maar eens naar de cursussen die op jouw universiteit worden aangeboden en beslis dan wat wel en wat niet nuttig is voor het (bedrijfs)leven.

Tip 5: Vergeet de bureaucratie niet...
Vandaag een bedrijf oprichten en morgen direct aan de slag gaan? Het zal niet zo makkelijk voor je zijn. Er zijn veel bureaucratische hindernissen die je (ook als student) niet mag negeren:

  • Welke rechtsvorm is de juiste?
  • Welke aanvragen moet je invullen?
  • Bij welke kantoren moet je jouw bedrijf registreren?
  • Hoe zit het met de belastingen?
  • Hoeveel uur mag je naast je studie werkn om te kunnen blijven genieten van de voordelen van je studie? 

Wij raden je aan een belastingadviseur te bezoeken. Hij zal je gedetailleerde info kunnen geven over de financiële aspecten. Een managementconsultant of advocaat helpt bij de keuze van de rechtsvorm. Neem contact op met jouw universiteit om te zien of ze juridisch advies of andere adviesdiensten hebben. Dit zijn zeer goede plekken om naartoe te gaan om de bureaucratie onder de knie te krijgen en er niet door gedomineerd te worden.

 

Geen kapitaal voor je bedrijf?

Om je eigen bedrijf te starten heb je wat kapitaal nodig. Registreer je bij StudentJob, en vind direct een studentenjob.

   

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.