STUDENTJOB BLOG

Je hebt het moeilijkste deel van het zoeken naar een baan al achter de rug - je hebt een leuke vacature gevonden, gesolliciteerd en de baan aangeboden gekregen. Voordat je dit kan vieren, staat je nog één belangrijke taak te wachten: de onderhandeling over je loon. 

Je kunt in de verleiding komen om voor het eerste aanbod te gaan, de deal te sluiten en aan de slag te gaan met de volgende fase van je carrière. Dit is alleen niet hoe je je loononderhandeling het best aanpakt. Dus, wat kan jij doen om op de juiste manier over je loon te onderhandelen en het bedrag te krijgen dat jij echt verdient? Dat leren we je in deze blog.

 

Waarom moet je onderhandelen over je loon?

Misschien vind je het spannend om over je loon te onderhandelen. Maar het is wél belangrijk.  Je loon is namelijk meer dan alleen geld op je bankrekening: het is de waarde van jouw skills en capaciteiten voor je werkgever. Ook is je salaris hoe het bedrijf jouw werk-privébalans, professionele ontwikkeling, baan flexibiliteit en gezondheidsgerelateerde voordelen ondersteunt. Als je niet begint met een fatsoenlijk bedrag, kan het moeilijker te zijn om later een hoger loon te ontvangen. Dit hangt allemaal af van hoe snel het bedrijf groeit en hoe de economie verloopt. 

Beginnen met een salaris dat past bij jouw functieprofiel motiveert! Wanneer jij groeit in het bedrijf krijg je sneller loonsverhoging. 

 

Wat is de juiste tijd voor een loononderhandeling?

De beste tijd om je loonvoorstel te onderhandelen is nadat je hebt gehoord dat je de job hebt. Nadat je hebt bewezen dat je de beste kandidaat bent, heb jij nu alle ruimte om jouw wensen te beargumenteren. Als je al tijdens het solliciteren met je loononderhandeling begint, kan je kans op de baan afnemen.



5 tips die jou goed voorbereiden op jouw eerste loononderhandeling:

 

1. Ken je eigen waarde

Tijdens de loononderhandeling van je sollicitatiegesprek stel niet zomaar een willekeurig bedrag voor. Doe je research, bepaal wat je waard bent en leer wat de gemiddelde salarissen in jouw regio zijn. Salarissen kunnen verschillen afhankelijk van een aantal criteria, zoals locatie, specifieke vaardigheden, ervaringsniveau en werkgeversbeleid.

 

2. Denk niet alleen aan jezelf

Bij loononderhandelingen voor je nieuwe job zijn twee partijen betrokken. Concentreer je meer op hoe je van waarde bent voor de organisatie dan op jezelf. In plaats van te zeggen: “Dit is waarom ik een hoger salaris verdien”, zeg je bijvoorbeeld: "Dit is wat ik kan bieden aan het bedrijf, en als gevolg daarvan ben ik X waard". Vertel de recruiter specifiek hoe jij voldoet aan de criteria en deze overtreft. Je kan ook eventuele eerdere successen in een vergelijkbare functie noemen.

 

3. Wees voorbereid

Er staat te veel op het spel om een tegenvoorstel van je loon te doen zonder enige voorbereiding. Zoek daarom iemand waarmee je het gesprek kan oefenen, het liefst iemand in het bedrijfsleven. Oefening baart ten slotte kunst. Je bent dan waarschijnlijk een stuk zelfverzekerder en overtuigender tijdens je daadwerkelijke loononderhandeling

 

4. Begin met een hoog loonvoorstel

Bij loononderhandelingen is het slim om een iets hoger loonvoorstel te geven dan je eigenlijk wilt hebben. Op deze manier krijg je, zelfs als ze hun bod verlagen, toch een loon dat je graag accepteert. Als jij een voorstel doet voor het loon wat je daadwerkelijk wilt, komen zij waarschijnlijk met een lager tegenbod waar je niet helemaal tevreden mee bent. Door hoger in te zetten, eindig je waarschijnlijk met een salaris waar je wél blij mee bent. 

 

5. Wees zelfverzekerd

Het is belangrijk om je loon te onderhandelen met vertrouwen. Hoe zelfverzekerder je overkomt, hoe serieuzer de werkgever jouw loonvoorstel neemt. Gebrek aan vertrouwen in jezelf kan er ook toe leiden dat je je verzoek te veel uitlegt of je verontschuldigt, wat niet zo handig is in een loononderhandeling. Geef in plaats daarvan duidelijk en eenvoudig je gevraagde salaris aan, samen met een korte samenvatting van je argumenten.

Houd er ook rekening mee dat je een set met skills en ervaring meebrengt naar de organisatie. Het loon van een werkgever moet de waarde reflecteren die jij levert. Als je vindt dat het eerste loonvoorstel van je werkgever niet genoeg is, wees dan niet bang om een tegenvoorstel te doen.

 

Nog even samengevat

Onderhandelen is een skill die we helaas niet op school leren. Zeker als het om je loon gaat. Wil je dus kans maken op de job die je al heel lang wilt? Dan weet je nu wat je te doen staat. Met een beetje research, een goede voorbereiding en met wat zelfverzekerdheid ben jij helemaal ready. Ga ervoor en laat zien wat je kan.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.

Schrijf je nu in bij StudentJob

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.

Inschrijven