ADV-Dagen

ADV-dagen… is dat niet iets met vrij zijn? Dat klopt, maar wat zijn ADV-dagen nu precies? En wat zijn dan ATV-dagen? Op deze pagina vind je alle informatie over ADV-dagen en ATV-dagen.

Wat zijn ADV-dagen?

Oké, wat zijn ADV-dagen dan precies? ADV staat voor arbeidsduurverkorting. Je werkt dan elke week meer dan op jouw contract vermeld staat. Stel je voor, je werkt volgens je contract 38 uur per week, maar hebt in werkelijkheid 40 uur per week gewerkt. In dit geval bouw je 2 adv-uren per week op. Deze extra gewerkte uren kan je op een later moment opnemen als verlof. Hoe en wanneer dit gebeurt bespreek je met je werkgever.

Het kan ook zo zijn dat je geen recht hebt op ADV-dagen. Vakantiedagen staan in de wet en hier heb je recht op, maar afspraken over ADV-dagen en je recht erop kan je vinden in je cao of bedrijfsregeling. Het is ook mogelijk dat er in je cao staat dat de adv-uren of dagen in je rooster worden verwerkt. Verder kunnen ADV-dagen niet meegenomen worden naar het volgende kalenderjaar, dus zorg ervoor dat je alles voor 31 december opneemt!

ADV-dagen vs ATV-dagen

ADV-dagen en ATV-dagen worden weleens verward met elkaar. ADV staat voor arbeidsduurverkorting, maar wat zijn ATV-dagen? ATV staat voor arbeidstijdverkorting. Het verschil zit in het feit dat je ADV-dagen kan inzetten voor een kortere werkweek. Je kan dus bijvoorbeeld een middagje eerder naar huis of een ochtend wat later beginnen. Bij ATV-dagen bouw je uren op, die je dan kan inzetten als een vrije dag, dus een ATV-dag. In principe krijg je dus bij beide dagen compensatie als je meer uren werkt dan in je contract staat. Meestal kan je ADV-dagen of ATV-dagen niet meenemen naar het volgende kalenderjaar en je krijgt het meestal ook niet uitbetaald als je ontslag neemt of ontslagen wordt. Om er zeker van te zijn kun je altijd je cao of bedrijfsregeling checken.

Schrijf je nu in bij StudentJob

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.

Inschrijven

Alles over Secundaire Arbeidsvoorwaarden