Functioneringsgesprek

Een functioneringsgesprek is een gesprek met jou en je leidinggevende over de toekomst. Tijdens het gesprek hebben jullie het over hoe jij je werkzaamheden uitvoert en hoe de onderlinge samenwerking verloopt. Je bespreekt dit met elkaar en maakt plannen en afspraken voor in de toekomst. Wil jij je goed voorbereiden op het functioneringsgesprek? Wij hebben wat dingen voor je op een rijtje gezet!

Wat is een functioneringsgesprek?

Je hebt vast wel eens gehoord van een functionerings- of beoordelingsgesprek. Tijdens een beoordelingsgesprek beoordeelt je leidinggevende jouw werkprestaties. Feedback komt tijdens dit gesprek maar van één kant. Maar wat is een functioneringsgesprek nu precies? Een functioneringsgesprek is een gelijkwaardig gesprek waarbij feedback van twee kanten komt. Zo geef jij feedback op je leidinggevende en andersom. Onderwerpen die onder anderen tijdens een dergelijk gesprek naar voren kunnen komen zijn:


  • jouw functioneren;
  • de samenwerking binnen jouw team;
  • de samenwerking tussen jou en jouw leidinggevende;
  • de knelpunten en bijbehorende oplossingen;
  • de werkomstandigheden;
  • jouw toekomstplannen.

Hoe kun je een functioneringsgesprek voorbereiden?

Van tevoren kun je een functioneringsgesprek goed voorbereiden. Dit is ook zeker aan te raden, want een goede voorbereiding is het halve werk! Hieronder hebben wij alle tips voor je op een rijtje gezet om je goed op je zo goed mogelijk op je functioneringsgesprek voor te bereiden!


1. Vraag van tevoren wat je van het gesprek kunt verwachten

Is dit jouw eerste functioneringsgesprek? Don’t worry! Vraag van te voren aan jouw leidinggevende wat je kan verwachten van het gesprek. Wat voor onderwerpen komen er bijvoorbeeld aan bod? Zo kan jij je goed voorbereiden.


2. Bedenk welke onderwerpen jij graag wilt bespreken

Zijn er dingen die je graag voor jezelf zou willen op werk? Of dingen die je graag ziet veranderen? Wil je bijvoorbeeld een cursus volgen of wil je het hebben over de hoge werkdruk? Door deze onderwerpen op te schrijven en alvast te bedenken, weet je zeker dat je tijdens het gesprek niks vergeet!


3. Denk na over jouw functioneren

Dit is een reflectiemoment naar jezelf. Hoe zie jij jezelf als medewerker? Wat ging de afgelopen tijd goed of juist slecht? Benoem dit gerust tijdens het functioneringsgesprek. Zo laat je ook zien aan je leidinggevende dat je kritisch bent en over zelfreflectie beschikt. Samen kunnen jullie vervolgens bespreken wat de verbeterpunten kunnen zijn en hoe je deze gaat aanpakken.


4. Denk na over jouw samenwerking met je leidinggevende

Zijn er dingen die je in de samenwerking met jouw leidinggevende anders zou willen zien? Spreek dit uit. Ook al is dat soms lastig en een beetje spannend. Bedenk wel dat leidinggevenden dit soort gesprekken al vaak hebben gehad met medewerkers en dus echt wel wat gewend zijn!

Tip: gooi niet al je frustraties op de werkvloer voor tijdens je functioneringsgesprek. Doe dit ook vooral door het jaar heen. Trek bijtijds aan de bel als dingen niet goed gaan of als er dingen gebeuren die je niet leuk vindt. Als je in één keer al je frustraties uit tijdens het functioneringsgesprek krijgt dit gesprek ook al snel een negatieve lading. Dit is natuurlijk niet nodig!


5. Denk na over de samenwerking met je collega’s

Werk je fijn samen met je collega’s? Hoe verloopt de communicatie en hoe val jij in de groep? Tijdens het gesprek kan je vertellen over je tevredenheid bent met het team, de taakverdeling en bijvoorbeeld de sfeer.


6. Bespreek jouw ambities

Tijdens een functioneringsgesprek voorbereiden, is het ook handig om na te denken over je ambities. Deze ambities kunnen binnen de organisatie zijn of op langer termijn in jouw leven. Misschien heb je dit al wel opgeschreven in je persoonlijk ontwikkelingsplan! Wil je bijvoorbeeld doorgroeien of je horizon verbreden? Zo laat je ook zien aan je leidinggevende dat je graag wilt blijven ontwikkelen en dat je nadenkt over de toekomst! Probeer deze ambities te koppelen aan doelen van het bedrijf, zo kan je leidinggevende bijna geen nee meer zeggen en jou alleen maar beter helpen met deze ambities te realiseren.


7. Ga na tot welke afspraken je wilt komen

Vind jij het fijn als je leidinggevende soms vertelt dat je jouw werk goed doet? Maak hier dan samen afspraken over. Geef aan dat het jou motiveert! Of wil je vaker in een stilteruimte zitten voor een betere concentratie? Bedenk dit soort afspraken voorafgaand aan je gesprek!


8. Blik terug op eerder gemaakte afspraken

Heb je eerder in een functioneringsgesprek al afspraken gemaakt met jouw leidinggevende? Evalueer dan samen deze afspraken. Is hier wat van terecht gekomen? Zo niet, bespreek dan samen hoe dat kwam en hoe je ervoor kunt zorgen dat het deze keer wel nagekomen wordt.

Met deze tips ben jij helemaal klaar om het functioneringsgesprek in te stappen! Toch nog een beetje zenuwachtig? Kijk dan ook nog even naar onze sollicitatietips of naar filmpjes van een functioneringsgesprek voorbeeld op bijvoorbeeld Youtube, of probeer het in je hoofd te visualiseren en maak je eigen functioneringsgesprek voorbeeld door het je gewoon letterlijk voor te stellen!

Schrijf je nu in bij StudentJob

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.

Inschrijven

Alles over Persoonlijke Ontwikkeling