STUDENTJOB BLOG

Studeren is duur. En ook al werk je nog zoveel, helaas is het als student vaak niet mogelijk om rond te komen van alleen je bijbaan. Zeker niet als je op kamers gaat in de stad waar je studeert. Je kunt er daarom voor kiezen om geld te lenen bij DUO. Wij vertellen je in dit artikel alles wat je moet weten over deze studiefinanciering.

Studiefinanciering hbo, wo en mbo

De studiefinanciering via DUO bestaat uit meerdere onderdelen. Op welk onderdeel jij recht hebt, verschilt per opleidingsniveau. Volg je een mbo-opleiding? Dan heb je recht op een basisbeurs. Deze beurs wordt bij mbo-niveau 1 en 2 altijd omgezet in een gift. Bij niveau 3 en 4 is de basisbeurs eerst een lening, maar deze wordt omgezet in een gift als je je studie binnen 10 jaar afrondt. De basisbeurs is € 269,45 per maand als je op kamers woont en € 82,56 per maand als je nog bij je ouders woont. Als je ouders minder verdienen dan gemiddeld, kun je mogelijk een aanvullende beurs aanvragen. Naast de basisbeurs, kun je ook nog een extra bedrag van € 179,86 per maand lenen bij DUO. Ook krijg je een studentenreisproduct, waarmee je gratis of met korting kunt reizen met het openbaar vervoer. Doe je mbo-niveau 1 of 2, dan is het studentenreisproduct altijd gratis. Als je mbo-niveau 3 of 4 doet is het studentenreisproduct een lening. Deze lening wordt omgezet in een gift als je binnen 10 jaar je diploma haalt.

De basisbeurs is in 2015 afgeschaft voor hbo- en wo-studenten . Als hbo- of wo-student heb je wel recht op een studievoorschot, dit is een lening bij DUO. Het maximale bedrag dat je mag lenen is € 479,46 per maand. Hoeveel je leent, mag je verder zelf bepalen. Je kunt de lening ook per maand aan- en uitzetten. Je kunt hiernaast ook collegekrediet aanvragen, een lening waarvan de hoogte is gebaseerd op het collegegeld dat je betaalt. Ook heb je net zoals mbo-studenten recht op een studentenreisproduct en eventueel op een aanvullende beurs. Het studentenreisproduct is eerst een lening en wordt omgezet in een gift als je binnen 10 jaar je studie afrondt.

Voorwaarden studiefinanciering

Je hebt als student niet altijd recht op studiefinanciering. Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen:

  Op het moment dat de studiefinanciering ingaat, moet je jonger zijn dan 30 jaar. Dit geldt voor alle onderdelen van studiefinanciering, behalve voor het collegekrediet. Hiervan kun je ook gebruikmaken als je ouder bent dan 30 jaar. Het collegekrediet wordt in dat geval ook wel het levenlanglerenkrediet genoemd.
  Als mbo-student moet je minimaal 18 jaar zijn om recht te hebben op studiefinanciering, dit geldt niet voor hbo- en wo-studenten.
  Je moet een voltijdse of duale hbo- of wo-opleiding van minimaal 1 jaar óf een voltijdse BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) van minimaal 1 jaar volgen.
  Je moet een Nederlandse nationaliteit hebben of voldoen aan de voorwaarden die gesteld worden aan mensen met een internationale identiteit.
  Je mag je maximale recht op studiefinanciering nog niet verbruikt hebben/
  Val je onder het oude studiestelsel? Dan mag je niet te veel bijverdienen, de grens is € 14.456,-

Voldoe je niet aan deze voorwaarden? Dan kun je overwegen om een persoonlijke lening of doorlopend krediet af te sluiten bij de bank. De rente die je betaalt over de lening is dan wel een stuk hoger.

Studiefinanciering aanvragen

Je kunt studiefinanciering aanvragen bij DUO met je DigiD. De studiefinanciering gaat dan in op het moment dat je begint met studeren en wordt elke maand rond de 24e uitbetaald. Je studentenreisproduct moet je apart aanvragen, dit kan via OV-chipkaart.nl. Wil jij weten hoeveel studiefinanciering jij per maand kunt ontvangen van DUO? Kijk dan hier.

Terugbetalen studiefinanciering

Normaal gesproken betaal je rente over de studiefinanciering. Het rentepercentage wijzigt elke 5 jaar. Tot 2022 is het rentepercentage vastgesteld op 0,0%, waardoor je nu geen rente betaalt over de lening. Je kunt in Mijn DUO zien hoeveel studieschuld je hebt opgebouwd en welk bedrag jij ontvangt als gift. Twee jaar na het afronden van je studie moet je beginnen met het terugbetalen van je studiefinanciering. Eerder beginnen met afbetalen mag ook. Afhankelijk van het studiestelsel waar je onder valt, heb je 15 of 35 jaar de tijd om de lening terug te betalen DUO stelt vast hoeveel je per maand verplicht terug moet betalen, dit is afhankelijk van de hoogte van je schuld, de rente en je inkomen. Dit maandbedrag kun je zelf verhogen en je kunt ook altijd een extra aflossing doen.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.