Jobbonus

Het hoort er toch echt bij; onderhandelen over je salaris en om een jobbonus vragen. We vinden dit allemaal lastig en voelen ons er misschien wat ongemakkelijk bij. Sommige mensen doen het hierdoor gewoon helemaal niet. Dit is zonde! Er zijn genoeg redenen om te onderhandelen over een salaris of een jobbonus. Deze bespreken we hieronder. Daarnaast geven we tips hoe je het beste loonsverhoging kunt vragen, zodat jij je meer op je gemak voelt!

Jobbonus = salarisonderhandeling

Voor je begint aan een nieuwe baan, wil je eerst altijd weten of je wel genoeg verdient. Dit hangt af van jouw leeftijd en ervaring en hier valt zeker over te onderhandelen! Voor een salarisonderhandeling is het belangrijk dat je sterk in je schoenen staat. Van te voren is het handig om voor jezelf een minimum bedrag te bepalen dat je wilt verdienen. Als de werkgever dan niet bereid is om dat te betalen, dan is de beslissing snel gemaakt.

Om loonsverhoging vragen

Zijn ze tevreden over jou op werk? Krijg je meer taken toegewezen en meer verantwoordelijkheid? Super goed! Maar daar hoort ook een loonsverhoging* bij. Je moet meestal zelf om een loonsverhoging vragen. Wij hebben wat informatie en tips voor je op een rijtje gezet, zodat jij precies weet hoe je om die jobbonus vraagt:

  • Goede voorbereiding

    Een goede voorbereiding is vaak het halve werk! Als jij ervan overtuigd bent dat jij je werk goed doet en je resultaten laten dit ook zien, dan is het tijd voor een gesprek met je leidinggevende. Hoe bereid je dit gesprek alleen voor? Het is goed om van te voren voor jezelf te bedenken waarom dat maandelijkse bedrag op je rekening omhoog moet en hoe je de jobbonus voor jezelf onderbouwd. Ook kan het moment van het gesprek uitmaken. Doe dit op een goed moment in het jaar, bijvoorbeeld tijdens je functioneringsgesprek!


  • Tijdens het gesprek...

    In dit soort spannende situaties, is het altijd goed om het moment alvast voor je te zien. Probeer dus het gesprek met je leidinggevende over jouw loonsverhoging te visualiseren. Zit je om de tafel? Oke, dan kunnen we beginnen! Ten eerste: zet altijd hoger in dan wat je eigenlijk wil verdienen. Ga hierbij uit van zo’n 10% ‘wisselgeld’. Ook onderhandel je altijd in bruto loon, omdat het netto loon per persoon verschilt. Daarna is het tijd om te vertellen waarom jij vindt dat je een jobbonus verdient! Laat aan je leidinggevende zien dat jij extra waarde toevoegt aan het bedrijf door bijvoorbeeld cijfers, resultaten of het doen van een cursus. Probeer tijdens het gesprek gewoon te blijven ademenen en het luchtig te houden. Je leidinggevende is ook maar een mens die dit vroeger misschien ook wel een keer heeft moeten doen.


  • Na het gesprek...

    Is het je gelukt? Spreek dan samen met je leidinggevende af dat hij of zij alle afspraken nog even op de mail zet, zodat alles zwart-op-wit staat. Schudt je leidinggevende zijn of haar hoofd? Wees niet getreurd! Je kan ook onderhandelen over een betaalde opleiding in plaats van een loonsverhoging. Of je kan voorstellen dat je 38 uur gaat werken in plaats van 40 uur, voor hetzelfde geld. Als je hier ook een ‘nee’ op krijgt, dan volgt de acceptatiefase. Het is dan belangrijk om te vragen wat je wel moet kunnen of leren om in aanmerking te komen voor een jobbonus. Maak daar dan samen afspraken over en houd in gedachte: volgende keer beter!

* = We hebben het hier niet over de verplichte periodieke loonsverhoging die in sommige cao's staat.

Schrijf je nu in bij StudentJob

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.

Inschrijven

Alles over Loon