Je bent 18 jaar en zoekt een studentenjob. Die je kunt combineren met het middelbaar, de hogeschool of het unief. Of je zoekt een vakantiejob voor die lange zomervakantie. Want ja, je bent jong en je wilt wat, en dan geeft extra cash toch iets meer vrijheid.

Hieronder staan enkele situaties uitgelegd, zodat je meteen weet wat jouw opties zijn als 18-jarige. Je vindt hieronder ook wat algemene, nuttige informatie, die je als jobstudent goed kunt gebruiken.

Je zit op het middelbaar

Overdag werken wordt dan moeilijk. Gelukkig zijn er meer dan genoeg weekendjobs. Op zaterdag werken bij een supermarkt om de hoek, of eerder elke zondagochtend bij die bakker van in de buurt? Op vrijdag- en zaterdagavond met een brommer rondrijden als pizzabezorger, of eerder eten opdienen als ober in een fancy restaurant?

Je bent net begonnen met hoger onderwijs

Leuk. Je hebt waarschijnlijk al gemerkt hoe snel geld kan verdwijnen. Begrijpelijk ook wel, met dure cursussen, broodjes in de middag en pintjes in de avond.

Nu je met een hogere studie bent begonnen, kun je niet alleen tijdens het weekend, maar ook tijdens de week werken. Je kunt bijvoorbeeld werken als barista bij een onafhankelijke koffiebar, of de straten afschuimen als verkoper voor een goed doel. Werk je liever ’s avonds of ’s nachts? Dan ga je gewoon in een plezant café werken als barman of -vrouw.

Je wilt geld verdienen tijdens de vakantie

Begrijpelijk. Vakanties betalen zichzelf niet. Lang werken in de zomervakantie, of eerder een week tijdens de herfst- of paasvakantie? Jij kiest. En geen zorgen, er zijn meer dan genoeg vakantiejobs voor mensen van 18 jaar. Top, want zo kun je meteen goed sparen voor een exotische reis of een tof festival.

Nuttige informatie

Hoeveel uren kan een jobstudent van 18 jaar werken? 475 uur per jaar. Liefst geen minuut langer, want anders moet je sociale bijdragen betalen en dat is niet. Zo. Chill.

Maar waar vind je die leuke jobs dan?

Allemaal goed en wel hierboven, maar een job vinden blijft lastig. Wie wilt er nu constant heen en weer lopen om overal een cv binnen te brengen? Om maar te zwijgen van de vele mails die je moet rondsturen. Die vaak onbeantwoord blijven, want zaakvoerders hebben het druk, druk, druk.

Het kan ook anders. Niet rondlopen of mails sturen, maar zelf mails krijgen met interessante studentenjobs of vakantiejobs. Zonder ooit je zetel te verlaten. Too good to be true? Zeker niet. Als je je snel inschrijft bij StudentJob, krijg je meldingen over leuke jobs bij jou in de buurt. Lijkt het werk boeiend, dan solliciteer je met één klik van de muis. Geloof ons, gemakkelijker kan niet. Klik hier om je als jobstudent in te schrijven.