Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP)

Een must-have voor jouw loopbaan is een persoonlijk ontwikkelingsplan, afgekort ook wel POP genoemd. Werken aan je persoonlijke ontwikkeling heeft niet alleen voordelen op persoonlijk vlak, maar ook op de werkvloer! Hoe meer jij je persoonlijk weet te ontwikkelen op werk, hoe meer jij waard wordt voor je werkgever. Maar hoe doe je aan persoonlijke ontwikkeling? Je kunt om te beginnen eerst eens kijken welke competenties en skills je al bezit, en waar je nog aan kunt werken. Dit is de basis van jouw persoonlijk ontwikkelingsplan. Ready om een persoonlijk ontwikkelingsplan te maken? Lees dan snel verder!

Wat is een Persoonlijk Ontwikkelingsplan?

Persoonlijke ontwikkeling is en vrij eenvoudig concept, maar wat is een persoonlijk ontwikkelingsplan nu precies? Een persoonlijk ontwikkelingsplan is een plan waar jij werkt aan je persoonlijke ontwikkeling en je professionalisering. Dit plan begint met het maken van een structuur/schema waar je voor jezelf prioriteiten stelt en reflecteert op je eigen gedrag. Dit reflecteren ga je doen op een tijdschema om je eigen opgezette doelen te bereiken. Op deze manier kan je geen uitstelgedrag vertonen op je eigen doelen om te groeien.

Je kunt jezelf een tijdschema geven om je doelen te bereiken. Zorg er wel voor dat het tijdsschema realistisch is, anders stel je jezelf alleen maar teleur. Natuurlijk is het tijdsbestek niet voor iedereen hetzelfde. Dit is namelijk afhankelijk van je leeftijd en wat je wil doen. Het is de bedoeling dat je na gaat denken over wat jij in de komende 3, 5 of zelfs 10 jaar wilt bereiken. Houdt er rekening mee dat jouw ontwikkelingsplan niet concreet is. Je moet dus niet overstuur raken als je ideeën niet haalbaar zijn. Gedurende deze tijd kunnen er dingen in je leven gebeuren waardoor je gestelde doelen niet meer relevant zijn bijvoorbeeld, of dat je toch graag een andere richting op wilt dan je eerst voor ogen had. Het is dan ook een goed idee om jouw plan één keer in de zoveel tijd te herzien en aan te passen naar je huidige wensen, werk- en levenssituatie.

Een Persoonlijk Ontwikkelingsplan maken

Een Persoonlijk Ontwikkelingsplan maken begint meestal met na te gaan denken over wat je nou eigenlijk wilt bereiken. Niet alleen op werkgebied, maar ook op persoonlijk vlak. Waar wil je staan over 3 of 5 jaar? Zoek ook eens uit in welke competenties je uitblinkt en waar je eventueel nog aan kunt werken. Door dit inzichtelijk te maken, weet je beter hoe je je doelen kunt bereiken.

Sommigen delen graag hun persoonlijk ontwikkelingsplan, maar dit is volledig je eigen keuze. Tenzij het vereist is door een werkplek mentor, leraar of loopbaancoach is het niet nodig om je plan te delen. Het is tenslotte persoonlijk. Het kan wel helpen jouw plan te delen met mensen, want hierdoor kan je je meer gedreven voelen om je ambities te bewijzen naar degenen aan wie jij je plan hebt verteld. Ook dit draagt bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling. De belangrijkste vragen die je jezelf eens kunt stellen, zijn:

  • Wat wil je?
  • Waarom wil je dat?
  • Hoe ben je van plan daar te komen?

What, Why and How-formule

Met behulp van de ‘What, Why and How’-formule wordt het eenvoudiger om een ​​persoonlijk ontwikkelingsplan te maken. Vergeet niet dat het hele punt van een ontwikkelingsplan is om je kennis uit te breiden, je vaardigheden te vergroten en belangrijke gebieden in je leven te verbeteren. Dit kan betekenen dat je altijd wil blijven leren, de prestaties op het werk wil blijven verbeteren en jouw verantwoordelijkheden op het werk wil vergroten. Misschien is een van jouw doelen om een ​​beter evenwicht tussen werk en privéleven te bereiken.

SMART-doelstellingen

Een andere formule die je kunt gebruiken voor jouw ontwikkelingsplan is SMART. Dit staat voor hoe je jouw doelstellingen moet formuleren. Je doelstellingen moeten Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden zijn.

Deze formule is uitstekend voor een professioneel ontwikkelingsplan, maar beide methoden kunnen werken en ze kunnen beide tegelijkertijd worden gebruikt. Nadat je hebt nagedacht over je ideeën en dromen, is het een goed idee om korte en lange termijn doelen te stellen. Een voorbeeld van een langetermijndoelstelling is om Area Manager te worden. Je moet de kortetermijndoelen identificeren die je moet voltooien om er te komen.

Persoonlijk ontwikkelingsplan voorbeeld

Er is geen verkeerd of juist plan. Maar hier hebben we een persoonlijk ontwikkelingsplan voorbeeld dat kan worden gebruikt als een sjabloon voor jouw eigen plan. Dit kan persoonlijk worden gebruikt óf worden gebruikt als een professioneel ontwikkelingsplan. Uiteindelijk is de stijl en lay-out van je ontwikkelingsplan aan jou. Maar met dit persoonlijk ontwikkelingsplan voorbeeld kun je zien welke topics je in je plan kunt opnemen.


Ontwikkelingsdoel Ontwikkelingsactiviteit Gewenst resultaat Planning Benodigde ondersteuning/faciliteiten
Excel begrijpen Cursus volgen Voldoende kennis om het zelf te kunnen Voor 31 december afgerond Externe cursus van 10 lessen onder werktijd
... ... ... ... ...
... ... ... ... ...

Na het invullen van dit plan kun je meteen aan de slag met jouw persoonlijke ontwikkelingplan!

Schrijf je nu in bij StudentJob

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.

Inschrijven

Alles over Persoonlijke Ontwikkeling