Feedback

Feedback is een van de meest belangrijke aspecten voor de persoonlijke ontwikkeling en draagt bij aan de verbetering van resultaten voor bijvoorbeeld projecten of (persoonlijke) doelen. Tegenwoordig wil iedereen zichzelf continu verbeteren, maar dit vergt nogal wat vereisten. Wat betekent feedback nou precies? Feedback is het letterlijk terugkoppelen. Stap 1 hierbij is wat zie je van een ander? Deze vraag volgt met stap 2: wat doet dit met mij? Als laatst eindig je met ‘welk advies kan ik geven?’ Het doel hiervan is dat de ander zijn of haar gedrag in de toekomst kan aanpassen op een manier die effectiever is dan voorheen. Zo moet je niet alleen leren om feedback te geven, maar ook om het te ontvangen. Het verbeteren van jezelf begint in het accepteren van andermans kritiek. Maar hoe ga je nu eigenlijk goed met feedback om?

Feedback geven en ontvangen

Voor het behalen van de beste resultaten is feedback geven en ontvangen één van de meest onmisbare onderdelen. Zonder feedback kunnen mensen zich niet ontwikkelen en zal hetzelfde riedeltje zich blijven herhalen. Om dit te voorkomen, geef en ontvang je feedback om mensen én jezelf te helpen met hun persoonlijke ontwikkeling.

De kunst van het feedback geven

Bij feedback geven is het belangrijk dat je omschrijvend bent met wat er ‘beter’ kan. Je kan niet alleen zeggen dat iets fout is en dat het beter moet. Waardoor ging het fout? Wat is beter? En wat zijn de stappen naar een beter resultaat? Om zo’n duidelijk mogelijke feedback te geven, moet je alles omschrijven voor de persoon. Om dit zo goed mogelijk te doen, kan je aan jezelf met elke zin een verduidelijkende vraag terug stellen. Hierdoor onderbouw je volledig je feedback en leg je uit wat je er mee bedoelt. Wil je de feedback wat minder hard brengen? Kleedt het dan in een positief jasje. Begin met positieve feedback (wat hij/zij goed deed), leg dan de verbeterpunten uit en eindig uiteindelijk met nogmaals positieve feedback. Dit noem je ook wel de sandwich methode. Een feedback voorbeeld met de sandwich methode is:

“John, mooie presentatie. Het zag er goed uit en de klant leek erg tevreden. Topwerk. Ik zag alleen dat je dit belangrijke onderdeel vergeten bent toe te voegen. Dat had ik je toch duidelijk doorgegeven? Het is jammer voor ons dat we dit deel niet goed hebben kunnen overbrengen, het had ons namelijk extra werk en een nog contente klant kunnen opleveren. Als je de volgende keer zorgt dat je presentatie compleet is met alle puntjes op de i wil ik je graag nog een keer een klantpresentatie laten doen. Je verhaal komt erg sterk over, dat doe je goed.”

Feedback ontvangen

Kritiek krijgen op je manier van werken ofwel feedback ontvangen kan soms niet heel leuk zijn, maar wel essentieel voor elk persoon om te verbeteren. Maar hoe zorg je ervoor dat je op de best mogelijke manier met feedback omgaat. Bij feedback is het belangrijk om te onthouden dat alles dat wordt gezegd:


  • puur professioneel is;
  • het is om je te helpen;
  • en weiger je het aan te nemen dan heb je daar alleen jezelf mee.

Feedback ontvangen kan helaas soms nogal voelen als een persoonlijke aanval, maar denk dan terug aan de bovengenoemde punten. Het helpt jou alleen maar om verder te groeien op zowel professioneel als persoonlijk vlak. Op deze wijze kun je werken aan bepaalde competenties die jou aandacht wat meer nodig zijn!

Feedback toepassen

Nu dat je de feedback geven en ontvangen onder de knie hebt en ook nog eens een feedback voorbeeld hebt gekregen, kunnen we beginnen de feedback toe te passen. Begin hieraan door te noteren wat je beter kan doen en waar het mis ging. Bij elk punt die je hoort, ga je een stappenplan maken om de feedback te verwerken en jezelf dus te verbeteren. Maak het stappenplan tijdsgebonden en zet voor jezelf een doel die je moet halen binnen die tijd. Hierdoor krijg je de stimulatie van een deadline, waardoor echt hard werken aan het verbeteren van je werk wat gemakkelijker gaat. Doe deze dingen bij je volgende functioneringsgesprek en je bent binnen no-time een voorbeeldig werknemer.

Schrijf je nu in bij StudentJob

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.

Inschrijven

Alles over Persoonlijke Ontwikkeling